OPPGJØR: Stina Nilsson slår et slag for likestilling i en ny reklamefilm for Holtab.
OPPGJØR: Stina Nilsson slår et slag for likestilling i en ny reklamefilm for Holtab. Foto: Jon Olav Nesvold, Bildbyrån

Skistjernens oppgjør: – Kvinner skal være på en bestemt måte

Langrennsløper Stina Nilsson (25) føler seg forskjellbehandlet fordi hun er kvinne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sverige skistjerne Stina Nilsson er suveren i skisporet og er den store gullfavoritten på VM-sprinten i Seefeld neste måned.

I en reklamefilm for kraftselskapet Holtab, som er publisert hos svenske Aftonbladet, forteller 25-åringen at hun opplever å bli forskjellsbehandlet fordi hun er kvinne.

– Forskjellen jeg opplever er vel den som finnes i sosiale medier og Instagram. Jeg må nesten tenke meg om før jeg legger ut bilder som får TV-seeren «Bengt (55)» til å føle uro for lørdagsunderholdningen på vinteren, sier Nilsson i reklamefilmen.

Hun trekker frem et eksempel fra da hun la ut et bilde med pizza på Instagram i fjor.

– Jeg får raskt kommentarer som «nei, dét kan du ikke spise, for du må trene». Indirekte er det for at han skal få lørdagsunderholdningen sin i boks. Mine mannlige kollegaer ville fått kommentarer som «så bra du kan unne deg det. Kom igjen!» om de hadde lagt ut det samme bildet, mener Nilsson.

Nilsson mener det er et samfunnsproblem.

– Det speiler kanskje den generelle strukturen i samfunnet. Kvinner skal være på en bestemt måte, mens menn skal være på sin måte. Menn hylles for sine valg, mens det settes spørsmålstegn ved valgene kvinner tar, sier hun.

Nilsson, som er regjerende olympisk mester på sprint, leder sprintcupen og er nummer sju i totalt i verdenscupen. I helgen går hun i Otepää.

Forrige helg vant hun både individuell og lagsprint i Dresden.

– Med det tangerte hun Kikkan Randall og gikk opp på andreplass over utøvere med flest seiere på denne øvelsen. Fortsatt er det et stykke opp til Marit Bjørgens 26, men ikke bli overrasket om Nilsson slår også denne rekorden, skrev TV 2-ekspert Petter S. Skinstad etter lørdagens sprintseier.