På denne tiden av året er det ekstra stor fare for at elg og hjortedyr trekker ut på veiene. For bilistene gjelder det å være på vakt. Foto: If.
På denne tiden av året er det ekstra stor fare for at elg og hjortedyr trekker ut på veiene. For bilistene gjelder det å være på vakt. Foto: If.

OBS: Nå må du passe ekstra godt på

Konsekvensene kan bli store.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Akkurat i disse dager er det mange som har et ublidt møte med Skogens konge på veien.

Politiet i flere deler av Norge melder om mange viltpåkjørsler de siste dagene.

Faren for å kjøre på vilt som elg og hjort er særlig høy tidlig og sent på dagen, i grålysningen og skumringen.

Det er særlig i Trøndelag og Nord-Norge det har vært mange kollisjoner med elg, men også flere steder i Sør-Norge. Mandag denne uken var det hele fire viltpåkjørsler i Troms. I en av ulykkene ble to elg påkjørt samtidig.

Skjer fra oktober til februar

På E6 i Gudbrandsdalen, nær Teigkamptunnelen, ble en elg påkjørt mandag. Der kom også tre elger seg innenfor viltgjerdet.

Flertallet av kollisjoner med elg og annet hjortevilt skjer i mørketidsmånedene fra oktober til februar, viser beregninger fra forsikringsselskapet If.

I jaktåret 2017-2018 mistet 8.603 elg, hjort, villrein og rådyr livet etter kollisjoner på norske veier, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå. 1.237 av disse var elger.

Elgpåkjørsel: – Det var en fryktelig opplevelse

Godt lys på bilen er ekstra viktig i denne årstiden. Her har det skjedd mye de siste årene.
Godt lys på bilen er ekstra viktig i denne årstiden. Her har det skjedd mye de siste årene.

Sørg for å ha godt lys

– Våre råd til deg som er ute på veien: Følg med på skilting, kjør aktsomt, ha blikket høyt og beveg det fra side til side der det er ekstra høy risiko for å støte på elg, hjort eller rein. Og – som alltid – tilpass farten etter forholdene, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

Her er det naturligvis også viktig å ha så godt lys som mulig på bilen. Bruk fjernlys og vær oppmerksom på det som skjer på begge sider av veien. En plutselig bevegelse, betyr at du bør senke farten.

I dag har mange nybiler godt lys. Men det finnes absolutt unntak. På disse og eldre biler med dårlig lys, kan det absolutt være smart å vurdere ekstralys.

Elg i veien: Hvilken bil tror du er best i en unnamanøver?

Bare ett sekund på å stoppe

Når en personbil i høy hastighet treffer en elg på 200-300 kilo, er det snakk om et svært kraftig sammenstøt. Selv om nye biler blir sikrere og sikrere fysisk, er det vanskelig å beskytte seg mot en slik kollisjon. De fleste personskader etter sammenstøt med elg rammer hode, ansikt og nakke, opplyser If, i en pressemelding.

Løper en elg ut i veien 20 meter foran deg i 80-sonen, har du bare ett sekund på å stoppe. De alvorlige skadene oppstår særlig der elgen kommer brått på slik at sjåføren ikke har særlig mulighet til å bremse opp. Det er fare for at sjåfør og passasjerer blir invalidisert for livet.

Det er kanskje lett å bli litt
Det er kanskje lett å bli litt "blind" for dette skiltet. Men det er der av en grunn! Foto: Scanpix.

Ikke bonustap

– Hvis du kolliderer med vilt, må du kontakte politiet så de kan få satt i gang den lokale fallviltgruppen med å håndtere dyret som er påkjørt, enten det ligger nær bilen eller har stukket fra kollisjonsstedet med skader, understreker Clementz.

Forsikringsselskapene er opptatt av at politi og viltnemnd blir varslet. Ved skader som oppstår ved viltpåkjørsler har de fleste forsikringsselskaper redusert eller ingen egenandel, og du slipper å få bonustap, forutsatt at du melder fra til politiet.

Nå kan du også forsikre deg mot store verkstedregninger

Se video: Dette er virkelig smart!