Anrett forretten som en mesterkokk!

Tonje Torvanger (24), som til daglig jobber på restaurant Statholdergaarden i Oslo og er med på det norske Kokkelandslaget, er vikar for Wenche. Hun viser hvordan man får en enkel lakseforrett til å se super-fancy ut!

RØKT LAKS

  • 300 gr laksefilet
  • 2 ss sukker
  • 2 ss salt

Kutt laksen i fine terninger. Dryss over sukker og salt. La det ligge i 5 minutter og skyll godt av. Benytt røykespon i ovn eller en røykepistol for å lettrøke fisken. Som et godt alternativ kan du velge å kjøpe ferdig røkelaks.

DILLOLJE

  • 100 gr dill
  • 100 gr plukka persille
  • 600 gr solsikkeolje

Kjør alle ingrediensene i en blender. Varm opp til 68 grader i en kjele. Sil gjennom en finmasket sil. Avkjøl raskt.

DILLEMULSJON

  • 2 eggeplommer
  • 1 ss dijonsennep
  • 2 ss sitronsaft
  • 1 ts salt
  • 5 dl dillolje
Legg en klatt dillemulsjon midt på tallerkenen og press den med bunnen av en kasserolle. Foto: TV 2
Legg en klatt dillemulsjon midt på tallerkenen og press den med bunnen av en kasserolle. Foto: TV 2

Vips sammen alle ingrediensene utenom olje i en bolle. Spe med oljen i en tynn stråle mens du pisker. Dersom majonesen blir for tykk, sper du med litt vann.

PEPPERROTKREM

  • 2 dl seterrømme eller creme fraiche
  • 1 ts sitronsaft
  • 2 ss revet fersk pepperrot
  • Salt og pepper
  • Pisk rømmen stiv og tilsett pepperrot og sitronsaft
  • Smak til med salt og pepper

Pisk rømmen stiv og tilsett pepperrot og sitronsaft. Smak til med salt og pepper.

SYLTET RØDLØK

  • 8 små rød delikatesseløk (eller 1 stk rødløk)
  • 1 dl sitronsaft
  • 1 dl sukker

Rens og kutt løken i båter. Kok opp sitron og sukker, og legg løken i kjelen. La løken trekke til den blir mør og avkjøl i laken. Gjerne ha den stående i kjøleskapet i en dag eller to for mer intens farge.

SYLTET AGURK

  • 1 stk agurk
  • 50 gr eddik
  • 100 gr sukker
  • 150 gr vann eller eplejus
  • 1 stk laurbærblad
  • 8 stk pepperkorn (kan sløyfes)

Gi alle ingrediensene et oppkok. Avkjøl syltelaken. Kutt agurken i lange og tynne skiver på en mandolin eller bruk et kulejern for å lage kuler.

Hell over laken og la agurken trekke til seg smak i en time eller to.

SPRØ RUGCHIPS

  • 1 stk rugbrød
  • 5 dl solsikkeolje

Bruk en mandolin eller en kniv til å kutte tynne skiver av rugbrødet. Legg gjerne brødet på frys i en liten time først, da blir det enklere å kutte. Varm opp en kjele med olje til 170 grader. Friter skivene til de er gylne, ta ut og legg på et papir. Dersom du ikke vil fritere hjemme kan du steke de i ovn ved 140 grader i 10-12 min. Legg de ut over et bakepapir og hell over litt olje før steking.

DILL OG SALAT

Plukk små buketter av dill og salat til å anrette fiskeretten med.