byggeprosjekt vekker internasjonal oppsikt:

Vil sette Mjøndalen på kartet med «hippiekapitalisme»

Egendyrket mat, nabosamvær i drivhuset, selvkjørende busser og solcellepaneler er bare noen av elementene i det nye prosjektet «Agropolis».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Mjøndalen står bonden Anund Wigen og ser utover et jorde som blir brukt til å dyrke fôr.

Drømmen til Wigen er at dette jordet skal vokse frem som en ny landsby om ett år.

Målet med landsbyen er å sette en standard for hvordan vi skal leve i fremtiden. Sammen med utbyggeren Vestaksen AS samarbeider han om å skape Agropolis.

– Dette har jeg veldig tro på. De tenker grønt med solcellepaneler, matdyrking og selvkjørende busser. Dette er tanker som gror frem i store deler av verden nå, men vi ligger i forkjøpet, sier han til TV 2.

Wigen vil bli ansvarlig bonde i den nye landsbyen med opptil 800 boenheter. Her skal boligene bindes sammen med drivhus og grøntarealer.

Beboerne skal transporteres med selvkjørende busser til togstasjonen. I barnehagen skal barn fra ett års alder lære om hvor maten kommer fra, og hvordan de skal dyrke sin egen mat.

Hippiekapitalisme

Morten Hotvedt, direktør i utbyggerselskapet Vestaksen, tror den naturlige tanken er designet for fremtiden.

– Det å bo nærmere naturen, det å bo nær den maten du dyrker, det tror vi blir en tanke rettet fremtiden. Det blir ikke mer kortreist enn dette, sier Hotvedt til TV 2.

– Blir det dyrere enn tradisjonelle boliger?

– Når man kjøper en bolig her, må man også kjøpe en aksje i selskapet som skal drive gården. Den aksjen vil koste cirka 10 000 kroner. I tillegg vil det koste 500 kroner ekstra i måneden som skal være driftstilskudd til bonden. Slik får man altså en mulighet til å kjøpe svært billige grønnsaker tilbake til sin husholdning, forteller Hotvedt.

– Det høres ut som en slags «hippiekapitalisme»?

– Ja, det kan du godt si. Kanskje vi må litt tilbake til hippietiden om vi skal ta det litt ned, smiler eiendomsutvikleren.

Lykkelig av jord

Arne Reisegg Myklestad, daglig leder i Dark Arkitekter, har et stort fokus på bærekraft. Han mener disse boformene gir kontakt mellom mennesker og natur.

– Jeg tror mennesker som tar på jord blir lykkeligere. Det er livskvalitet i det å dra opp en gulrot, sier Myklestad.

Kontoret til Myklestad har blant annet designet Barcode, skatehallen og Fisketorget i Oslo. Dark Arkitekter er toneangivende på utvikling av kontorbygg der naturopplevelser er integrert.

– Drivhus kan være gode sosiale arenaer hvor man kan gjøre noe sammen med naboene. Jeg tror det kan være godt og komme tilbake til jorden å gjøre et ærlig dags arbeid. Når man jobber i et kontorlandskap kan man miste kontakt med mennesket i seg, sier arkitekten.

Vil flytte matjorda

Det er Myklestad sitt arkitektkontor som har tegnet visjonen om Agropolis i Mjøndalen, et prosjekt som ligger helt i forkant i utviklingen.

– Vi ønsker å hoppe på denne trenden før det blir standard, sier Myklestad.

Utviklingen av prosjektet har ikke skjedd uten kontroverser. I Norge har arealet av dyrkbar jord blitt kraftig redusert de siste årene. Motstanden mot å bygge ut enda et jorde er stor blant enkelte lokalpolitikere.

Utbyggeren forsikrer om at prosjektet ikke vil gå ut over matproduksjon, tvert i mot.

– Det vi vil gjøre er å transportere en stor del av den dyrkbare jorda til en annen gård i området, slik at jorda kan utnyttes, sier Hotvedt.

– Det skal du betale for?

– Ja. I tillegg vil vi produsere like mye mat her som det ville ha blitt gjort om det hadde blitt dyrket mat på det samme området. Vi kommer til å dyrke i høyden, opplyser Hotvedt.

Vil sette Mjøndalen på kartet

Hotvedt tror prosjektet vil bidra til at Mjøndalen vil bli kjent internasjonalt.

– Jeg tror folk fra hele verden ville komme å se på dette når det står ferdig. dette vil sette Mjøndalen på kartet, sier han.

Myklestad bekrefter overfor TV 2 at de har fått henvendelser fra blant annet byutviklere fra Kina.

– Det er interesse fra noen som ønsker å ta vare på naturlige elementer i store byer som vokser fort. Det har også vært interesse fra boligutviklere i Tyskland, sier arkitekten videre.

Prosjektet krever godkjennelse fra lokale myndigheter om det skal bli en realitet. I dag er det planlagt at kommunene Nedre Eiker, Svelvik og Drammen skal slå seg sammen. Skjebnen til prosjektet ligger i det kommende kommunestyrets hender.