– Risikerer at liv går tapt som følge av spill om regjeringsmakt

I FORHANDLING: Høyres nestledere Jan Tore Sanner og Bent Høie på vei til lunsj på Granavolden Gjæstegiveri under regjeringsforhandlingene.Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
I FORHANDLING: Høyres nestledere Jan Tore Sanner og Bent Høie på vei til lunsj på Granavolden Gjæstegiveri under regjeringsforhandlingene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Arbeiderpartiet krever at helseminister Bent Høie (H) garanterer for rusreformens fremtid.

Flere frykter for rusreformens fremtid i innspurten av regjeringsforhandlingene på Gran.

Kilder tett på forhandlingene har opplyst til TV 2 at KrF krever flere endringer i reformen. I en sms til TV 2 før forhandlingene, bekreftet også nestleder Olaug Bollestad at rusreformen ville bli viktig for KrF.

Rusreformen som fortsatt er i sin spede begynnelse, innebærer at rusavhengige skal få hjelp og behandling i helsevesenet i stedet for å bli straffet. Dette har vært en viktig kjernesak for Venstre, men også for opposisjonspartiet Arbeiderpartiet, som var blant dem som stemte for reformen i Stortinget.

KREVER RUS-GARANTI: Ruspolitisk talsmann i Arbeiderpartiet, Tellef Inge Mørland. Foto: Privat
KREVER RUS-GARANTI: Ruspolitisk talsmann i Arbeiderpartiet, Tellef Inge Mørland. Foto: Privat

Tellef Inge Mørland, ruspolitisk talsmann i Arbeiderpartiet, mener helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) legge press på at rusreformen består.

– Bent Høie har lovet mye til ruspasientene. Han må stille opp for de nå, og være tydelig på at det er uaktuelt å rokke ved ruspasientenes tilbud. Dette handler om noen av de mest sårbare menneskene i samfunnet vårt, sier Mørland til TV 2.

To av punktene i rusreformen KrF sliter med å godta, er økt valgfrihet for legemiddelassistert rusbehandling (LAR) og forsøk med heroinassistert behandling.

– Vi har nå et bredt stortingsflertall som vil at rusavhengige skal få hjelp fremfor å straffes, men KrF sine krav kan være i ferd med å sette dette på spill. De rusavhengige fortjener en bedre hverdag, der målet må være hjelp, fremfor straff og stigmatisering, fortsetter Mørland.

– Skremmer meg

Nå har Mørland sendt skriftlig spørsmål til Høie, hvor han ber om en garanti for at rusreformen består, uavhengig av om KrF trer inn i en regjering.

– Høie og Høyres vilje til å forhandle på abort, for å sikre makta, skremmer meg. Jeg er redd for at de er villige til å forhandle bort også lovnadene til de rusavhengige, men jeg håper virkelig Høie velger å stå opp, og sier nei til KrFs krav. Det bør han også slå fast i sitt svar på mitt skriftlige spørsmål til han, sier Mørland.

Forhandlingene på Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland går i disse dager mot slutten, og det er forventet at partiene vil presentere resultatet i løpet av denne uka. Dersom en ny regjeringsplattform rører rusreformen, vil det være en stor skuffelse for Arbeiderpartiet.

– Det vil være svært skuffende og et svik mot de rusavhengige. I verste fall risikerer man at liv går tapt som følge av et spill om regjeringsmakt, sier han.

Mørland viser blant annet til Senter for rus- og avhengighetsforskning (Seraf). Til Klassekampen har forskerne ved Seraf anslått at tilbudet om lavterskel LAR hvert år redder om lag 40 liv.

– Dette er noe av det KrF ønsker å stoppe. Men skal man kunne hjelpe rusavhengige til et bedre liv, er den første forutsetningen at de er i live, sier stortingsrepresentanten.

Flere bekymret

Mandag fortalte TV 2 om tidligere rusavhengige Siv Løvland. Også hun er bekymret for en mulig stans for rusreformen.

– Det kan ikke fortsette slik det er nå, hvor de som sliter må kjempe for få medisiner. Ting vil bli mye vanskeligere om rusreformen vrakes, mener Løvland.

Også Kenneth Arctander Johansen, tidligere rusavhengig og nå informasjonsansvarlig i Rusmisbrukernes interesseorganisasjon (RIO), har delt bekymringene.

– Jeg opplever at KrF jobber mot hva store deler av fagmiljøet mener, og hva alle bruker- og interesseorganisasjoner mener. De er i utakt med så godt som hele fagmiljøet, uttalte Johansen til TV ​2.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook