– Absurd at en viss type kropp kan være «in»

Instagram-trenden Toblerone-tunnel bygger opp under et skadelig og ekstremt detaljfiksert kroppspress, mener komiker Sofie Frøysaa.

Du har antagelig hørt om den sveitsiske sjokoladen Toblerone, men kjenner du til Instagram-trenden Toblerone-tunnel?

Kvinner streber nemlig etter et trekantformet mellomrom under rumpa mellom lårene, som de kan vise frem på sosiale medier.

Trenden føyer seg inn i rekken av svært detaljfokuserte kroppsidealer, og minner om «thigh gap»-bølgen, som gikk ut på å ha størst mulig mellomrom mellom lårene.

Bildene av disse tunnelene begynte å sirkulere på Instagram allerede våren 2018, og #tobleronetunnel har siden den gang blitt en velkjent emneknagg. Kjendiser som Kylie Jenner og Emily Ratajkowski har blant annet kastet seg på. Det var først Dagbladet som omtalte trenden i Norge.

– Jeg var en passiv sau

Komiker og forfatter Sofie Frøysaa (29) lar seg ikke imponere av trenden.

– Jeg synes det er helt absurd hvordan en type kropp kan være «in». Da må du jo gjerne operere deg eller trene hinsides mye for å få det til. Hva skjedde med å kjøpe ny sofa eller ommøblere hjemme liksom?

– Nå skal man ommøblere kroppen eller pusse opp kroppen, og det er jo skadelig og et veldig usunt fokus, sier en engasjert Frøysaa til «God morgen Norge».

Frøysaa innrømmer imidlertid at hun selv har gått i fella og lagt ut et bilde av Toblerone-tunnel på Instagram for noen år siden.

– Jeg var en passiv sau og gikk rett i fella. Jeg tenkte «hvis jeg bare skriver en ironisk caption klarer jeg å rettferdiggjøre dette». Men jeg ser jo nå at det var for å få bekreftelse, forteller Frøysaa.

Komikeren forteller videre at omstendighetene rundt bildet var alt annet enn glamorøse.

ANGRER: Sofie Frøysaa angrer på at hun gikk i fella og delte dette bildet på Instagram i 2016. Instagram: @sofsen
ANGRER: Sofie Frøysaa angrer på at hun gikk i fella og delte dette bildet på Instagram i 2016. Instagram: @sofsen

– Det skal sies at jeg måtte stå i en veldig ubehagelig positur for å få det til. Jeg var veldig tynn fordi jeg var kjempedeprimert og hadde lite matlyst. Når du er deppa og ikke har det bra, så legger du gjerne ut bilder for å få bekreftelse. Har du det fint og er trygg i deg selv, så trenger du ikke sånne bilder, understreker 29-åringen.

Skadelig trend

Bente Sommerfeldt er psykologspesialist og faglig direktør ved Villa Sult. Hun mener, i likhet med Frøysaa, at Instagram-trenden er problematisk.

– Jeg skulle gjerne ønske at de unge fikk slippe dette. Det skapes jo hele tiden nye kroppslige idealer, og jeg tenker at dette er nok et eksempel på at trender blir mer og mer detaljerte, og at det blir vanskeligere og vanskeligere å leve opp til dem, sier Sommerfeldt til «God morgen Norge».

– Hvilken gruppe er mest sårbar her?

– Unge mennesker rundt 14, 15 og 16 år er kanskje mest sårbare, sier Sommerfeldt.

– Vi ønsker at ungdommen på en eller annen måte skal gjøre et slags indre opprør. Og kunne få kroppen til å definere mindre av hvem man er. Det handler om trygghet, tillit og hvem man velger å følge. Det er ikke lett. Jeg tror vi er på rett vei, men jeg skulle gjerne sett at flere ungdommer gjør mer opprør sånn at man klarer å gjennomskue de prosjekter som er der ute, fortsetter psykologspesialisten.

Ikke bare influencernes ansvar

Til tross for at influencere har et visst ansvar når det kommer til kroppslige trender, er det ikke de som er hovedproblemet, mener Sofie Frøysaa.

– De er selv del av og offer for en større industri. Men selvfølgelig har man et ansvar. Det som også er viktig å si, er at det aldri er for sent å snu. Jeg var selv en passiv sau, men nå vil jeg mye heller ha komplimenter for hjernen min enn rumpa mi, poengterer komikeren.

– Hvordan kan man stå imot presset som følger med slike trender?

– Jeg vet ikke om vi noen gang kommer til å få bukt med det. Folk vil jo til enhver tid ha behov for å legge ut slike bilder, og spesielt de store profilene, men det som har hjulpet meg er å avfølge folk. Jeg er drittlei av kropp opp i trynet hele tiden. Jeg synes sånne trender er ganske harry for å si det sånn. Så jeg har bare tatt grep og avfulgt et helt drøss med influencere og bloggere, råder Frøysaa.