GEILO: For tiden kan du se Tone Damli på Camp Senkveld. Det var ikke en selvfølge at hun ville være i stand til det for en stund siden.
GEILO: For tiden kan du se Tone Damli på Camp Senkveld. Det var ikke en selvfølge at hun ville være i stand til det for en stund siden. Foto: Helene Kjærgaard/TV 2.

Tone Damli var syk uten å vite det – det kan mange andre også være

GEILO (TV 2): Det er mange som går gjennom det samme som sangstjernen. Sjekk deg heller en gang for mye enn for lite, oppfordrer leger.

– Jeg var slapp en stund, og skjønte ikke helt hvorfor, forteller hun til TV 2.

Tone Damli (30) sier at hun hadde følt seg litt «dvask» i en periode tidligere i høst.

Da gikk hun til legen.

– Jeg fikk beskjed om at jeg hadde kyssesyke. Jeg må nok ha hatt det mildere enn mange andre. Jeg har jo egentlig vært heldig, sier den positive dama.

Vanligere enn vi tror

Og hun er slettes ikke alene om å ha viruset utenom å vite det.

Overlege Hans Blystad ved Folkehelseinstituttet (FHI) forteller at mange får viruset. Han sier at sykdommen ikke er meldepliktig, og at det derfor er mørketall rundt hvor mange som blir smittet.

– Vi vet at laboratoriene i Norge årlig påviser ca. 4000 positive prøver for Epstein-Barr viruset, som er den vanligste årsaken til kyssesyke.

Blystad forklarer at leger ikke tester for viruset med mindre pasienten har plager og flere symptomer på kyssesyke.

– For de aller fleste med symptomer på kyssesyke er plagene over etter noen uker, men for en mindre andel vil infeksjonen medføre en lengre periode. Det kan være 2-6 måneder med slapphet og lavere energinivå, sier overlegen til TV 2.

Frisk

Da TV 2 møtte Damli på Geilo i forbindelse med innspillingen av Camp Senkveld, som går på TV 2 hver fredag klokken 22.15, følte hun seg mye bedre enn hun har gjort på sitt slappeste.

– Det går mye bedre. Jeg føler meg absolutt frisk nok til å konkurrere litt i Camp Senkveld, sier hun muntert.

Inge Løge i Norsk Elektronisk Legehåndbok og Norsk Helseinformatikk (NHI) mener alle som føler seg slappe og reduserte over tid, burde gå til legen for å sjekke om de har sykdommen.

– Når vi som leger møter pasienter med uforklarlig slitenhet og tretthet, eller for eksempel pasienter med ME, hører alltid en antistoffundersøkelse for kyssesyken med – sammen med en rekke andre tester, sier Løge, og avslutter:

– Det kan hjelpe godt å få høre at det finnes en forklaring på trettheten, og at en rekke mer farlige årsaker er utelukket. Men ellers er det ikke mye annet å gjøre enn å vente på at naturen skal ordne opp. Vi oppfordrer pasienter til aktivitet, men de må lytte til kroppen.