Forsvinningssaken:

Familiens budskap: – Ønsker å komme i kontakt med kidnapperne

Anne-Elisabeth Falkevik Hagen (68) har vært savnet i snart 11 uker. Nå bryter familien stillheten via sin bistandsadvokat.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

31. oktober forsvant Anne-Elisabeth Falkevik Hagen (68) fra sitt hjem på Fjellhamar i Lørenskog.

Siden har politiet jobbet i det skjulte med å forsøke å finne 68-åringen. Det tok hele ti uker før politiet gikk ut i pressen med opplysninger om forsvinningen.

Ifølge politiet har de av hensyn til Falkevik Hagens sikkerhet sett seg nødt til å begrense medieoppmerksomheten. Politiets hovedteori er at Falkevik Hagen ble bortført mot isn vilje.

I familien Hagens bolig i Lørenskog skal det ha blitt funnet en skriftlig beskjed med en trussel mot 68-åringens liv om politiet og media fikk vite om bortføringen. Familien skal også ha mottatt flere beskjeder på en digital plattform som ikke egner seg for kommunikasjon.

Familien har derfor avstått fra å gi uttalelser i pressen – før nå.

Her er familiens budskap

I kveldens Åsted Norge henvender familien seg, gjennom sin bistandsadvokat Svein Holden, til personene de tror holder 68-åringen fanget. Familien ber om å få se familiemoren og ektefellen i live.

– For familien er det naturligvis en ting som er overordnet. De ønsker å få henne hjem så raskt som overhodet mulig. Og vi ønsker å komme i bedre og annerledes kontakt med de som har Anne-Elisabeth, sier Holden.

Videre sier Holden at familien er villige til å starte en prosess for å få moren og ektefellen trygt hjem.

– Dersom vi får bekreftet at hun er i god behold, så ønsker vi å finne en løsning slik at hun kan komme trygt hjem til sine kjære, fortsetter bistandsadvokaten.

Tips politiet:

Tipstelefon: 64 81 95 99

Web: tips.politiet.no/straffesak

Videre forteller Holden at familien har hatt en tøff tid siden 68-åringen forsvant for over ti uker siden.

– Familien føler fortvilelse, de føler maktesløshet, og det er utmattende å leve i en så uviss situasjon over så lang tid, sier han.

Krav om løsepenger

​​I en av de skriftlige beskjedene familien har mottatt skal det ha fremkommet et krav om at familien betaler et beløp tilsvarende 85 millioner kroner i kryptovalutaen Monero, en digital valuta som gjør det mulig å være fullstendig anonym, for at de skal få se Falkevik Hagen igjen.

Politiet har bekreftet at det har blitt fremsatt krav om løsepenger, men de har ikke ønsket å gå inn på hvor mye det skal være snakk om. De har rådet familien til å ikke innfri kravet.

Bistandsadvokat Holden har sagt at familien har valgt å følge politiets råd, men at de er villige til å inngå en dialog om de får et bevis på at Anne-Elisabeth Falkevik Hagen er i livet.

Det siste livstegnet fra den savnede 68-åringen er fremdeles den 31. oktober.

Har mottatt flere hundre tips

Mandag opplyste politiet i en pressemelding at de har mottatt 650 tips siden de onsdag i forrige uke gikk ut offentlig med informasjon om den angivelige kidnappingen, og at det blant annet dreier seg om mulige skjulesteder der Falkevik Hagen kan holdes.

De har derimot ikke klart å identifisere to av de tre personene som ble filmet av overvåkningskameraer tidlig på dagen den 31. oktober, dagen da kidnappingen skal ha skjedd.

Mandag gjentar politiet at de ikke kan er sikre på at Falkevik Hagen befinner seg i Norge.

– Vi kan ikke utelukke at hun befinner seg utenfor Norges grenser. Det er viktig at man er observant, og ikke gjør en egen vurdering på hva som er relevant informasjon og ikke, sier Politiinspektør Tommy Brøske til Åsted Norge.

– Kan ha noe med bortføringen å gjøre

Onsdag i forrige uke gikk politiet ut med videoovervåkingsbilder tatt utenfor ektemannen Tom Hagens (68) arbeidsplass klokken 07.36 den 31. oktober.

I videoen går en person langs en vei utenfor arbeidsplassen til ektemannen.

I en video 24 minutter senere sykler en syklist forbi en person som går langs veien. Politiet har gjort avhør med syklisten og sjekket vedkommende ut av saken, men de to fotgjengerne har ikke meldt seg.

På tross av den massive medieoppmerksomheten har altså ikke de to fotgjengerne i videoen meldt seg for politiet. Mandag vil ikke politiinspektør i Øst politidistrikt, Tommy Brøske, utelukke at de to personene kan være involvert i forsvinningen.

– Det er altfor tidlig for politiet å konkludere rundt hvorfor de ikke har meldt seg. Samtidig er tidspunktet og stedet de ble observert, interessante for politiets teorier.

– Hva mener du med det?

– Med det mener jeg kort og godt at kan være - og jeg understreker kan - at disse kan ha noe med bortføringen å gjøre.

– Står vesentlig i samme stilling som tidligere

Samtidig erkjenner politiinspektøren at det har vært lite fremdrift i etterforskningen.

– Har noe mulig gjerningsperson tatt kontakt etter at dere gikk offentlig ut?

– Det har ikke vært kontakt med noen bakmenn.

– Når var siste kontakt?

– Det kan jeg ikke kommentere.

– Dere har fått konkrete tips på navn og mulige skjulesteder, hvordan blir disse fulgt opp?

– Vi har fått ulike tips om konkrete personer og konkrete skjulesteder, og flere tips har blitt sjekket ut.

– Så det har ikke gitt noen resultater?

– Foreløpig så står vi vesentlig i samme stilling som tidligere.