May milevis unna flertall dagen før avgjørende Brexit-avstemning

STERKE FØLELSER: Dagen før den avgjørende avstemningen i Underhuset demonstrerer både tilhengere og motstandere av brexit utenfor parlamentet i London. (Photo by Tolga AKMEN / AFP)
STERKE FØLELSER: Dagen før den avgjørende avstemningen i Underhuset demonstrerer både tilhengere og motstandere av brexit utenfor parlamentet i London. (Photo by Tolga AKMEN / AFP)
Dagen før Underhuset skal stemme over brexit-avtalen, er det ventet at statsminister Theresa May vil tape avstemningen med klar margin.

En oversikt fra Sky News viser at May er milevis unna det nødvendige flertallet i Underhuset.

318 folkevalgte må stemme for avtalen May har forhandlet fram med EU for at den skal bli vedtatt. Så langt har bare 198 gitt sin støtte til avtalen, viser kartleggingen fra Sky News. 421 er imot, mens 19 ikke har flagget standpunkt.

Det er totalt 650 representanter i Underhuset, men noen tar ikke del i avstemningen.

Selv regjeringen innrømmer at det er små sjanser for å vinne avstemningen.

– Jeg tror det er usannsynlig at vi vinner avstemningen, for å være ærlig. Det er ikke umulig, men det er usannsynlig, sier handelsminister Liam Fox til BBC.

Frykter blokkering

May har nå satt i gang en siste offensiv for å avverge nederlag.

Den advarende pekefingeren heves spesielt mot brexittilhengere som er innstilt på å stemme mot avtalen. Et nei kan nemlig føre til at hele skilsmissen blir avlyst, mener May.

Det er mer sannsynlig at de folkevalgte vil blokkere skilsmissen, enn at de vil la Storbritannia krasje ut av EU uten å ha en avtale på plass, fastholder hun.

– Som vi har sett de siste ukene, er det noen i Westminster som ønsker å forsinke eller til og med stoppe brexit, og som vil ta i bruk alle tilgjengelige virkemidler for å gjøre det, sa May i en tale til fabrikkarbeidere i Stoke-on-Trent mandag ettermiddag.

– Hva om vi befant oss i en situasjon der Parlamentet forsøkte å ta Storbritannia ut av EU i strid med en folkeavstemning der flertallet stemte for å bli? Folks tillit til demokratiske prosesser og til politikere ville ha lidd katastrofal skade, sa hun.

Advarer mot å si nei

I en tale til parlamentet mandag ba May om at motstanderne av avtalen ser på den med nye øyne. Hun advarte mot konsekvensene av å gå ut av EU uten noen avtale.

– Og hvis dette huset blokkerer brexit, vil det være ødeleggende for vårt demokrati og en beskjed til folket vi er valgt til å tjene at vi ikke er villige til å gjøre det de har instruert oss til, sa May.

Se reportasje:

Brev fra EU

Mandag mottok statsministeren også et brev med beroligende ord fra EUs president Donald Tusk og EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker.

Mays håp har vært at nye innrømmelser fra EUs side skal vippe flertallet i favør av den utskjelte avtalen. Men EU-brevet inneholder i realiteten lite nytt.

«Vi er ikke i en posisjon til å avtale noe som endrer eller er inkonsistent med utmeldingsavtalen», skriver Tusk og Juncker.

De har gjentatte ganger gjort det klart at det ikke vil bli åpnet for reforhandling av avtalen, som fastsetter vilkårene for skilsmissen.

Nye forsikringer

I brevet kommer EU-toppene likevel med nye forsikringer om at de er innstilt på å arbeide i høyt tempo for å få en ny frihandelsavtale med Storbritannia raskt på plass etter utmeldingen.

Samtidig bekrefter de at EU deler britenes mål om å unngå at det noensinne skal bli nødvendig å ta i bruk avtalens såkalte reserveløsning for irskegrensa.

«EU ønsker ikke å se reserveløsningen tre i kraft. Skulle den gjøre det, vil den representere en mindre gunstig handelsordning for begge», skriver EU-toppene.

Irsk problem

Den kontroversielle reserveløsningen er forhandlet fram for å sikre at det aldri vil bli behov for nye sperringer langs grensa mellom Irland og Nord-Irland. Den skal kun tre i kraft som en midlertidig løsning hvis EU og Storbritannia ikke kommer i mål i tide med forhandlingene om en ny frihandelsavtale.

Men reserveløsningen har møtt massiv kritikk i Underhuset, der mange av de folkevalgte frykter at den skal bli en felle som fanger Storbritannia i en omstridt tollunion med EU på ubestemt tid.

Samtidig forvanskes forhandlingene av stadig mer høylytte krav om en ny folkeavstemning – og av et Labour som håper på å benytte kaoset til å kapre regjeringsmakten fra May.

Storbritannia skal etter planen forlate EU den 29. mars.

(©NTB/TV 2)

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook