INGEN LØNN: 12 år gamle Taylor Kirkpartkick demonstrerer mot stengingen av amerikanske offentlige etater i Utah torsdag.
INGEN LØNN: 12 år gamle Taylor Kirkpartkick demonstrerer mot stengingen av amerikanske offentlige etater i Utah torsdag. Foto: Natalie Behring/Getty Images/AFP

21 dager med «Shutdown» i USA:

Statsansatte selger eiendeler for å klare å betale regninger

Fredag er det 800.000 statsansatte i USA som ikke får lønn. Mange ser seg nødt til å ta ekstrajobber eller å selge eiendelene sine for å redde økonomien.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er 21 dager siden flere av USAs offentlige etater ble stengt som følge av uenighetene rundt budsjettet.

Dermed er det om lag 800.000 statsansatte som ikke får lønn fredag.

Det er relativt vanlig å leve fra lønning til lønning i USA, skriver Washington Post. I en undersøkelse fra 2017 sa fire av ti voksne at de ikke kunne skaffet 400 amerikanske dollar i en nødssituasjon uten å sette seg selv i gjeld eller ved å selge eiendeler.

400 amerikanske dollar tilsvarer cirka 3400 norske kroner.

Selger antikke bøker

Situasjonen fører til at mange statsansatte nå ser seg nødt til å selge eiendeler for å kunne betale regningene sine.

En av dem er bibliotekaren Anna Cory (39). På Facebook har hun lagt ut flere bilder av antikke bøker hun prøver å selge.

– Som ansatt i staten får jeg ikke betalt under stengingen. Jeg må betale regninger. Kjøp tingene mine, skriver hun.

I kommentarfeltet er det flere som uttrykker støtte.

– Hei Anna. Jeg leste nettopp Washington Posts artikkel som nevnte salget ditt. Min kone og jeg vil gjerne kjøpe en av bøkene dine og ha den hjemme hos deg. Vær så snill å la oss vite hvilken og hvor mye det koster å oppbevare den, skriver en.

Jay Elhard er permittert fra jobben sin i Acadia nasjonalpark i Maine. Han forsøker også å selge eiendelene sine på Facebook.

Det er han avhengig av for å klare å betale neste husleie.

– Du må ha et slags kaldhjertet syn på ting rundt deg og finne ut hva som vil være mulig å selge til noen andre, sier han til Washington Post.

Må prioritere

Tyra McClelland er en av mange statsansatte som har måttet komme på jobb etter at stengingen ble iverksatt før jul, men allikevel ikke får lønn fredag.

Tyra McClelland fortalte mandag om hvordan hun har måttet søke om økonomisk støtte for å kunne betale for skolelunsj for barnet sitt.
Tyra McClelland fortalte mandag om hvordan hun har måttet søke om økonomisk støtte for å kunne betale for skolelunsj for barnet sitt. Foto: Reuters/Jonathan Ernst

Under en samtale med Marylands senator Chris Van Hollen mandag, fortalte hun hvordan hun må prioritere pengebruken.

Hun må betale for medisiner, hun må betale for bensin for å komme seg til jobb og hun må hjelpe sin 75 år gamle mor som bor sammen med henne.

– Hun spurte hva hun kan gjøre for å hjelpe. Moren min skal ikke trenge å bekymre seg for min lønn, sa hun til Washington Post i et intervju senere.

Da hennes eget barn ba om mer penger til å betale for lunsj på skolen, måtte McClelland søke om økonomisk støtte.

– Jeg prøver å finne ut hvordan jeg kan ordne lunsj til barnet mitt. Det gjør så vondt, sa hun.

Lufte hunder og passe barn

Tidligere denne uken publiserte Kystvakten et dokument med flere tips for at ulønnede og permitterte ansatte skal komme seg gjennom den vanskelige økonomiske situasjonen.

– Selv om det kanskje er ubehagelig å håndtere de harde fakta, er det best å unngå å stikke hodet i sanden, heter det i dokumentet.

Blant annet anbefaler de å holde garasjesalg og å selge ting på nett. I tillegg oppfordrer de folk til å lufte andres hunder eller å passe barn mot betaling.

Dokumentet ble fjernet etter at Washington Post kontaktet Kystvakten om det onsdag.

Cheryl Monroe og Bertrice Sanders er begge statsansatte. Torsdag demonstrerte de mot stengingen av statsapparatet i Detroit.
Cheryl Monroe og Bertrice Sanders er begge statsansatte. Torsdag demonstrerte de mot stengingen av statsapparatet i Detroit. Foto: AP Photo/Paul Sancya

Kan holde stengt lenge

President Donald Trump nekter å skrive under på et budsjettforslag som ikke bevilger penger til å bygge en grensemur mot Mexico, noe demokratene sier blankt nei til.

Trump krever 5 milliarder amerikanske dollar for å bygge muren.

Torsdag besøkte Donald Trump grensebyen McAllen i Texas i arbeidet med å få midler til å bygge en grensemur mot Mexico.
Torsdag besøkte Donald Trump grensebyen McAllen i Texas i arbeidet med å få midler til å bygge en grensemur mot Mexico. Foto: Jim Watson/AFP

Fredag forrige uke møtte flere demokratiske toppolitikere presidenten i Det hvite hus. Da ga han beskjed om at stengingen av offentlige etater kan vare i svært lang tid dersom han ikke får det som han vil, meldte Washington Post.

– Vi sa til presidenten at vi trenger å åpne statsapparatet. Han stod i mot. Han sa faktisk at han til holde det stengt i svært lang tid, i måneder eller år, sa Charles E. Schumer til avisen etter møtet.

Torsdag besøkte presidenten grensebyen McAllen i Texas for å argumentere videre for muren. Før han dro ga han klar beskjed til journalistene utenfor Det hvite hus, om at han ikke kommer til å gi seg.

– Vi kommer enten til å vinne gjennom et kompromiss, for jeg anser et kompromiss som en seier for alle, eller så vil jeg erklære nasjonal krisesituasjon, sa han.