forsvinningssaken:

VG: Milliardæren vitnet i kidnappingsak i 2005

En natt i 2005 stormet et kidnappingsoffer inn den ulåste døren i hjemmet til milliardæren Tom Hagen og kona Anne-Elisabeth Falkevik Hagen - som nå antas å være kidnappet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge en dom fra Oslo tingrett, som VG omtaler, ble familien Hagen dratt inn i en kidnappingssak i 2005, da et offer rømte fra gjerningsmennene og løp inn i Tom og Anne-Elisabeth Falenvik Hagens bolig i Lørenskog.

Ifølge dommen ble kidnappingsofferet dratt inn i baksetet på en bil i på Høybråten i Oslo da han var på vei hjem fra byen, natt til 13. februar 2005.

Bilturen skal ha endt like ved boligen til milliardærekteparet Tom og Anne-Elisabeth Hagen.

Her skal den fornærmede mannen ha stukket av og tok seg etter hvert inn i milliardærekteparets hus, hvor han vekket Tom Hagen - som tok kontakt med politiet, skriver VG.

Ifølge dommen ble tre personer domfelt for frihetsberøvelse etter episoden.

Nå mener politiet at ekteparet på nytt er involvert i en bortføringssak.

Gebrokkent pengekrav

Politiet mener at én eller flere gjerningspersoner kidnappet Anne-Elisabeth Falkevik Hagen (68) fra boligen hun deler med milliardærektemannen Tom Hagen på Fjellhamar i Lørenskog kommune på morgenen eller på formiddagen 31. oktober i fjor.

Da Tom Hagen kom hjem denne dagen var huset tomt, men han fant flere ark med krav om penger, trusler og beskjed om å ikke kontakte politiet.

Politiet mener at Anne-Elisabeth Falkevik Hagen ble bortført fra sitt eget hjem på Fjellhamar. I 2005 gjemte et kidnappingsoffer seg i boligen til milliardærekteparet.
Politiet mener at Anne-Elisabeth Falkevik Hagen ble bortført fra sitt eget hjem på Fjellhamar. I 2005 gjemte et kidnappingsoffer seg i boligen til milliardærekteparet.

Språkeksperter er satt inn i etterforskningen for å gjennomgå dokumentene.

NRK omtaler fredag flere nye detaljer om dette brevet. De får opplyst at beskjeden var formulert på tettskrevne ark, printet ut og skrevet på gebrokkent norsk – en blanding av norsk, østeuropeisk eller «Google translate».

Gjerningspersonene skal ha krevd 9 millioner euro, utbetalt i kryptovalutaen monero, som er vanskelig å spore.

Vurderer søk i vann

Etterforskerne står tilsynelatende uten avgjørende kunnskap på sentrale områder så langt i saken: De vet ikke hvem som er motparten, har hatt manglende kommunikasjon med gjerningspersonen og aner ikke hvor kona til forretningsmannen og kraftmilliardæren Tom Hagen (68) holdes skjult.

Det bekymrer politiet at det er mangel på livstegn fra Anne-Elisabeth Falkevik Hagen.

Det har ikke vært noen livstegn fra Anne-Elisabeth Falkevik Hagen etter hun ble antatt bortført fra sitt hjem 31. oktober .
Det har ikke vært noen livstegn fra Anne-Elisabeth Falkevik Hagen etter hun ble antatt bortført fra sitt hjem 31. oktober . Foto: Privat / NTB scanpix

– Det er helt åpenbart at det bekymrer politiet. Samtidig vil jeg påpeke at vi ikke har noen tegn på det motsatte, sier etterforskningsleder Tommy Brøske i Øst politidistrikt til Aftenposten.

Avisen skriver at politiet nå vurderer å gjøre søk i vannet ved familiens bolig på Lørenskog.

Langvannet er 1,3 kilometer langt og mellom 30 og 180 meter bredt. Det var helt åpent og isfritt da forsvinningen skjedde. I dag ligger det et tykt lag med is på vannet etter kuldeperioden den siste halvannen måneden.

Takarbeidere

Arbeidere som drev vedlikehold på taket til familien Hagens hus i Lørenskog i forkant av den mulige bortføringen, er blitt kalt inn til avhør.

Arbeiderne sluttførte arbeidet 25. oktober, altså få dager før Anne-Elisabeth Hagen forsvant, skriver NRK.

I den samme perioden som arbeidet pågikk, mistenker politiet at Anne-Elisabeth Hagen, ekteparets bolig og arbeidsstedet til Tom Hagen kan ha blitt holdt under oppsyn. Derfor er politiet interessert i om arbeiderne kan ha sett noe.

– Vi vet at det har vært utført arbeid på adressen. Vi er kjent med det, sier etterforskningsleder Tommy Brøske i Øst politidistrikt.

Arbeiderne skal ha drevet vedlikehold på taket og i oppkjørselen til ekteparets hus i Lørenskog kommune.