Jonas (17) er sykelig redd for å gå ned i vekt

Skuespiller Jonas Tidemann lider, som mange andre gutter, av spiseforstyrrelsen megareksi. Han er livredd for å gå ned i vekt og er sykelig opptatt av trening og kosthold.

Vi hører ofte om jenter som lider av forskjellige typer for spiseforstyrrelser, men sjeldent snakker gutter åpent om at de også har utfordringer når det kommer til trening og mat. En av de som har kjent på nettopp det er den unge skuespilleren Jonas Tidemann. Tidemann har tidligere spilt i NRK-serien Kampen, men debuterer nå som filmskuespiller i den kritikerroste ungdomsfilmen «Psychobitch».

Generasjon prestasjon

Ifølge God morgen Norges filmanmelder Camilla Laache er «Psychobitch» en film som tar ungdom på alvor. Filmen tar for seg hvordan det er å vokse opp som en del av «generasjon prestasjon». Filmen handler om umulig kjærlighet, suksess-jag og å våge å være den man er. Men det er ikke alle unge i dag som våger det, men streber for å passe inn i rammene og helst være så perfekt som mulig på alle områder.

Hovedrolleinnehaveren Jonas har selv følt på presset om å være perfekt. Etter innspillingen begynte han å overtrene og fokusere unormalt mye på kosthold. Det utviklet seg til spiseforstyrrelsen megareksi. En sykdom hvor man rett og slett er redd for å gå ned i vekt.

– Det eneste man tenker på er trening og hva man må spise - hva man må gjøre for å bli større. Jeg spiste mellom 3000 og 6000 kalorier daglig. Å gå til bussen ble et problem, fordi det forbrente kalorier og da måtte jeg spise enda mer. Slike hverdagslige ting ble vanskelig for meg, forteller den unge skuespilleren.

– Det har ødelagt mye for meg

Bildet til venstre viser Jonas da treningen begynte å ta overhånd. Bildet til høyre viser hvordan han så ut omtrent et år senere.

MEGAREKSI: Mellom disse to bildene skiller kun et år. Foto: Privat.
MEGAREKSI: Mellom disse to bildene skiller kun et år. Foto: Privat.
MEGAREKSI: Mellom disse to bildene er skiller kun et år. Foto: Privat
MEGAREKSI: Mellom disse to bildene er skiller kun et år. Foto: Privat

– Jeg var jo glad for at det gikk bra med treningen. Det er stas å ha muskler og en fin kropp, men samtidig har det ødelagt veldig mye for meg. Jeg sliter fortsatt med megareksi og tvangstanker. Jeg er egentlig ganske lei meg for at jeg gadd å høre på hva andre synes. Jeg trente ikke for meg selv, jeg trente for alle andre, sier Jonas.

Jonas besøkte «God morgen Norge» mandag sammen med Tale Maria Krohn Engvik, bedre kjent som 'Helsesista'. Hun spiller helsesøster i «Psychobitch». Tale blir rørt og stolt av det Jonas forteller.

– Han setter ord på noe veldig mange gutter sliter med. Jeg snakker med mange på Snapchat og de kan trene med ett mål for øye, for eksempel en sydentur neste år. Alt handler om kropp og mange får det veldig vanskelig. De kan bli deprimert, oppleve angst og får tvangstanker, sier Tale.

Får psykologhjelp

Selv om Jonas fortsatt sliter med megareksi får han hjelp fra psykolog. Men det tok lang tid før det gikk opp for han at han hadde et problem.

– Det hendte at jeg spiste så mye at jeg kastet opp. Da måtte jeg spise enda mer for å få i meg nok kalorier. Hvis jeg skulle sykle måtte jeg sykle sakte for å ikke forbrenne dem. Da skjønte både jeg og foreldrene mine at det var ganske ekstremt.

Vil skape åpenhet

Programleder Vår Staude påpeker at Jonas er modig som velger å snakke åpent om sykdommen. Selv synes han det er vanskelig å snakke om, men viktig at det kommer frem i lyset at gutter også sliter med spiseforstyrrelser.

– Jeg vet at det er mange gutter som sliter med det samme som jeg gjør, og noen har det sikkert mye verre også. Derfor tenker jeg at det kan være greit å snakke om, forteller han.