STATSRÅD: Det er flere som ønsker Knut Arild Hareide som statsråd.
STATSRÅD: Det er flere som ønsker Knut Arild Hareide som statsråd. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

Hareide gir endelig statsråd-avklaring

Knut Arild Hareide (KrF) sier klart ifra til de som ønsker ham som statsråd: – Jeg tapte et valg, det må jeg respektere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Helt siden det skjebnesvangre landsmøtet 2. november, har det rådet usikkerhet rundt Knut Arild Hareides rolle i den nye regjeringen.

KrF, Frp, Venstre og Høyre er nå i sluttfasen av regjeringsforhandlingene, og Kjell Ingolf Ropstad har vært tydelig på at han ønsker Hareide som statsråd.

Hareide selv har et tydelig svar dersom han blir tilbudt rollen som statsråd.

– Må ta konsekvensen

Partilederen ønsket ikke å gå inn i den sittende regjeringen.

Derfor syns han det er unaturlig å bli valgt som statsråd.

– Jeg satte i gang dette, og jeg må være den første til å ta konsekvensen av det valget jeg tok, sier Hareide til TV 2.

En av årsakene til at Hareide dro KrF opp med roten i høst, var fordi han ikke ønsket å sitte i regjering med Frp. Det standpunktet står han fortsatt ved.

– Men når du vet du kan sitte og påvirke, føles det veldig blandet. Det er likevel så mange dyktige personer som kan gå inn i regjering og representere KrF, og det er jeg veldig stolt av.

Hareide har tett kontakt med nestlederne Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad, som deltar i de pågående regjeringsforhandlingene.

– Jeg tapte et valg, og det må jeg respektere. Mitt ønske er likevel at KrF i regjeringsforhandlingene skal lykkes med å komme i mål, sier Hareide.

Ikke enige for enhver pris

Spekulasjonene om at KrF får tre ministerposter kommer etter Venstre fikk tre ministerposter etter valget i 2017.

Det er en populær teori at to av disse postene vil gå til Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad, men det finnes fortsatt flere alternativer for den siste posten.

– I slike forhandlinger blir man enige om plattformer først, så begynner man å diskutere statsråder. Men også de andre partiene snakker om statsråd, ikke bare KrF.

Det er viktige saker som står på spill for alle de fire partiene i regjeringsforhandlingene. En av de mest debatterte sakene er paragraf 2c i abortloven, som åpner for senabort når det er stor fare for at barnet kan få alvorlig sykdom.

– Det er ingen tvil om at alle ønsker en enhet, det gjør KrF også. Men ikke til enhver pris.