PÅ SCENEN: Her holder mannen som angrep Pawel Adamowicz opp en knivlignende gjenstand like i etterkant av angrepet søndag kveld.
PÅ SCENEN: Her holder mannen som angrep Pawel Adamowicz opp en knivlignende gjenstand like i etterkant av angrepet søndag kveld. Foto: Anna Rezulak

Ordføreren i Gdansk knivstukket på scenen

Ordfører Pawel Adamowicz skal være alvorlig skadd etter knivangrepet søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Pawel Adamowicz (53), ordføreren i den polske byen Gdansk, er alvorlig skadd etter at han ble angrepet og knivstukket under et veldedighetsarrangement søndag, melder nyhetsbyrået AP.

– Gdansk er sjenerøs. Gdansk deler sine goder. Gdansk vil være solidaritetens by. For det takker jeg dere. For i gatene i Gdansk donerte dere penger, og dere stilte som frivillige. Dette er en fantastisk tid å dele det som er godt. Dere er herlige. Takk, sa Adamowitz fra scenen til jubel fra publikum.

Kort tid etter ble ordføreren angrepet av en mann mens han sto på scenen.

Ropte fra scenen

Ifølge den polske TV-kanalen TVN skal angriperen ropt fra scenen at han skal ha vært fengslet i regjeringsperioden til Platforma Obywatelska (Borgerplattformen på norsk), men at han var uskyldig. Adamowicz har tidligere tilhørt dette partiet.

– Han vandret rundt på scenen. Han holdt en kniv i høyrehånden, om jeg husker det rett. Han ropte at han hadde vært fengslet i fem år på grunn av Borgerplattformen. Det er alt jeg hørte. Da datteren min sa «mamma, la oss gå. Han har en kniv.», forlot vi stedet raskt, sier Joanna Pogorzelska, som var til stede under arrangementet.

Ifølge polsk politi skal angriperen, som ble pågrepet kort tid etter angrepet, være en 27 år gammel mann. Han skal ha kriminelt rulleblad, og gjennomført flere bankran.

– Vår prioritet nå er å finne ut hvordan gjerningspersonen greide å komme seg så nær ordføreren i Gdansk. Vi vet at han identifiserte seg med et skilt der det sto media på. De neste timene skal vi finne ut hvor skiltet kom fra. Det viktigste spørsmålet er hva som motiverte han til å gjøre denne dramatiske handlingen.

En talsperson for ordføreren sier at de nå venter videre svar på Adamowicz' helsetilstand.

– Det var et barbarisk angrep, og en ekstremt vanskelig situasjon for oss alle, sier talsperson Magdalena Skorupka-Kaczmarek.

Hardt skadet

– Doktorene greide å få liv i hjertet til den svært alvorlig skadde borgermester Pawel Adamowicz. Det er håp, men tilstanden hans er veldig krevende, sier Polens president Andrzej Duda søndag kveld.

Adamowicz har vært borgermester i Gdansk siden 1998, og har vært kjent som en progressiv stemme i landet. Han har vist støtte til minoriteter og LHBT-rettigheter, og deltok i fjor i homoparaden i byen han er ordfører i, noe få andre polske ordførere har gjort før, ifølge AP.

– La oss alle be for ordfører Adamowicz. Pawel, vi er med deg, skriver tidligere president i Polen, Donald Tusk på Twitter.

Tusk representerer Borgerplattformen, og er også fra Gdansk.

Legger skylden på regjeringen

Sjefen for veldedighetsorganisasjonen som holdt arrangementet der ordføreren ble knivstukket, Jerzy Owsiak, legger skylden for angrepet på dagens regjering, og det konservative partiet Lov og rettferdighet. Han sier partiets politikk har ført til en hatsk atmosfære i landet.

I forrige uke ble Owsiak fremstilt i et TV-innslag som en leirefigur som ble manipulert av en representant fra partiet Borgerplattformen, og der pengene veldedighetsorganisasjonen samlet inn gikk til partiet. En David-stjerne skal også vært påført en av pengesedlene i innslaget, som er blitt omtalt som anti-semittisk. TV-kanalen som sendte innslaget har senere beklaget at det ble sendt.

Veldedighetsorganisasjonen The Great Orchestra of Christmas Charity samler inn penger til avansert medisinsk utstyr til Polens helsevesen, og fokuserer spesielt på barn og eldre.

Sist gang et angrep som dette skjedde i Polen var i 2010, da en man prøvde å angripe Lov og rettferdighet-leder Jaroslaw Kaczynski. Partilederen ble ikke skadd, men en av partiets assistenter ble skutt og drept, og en annen mann ble skadet.