BRANNFELLE: Brannekspert Rune S. Nielsen har sett mange tragiske tilfeller hvor det er blitt brukt elektriske artikler når man sover eller ikke er hjemme. I dette tilfellet ble bare badet i boligen totalskadet av brannen i tørketrommelen.
BRANNFELLE: Brannekspert Rune S. Nielsen har sett mange tragiske tilfeller hvor det er blitt brukt elektriske artikler når man sover eller ikke er hjemme. I dette tilfellet ble bare badet i boligen totalskadet av brannen i tørketrommelen. Foto: Gjensidige

advarer mot strøm-myte:

– Folk gambler med livet for én krone

Folk tror de sparer store strømutgifter ved å vaske klær på natta. – Er det verdt å gamble med livet for å spare noen hundrelapper i året? spør brannekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vaskemaskiner, tørketromler og oppvaskmaskiner var kilde til nærmere 2000 branner og branntilløp i løpet av de ni første månedene i fjor, og mange av disse tok fyr om natta.

Mange tror det er penger å spare ved å la elektroniske artikler kjøre nattestid, da strømforbruket er på det laveste.

Men ifølge forsikringsselskapene er dette en farlig myte.

– Vi frykter flere alvorlige branner på grunn av myten om at man sparer mye penger ved å kjøre elektriske artikler om natta, sier brannekspert Rune S. Nielsen i Gjensidige.

Overrasket

Nielsen er tidligere politimann og åstedsgransker hos Kripos. I dag jobber han som teknisk utreder for forsikringsselskapet Gjensidige.

Opp gjennom årenes løp har han gransket mange elektriske artikler som har forårsaket store skader i folks hjem. I noen tilfeller også dødsfall.

– De verste tilfellene, som jeg aldri kommer til å glemme, er de hvor personen i boligen var sekunder fra å redde seg ut. Vi som jobber med brann vet hvor raskt branner i elektriske artikler utvikler seg. Dersom man sover når brannen starter, kan man miste den lille marginen som gjør om man kommer seg helskinnet ut, sier Nielsen.

Nielsen sier at brannfaren på natta naturligvis ikke er større, men at reaksjonstiden for å redde seg selv er betydelig lengre.

En småbarnsfamilie i Trøndelag fikk nylig erfare hvor farlig det kan være å kjøre oppvaskmaskinen på natta. Like etter at de hadde lagt seg, kjente faren i huset en spesiell røyklukt.

Da han sprang inn på kjøkkenet, så han til sin store forskrekkelse at oppvaskmaskinen sto i full fyr.

Han og familien var heldige og priser seg lykkelige for at de slapp unna med skrekken. De har lært seg en lekse, og kommer aldri igjen til å gå å legge seg før oppvaskmaskin, vaskemaskin og tørketrommel er ferdig og avslått for kvelden.

Én krone spart

I og med at mange tror at det er mye penger å spare på å kjøre vaskemaskin, tørketrommel og oppvaskmaskin på natta, måtte Nielsen gjøre en beregning for å sjekke. Og summen man sparer overrasket ham.

Han fant ut at det kun er rundt én krone å spare for hver vask, ved å kjøre vaskemaskinen om natta.

– Dette viser at det absolutt ikke er noen grunn til å la husholdningsapparatene kjøres mens man sover. Er det verdt å gamble med sikkerheten og livet for så lite strømsparing? spør Nielsen.

Han har et godt råd til de som vil spare strømutgifter:

– Det er gjort mange beregninger på hva som virkelig drar penger i hjemmet, og det dreier seg stort sett om oppvarming. Så skal du spare strøm, så senk temperaturen i boligen med en grad eller to, det skal jo i tillegg være sunt.

Fraråde

– Jeg vil fraråde på det sterkeste å bruke tørketrommel, vaskemaskin og oppvaskmaskin når man sover eller ikke er hjemme, sier Nielsen.

Branneksperten sier at alle elektriske artikler er potensielle brannkilder, og de fleste nordmenn får stadig flere av dem i huset.

Nielsen ønsker å komme med en siste oppfordring, basert på hva de har sett på mange brannåsted. Han håper at folk blir mer oppmerksomme dersom de får et hint om at mobilen, lysbryteren eller stikkontakten ikke oppfører seg som normalt.

– Blir mobilbatteriet varmt, er det vanskeligere å skru på lysbryteren eller går sikringene oftere enn før? Da er det trolig et forvarsel om at noe kan være galt og man bør være obs, sier Nielsen.