Vin med museunger skal øke sexlysten

Matkontrollen (TV 2): Folk verden over har veldig forskjellig oppfatning av hva som er ekkel mat og hva som er appetittlig. Nordmenns syn på «ekkel mat» er dramatisk forandret.

«Disgusting Food Museum» i Malmø i Sverige stiller ut mat som du kan bli kvalm av. Inngangsbilletten er en spypose.

I dette museet har de stilt ut 80 ulike ekle retter fra 35 ulike land. Hit kommer besøkende fra mange forskjellige land.

– En av de tingene jeg synes er verst er ris-vinen fra Kina. Man har lagt små museunger som bare er noen dager gamle oppi vinen. Det skal være med å øke sexlysten, mener de i Kina, sier Sirpa West, som viste Matkontrollen rundt på museet.

Se Matkontrollen på TV 2 torsdager klokken 20.00 eller på TV 2 Sumo

Blant de ekle rettene man kan prøvesmake er blant annet eldgamle egg, tørkede gresshopper, mange forskjellige sterke, gamle oster og den islandske delikatessen råtten hai.

Ost med levende larver

Museet stiller også ut en pecorino fra Sardinia i Italia som er forbudt i EU. Det er en ost med levende larver i.

– Produsenten av osten legger den utendørs, slik at fluer kommer og legger egg. Disse eggene blir til larver. Larvene spiser osten, og det larvene bæsjer blir til en myk ost. De som liker dette spiser osten, larvene og alt sammen, sier West til Matkontrollen.

Når man spiser denne osten må man holde for øynene, fordi larvene kan hoppe opp.

– Osten er forbudt i EU fordi det er forbundet en del helserisiko ved å spise den, opplyser hun.

BULL PENIS: Oksepenis er populær matrett fordi den antas for å øke den seksuelle lysten og presentasjonsevnen. Oksepenisen må kokes veldig lenge for at den skal bli bra.
BULL PENIS: Oksepenis er populær matrett fordi den antas for å øke den seksuelle lysten og presentasjonsevnen. Oksepenisen må kokes veldig lenge for at den skal bli bra.

Brunost nådde ikke opp

Ingen norske retter har fått plass på museet. Sverige er derimot representert med surstrømming og salt lakris.

– Jeg har spist salt lakris hele mitt liv og synes det er kjempegodt. Men det er mange som synes det er kjempe-ekkelt. Mange spytter ut når de smaker på det, sier West.

Museet gir innblikk i det mange oppfatter som avskyelig og ekkel matkultur fra alle verdens hjørner. Det er nettopp ordet «ekkelt» museet ønsker at besøkende skal fundere over.

– Vi behandler alle retter med respekt. Vi ønsker å åpne opp for en diskusjon om hvorfor man synes noen ting er ekle og noen ikke. Alt som vi har her er har vi respekt for. Det kommer helt an på hva du er oppvokst med, sier West.

– Er det sånn at vi her i Nord-Europa synes mat fra helt andre deler av verden er mer ekkel enn den som er nærmest oss?

- Så klart. Det er veldig subjektivt hva man selv synes er ekkelt. Det kommer an på hva man er oppvokst med og hvor man kommer fra. Vi har mange besøkende fra Asia, og når de ser sin mat fra Kina, for eksempel, så spør de hvorfor den er her. De sier at den er kjempegod. Og så går de bort til ostene fra Frankrike, og synes de er kjempeekle, sier West.

Sauehoder

På musee har de også sauehoder som eksempler på ekkel mat.

Forsker ved SIFO, Annechen Bahr Bugge, sier at vi nordmenn er godt vant med sauehoder som mat, mens folk i andre deler av verden synes det er helt forferdelig.

KALE PACHE: Dette er en rett som lages av sauehodet, føtter og mage. Den er populær i Iran, Afghanistan, Armenia og Irak. Øynene har en oljeaktig smak og tungen en pulveraktig konsistens. Hjernen er myk. Retten anses å være et bra hjelpemiddel mot fyllesyke.
KALE PACHE: Dette er en rett som lages av sauehodet, føtter og mage. Den er populær i Iran, Afghanistan, Armenia og Irak. Øynene har en oljeaktig smak og tungen en pulveraktig konsistens. Hjernen er myk. Retten anses å være et bra hjelpemiddel mot fyllesyke.

– Smalahove er jo en norsk delikatesse som vi har hatt i mange generasjoner. Sauehodet er faktisk også kåret til en av verdens ekleste matretter i form av en iransk matrett. Det er helt opplagt at å bruke hodet til et dyr er grenseoverskridende for mange, sier Bahr Bugge til Matkontrollen.

Moteriktig mat

SIFO-forskeren sier at nordmenns kosthold er dramatisk forandret gjennom tidene.

– Våre matvaner er veldig preget av god økonomi og en vanvittig teknologisk utvikling. Vi har et helt annet handlingsrom nå enn vi hadde før i tiden. Lungemos, blodpudding og alle de andre rettene man ble tvunget til å spise før, er nå blitt uspiselige for mange. Samtidig ser vi at mye av det man mente var uspiselig før er blitt veldig spiselig for oss moderne mennesker. Et eksempel er rå fisk, tang og tare. Det er moteriktig å spise sushi, sier Bahr Bugge.

Hun tror at våre matvaner kommer til å endre seg, også i fremtiden.

– Jeg tror for eksempel vi kommer til å se en ganske stor endring fra å bare bruke deler av dyret til å bruke hele dyret. Det er ikke like legitimt å bare spise fileter og kaste resten av dyret, sier hun til Matkontrollen.