TIL TOPPS: Alexandr Loginov vant i Oberhof
TIL TOPPS: Alexandr Loginov vant i Oberhof Foto: Michal Cizek

Rasende Fourcade: – Det er en skam. Han får aldri min respekt

For første gang stod verken Martin Fourcade eller Johannes Thingnes Bø øverst på pallen i verdenscupen denne sesongen. Alexandr Loginov, som tidligere har vært utestengt for doping, vant. Det gjør Fourcade rasende.

Alexandr Loginov noterte seg for to feilfrie skytinger, holdt høy fart i sporet, og kapret seieren på ti kilometer sprint i Oberhof. Det var russerens første seier i verdenscupen. Han tok seieren foran Johannes Thingnes Bø, og Sveriges Sebastian Samuelsson kapret tredjeplssen.

Loginov har tidligere vært utestengt for brudd på dopingreglementet i to år, men er nå tilbake i skiskyttersirkuset for fullt.

– Det er nok noen som reagerer, samtidig har han sonet straffen sin og man må respektere at han er tilbake, sier TV 2 Sportens skiskytterekspert Ole Einar Bjørndalen til TV 2 Sporten.

– Er det mange som reagerer på dette i miljøet?

– Ja, det kan man nok si. Det er mange som ikke liker det, svarer Bjørndalen.

Fourcade: – En skam!
En som ikke liker at russeren vant, er Martin Fourcade.

RASENDE: Martin Fourcade.
RASENDE: Martin Fourcade. Foto: Darko Bandic

– Jeg er ikke glad for at Loginov vinner. Jeg respekterer at han får lov til å konkurrere. Men Loginov vil jeg ikke respektere på grunn av dopingen. Han sa aldri unnskyld eller har snakket om det i etterkant. Jeg respekterer at han konkurrerer, men han får ikke min respekt. Vi har vært for snille med ham, ikke bare meg, men media og fansen og folk i løypen. Vi må være rettferdige. Han har ikke vært snill med oss. Han vant i dag, og er tilbake sterkere enn han var, tordner Fourcade overfor TV 2 Sporten.

– For meg er det en skam. Han vant, men han får ikke min respekt, slår han fast.

Loginov ønsket ikke å svare på kritikken etter rennet. Han begrunnet dette med at han ikke forstår engelsk.

Johannes Thingnes Bø åpnet forrykende. Han traff fem av fem på første skyting, men bommet én på stående. Det gikk samtidig litt for tregt i sporet, og Norges håp ble nummer to og endte 25,2 sekunder bak vinneren fra Russland.

– Jeg er fornøyd, det var et renn jeg gruet meg med tanke på å møte vanskelige forhold og det at man kan tape poeng i verdenscupen. Derfor er jeg kjempefornøyd med andreplassen. Nå trenger jeg noen gode renn for å gå meg inn. Jeg gikk fort, uten å føle meg helt rå. Men det ser lovende ut, oppsummerer han overfor TV 2 Sporten.

– Er vi slemme mot dem, så er de slemme mot oss
– Hva tenker du om at Loginov, som tidligere har vært utestengt, vant rennet?

– Det er vanskelig å si. Det er en vanskelig sak, det der. Skiskyting er stort i Russland, og mange fans følger oss der. Men er vi slemme mot dem, så er de slemme tilbake mot oss. Det er dumt og grunnen til at vi ikke helt tør å si det vi mener. Derfor håper jeg at andre tar ansvar og jeg kan styre med mitt, svarer han.

Martin Fourcade endte 47,2 sekunder bak vinneren etter én bom totalt. Dermed endte franskmannen på sjuendeplass.

Det var første gang denne sesongen at verken Fourcade eller Thingnes Bø stod øverst på pallen i verdenscupen.

Bø: – Forventer at han er ren
Tarjei Bø skjøt feilfritt på liggende, men også han bommet på en blink på stående. Storebror Bø endte over minuttet bak Loginov. Bø ble til slutt nummer åtte.

– Jeg er fornøyd. Det var en god start på året, men det er alltid noe å forbedre. Men hør på stemningen og livet. Det er nydelig å konkurrere og være med i toppen når det er så god stemning, sier Tarjei Bø til TV 2 Sporten.

Han registrerer at Loginov gikk til topps etter at russeren tidligere var utestengt for doping.

– Vi prøver å forholde oss til regelverket. Vi legger merke til når folk blir tatt for doping, men etter to års utestengelse er han nå tilbake og vi forventer at han er ren og konkurrerer på lik linje med oss, sier Tarjei Bø.

Vanskelige forhold
Det var sol i Oberhof under kvinnenes sprint torsdag, men fredag var tåken tilbake i den tyske skimetropolen.

Henrik L'Abée-Lund hadde en bom på hver skyting og var 1.44,6 bak i mål på 18.-plass.

Erlend Bjøntegaard skjøt på seg to runder og endte på 32.-plass.

Vetle Sjåstad Kristiansen måtte tåle hele tre strafferunder og endte 2.36,3 minutter bak på 43.-plass. Lars Helge Birkeland, som gikk blant de sist startende, bommet to ganger på liggende, men slo til med en flott og rask stående serie. Han ble likevel bare nummer 45.