TIL TOPPS: Russland vant stafetten.
TIL TOPPS: Russland vant stafetten. Foto: Petr David Josek

Ny upopulær seier i Oberhof – Norge skjøt seg bort

Russland viste gammel storhet og var helt overlegne på stafetten i Oberhof.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Russland, med den tidligere dopingtatte utøveren Alexandr Loginov på ankeretappen, tok en helt suveren seier på søndagens verdenscupstafett Oberhof.

Maxim Tsvetkov, Evgeniy Garanichev, Dmitry Malyshko gikk de tre første etappene for russerne. Totalt brukte de bare seks ekstraskudd.

Frankrike ble nummer to, 1.01 minutter bak Russland. Østerrike tok tredjeplassen, 2.18 sekunder bak.

Martin Fourcade gjorde det tidligere klart hva han synes om at Loginov, som tidligere var utestengt i to år etter ha blitt tatt i doping, vant i Oberhof.

– For meg er det en skam. Han vant, men han får ikke min respekt, sa franskmannen til TV 2 Sporten etter russerens seier på sprinten.

For Frankrike gikk Antonin Guigonnat, Simon Desthieux, Quentin Fillon Maillet og Martin Fourcade. For Østerrike, som ble nummer tre, gikk Tobias Eberhard, Simon Eder, Dominik Landertinger og Julian Eberhard.

Norge lå lenge an til en andreplass. Men Henrik L'Abée-Lund skjøt seg bort på sin siste skyting på ankeretappen, og dermed glapp pallen for Norge.

Norge endte til slutt på en sjuendeplass, 2.43 minutter bak vinnerne fra Russland.

På det norske laget gikk Vetle Sjåstad Christiansen, Lars Helge Birkeland, Erlend Bjøntegaard og nevnte Henrik L'Abée-Lund.

– Det var kjempevanskelige forhold, med null grader og regnvær, og det slet utøverne med. De hadde kalde fingre og var kalde i kroppen. De to første etappene var ok for Norge og egentlig som forventet. På de to siste etappene ble det for mange strafferunder og feil som ble gjort. Hva som er årsaken til det er ikke lett å si, men det ble gjort småfeil etter at gutta var kalde i kroppen. Slik forhold får de i Østersund også, så dette var en virkelig test, oppsummerte TV 2 Sportens skiskytterekspert Ole Einar Bjørndalen etter Norges sjuendeplass.

– Hva har denne innsatsen å si for VM-laget i stafett?

– De to Bø-gutta er klare. Så virker det som er der en fight mellom Lars Helge og Vetle på førsteetappen, og begge gjorde en god figur i dag, svarte eksperten.

Verken verdenscupleder Johannes Thingnes Bø eller storebror Tarjei Bø gikk søndagens stafett i Oberhof. De stod over for å hvile etter tøffe konkurransedager.

God åpning
Vetle Sjåstad Christiansen sikret Norge en pangstart etter å ha skutt feilfritt på første skyting. På stående ble det imidlertid bom og ekstraskudd og Norge falt på resultatlisten. Etter første etappe var Norge 15,6 sekunder bak ledende Frankrike og Tyskland.

Lars Helge Birkeland bommet én på første skyting og måtte bruke ekstraskudd. Han gikk ut på fjerdeplass, 17 sekunder bak teten før sin andre skyting. Birkeland fant formen i sporet og tok innpå før sin stående skyting. Der ble det tre bom, men han fikk ned blinkene etter å ha brukt ekstraskudd. Hovedkonkurrentene bommet grovt. Dermed vekslet han på andreplass, 32 sekunder bak Russland etter sin andre etappe. Frankrike vekslet på tredjeplass, 38,2 sekunder bak Russland.

Mistet fokus
Erlend Bjøntegaard mistet litt av fokuset på sin første skyting og bommet to. Han fikk ned blinkene etter ekstraskudd. Men Frankrike bommet også to, samtidig som Sverige skjøt feilfritt. Norge gikk ut på andreplass, 48 sekunder bak Russland, etterfulgt av Frankrike og Sverige.

Dmitry Malyshko skjøt feilfritt på sin siste skyting på den tredje etappe. Under vanskelige forhold bommet Bjøntegaard tre og måtte ut i strafferunde etter å ha brukt opp ekstraskuddene.

Frankrike skjøt solid, fikk ned blinkene og gikk ut på andreplass, over minuttet bak Russland. Norge falt til tredjeplass, 1,46 bak lederne. Martin Fourcade gikk ut 1.11 minutter bak Russland på ankeretappen. For Norge vekslet Henrik L'Abée-Lund 1.38,3 minutter bak.

Ledet med et hav av tid
Alexandr Loginov hadde et hav av tid på sin første skyting. Men han måtte bruke to ekstraskudd og tapte litt av forspranget. Martin Fourcade fikk kraftig vind fra venstre på standplass, men skjøt en strålende serie og gikk ut 48 sekuner bak lederen. L'Abée-Lund bommet tre og beholdt tredjelassen etter ekstraskudd. Han gikk ut på en fjerdeplass etter at Østerrike overtok tredjeplassen.

Loginov slet litt på siste skyting, men fikk ned alle blinkene til slutt, og sikret dermed Russland seieren. Fourcade leverte også fantastisk skyting og sikret andreplassen for Frankrike. L'Abée-Lund måtte ut i strafferunde på sin siste skyting, og dermed mistet Norge pallplassen.

Østerrikes Eberhard skjøt bedre og sikret dermed tredjeplassen. Norge endte til slutt på en skuffende sjuendeplass.

Tyskland, med Erik Lesser, Simon Schempp, Arnd Peiffer og Benedikt Doll var en av favorittene på verdenscupstafetten på hjemmebane i Oberhof søndag. Men de skjøt seg helt bort og var ikke i nærheten av å innfri forventningene. Tyskland ble til slutt nummer åtte.