Rapper tiltalt for voldtekt og kidnapping:

Poserte med våpen på sosiale medier: – Hun er livredd for ham

POSERTE: Rapperen er aktiv på sosiale medier, og i september la han ut en video der han poserte med det som ligner et automatvåpen. BIldet til høyre tatt utenfor boligen der politiet mener at frihetsberøvelsen og voldtekten fant sted.
POSERTE: Rapperen er aktiv på sosiale medier, og i september la han ut en video der han poserte med det som ligner et automatvåpen. BIldet til høyre tatt utenfor boligen der politiet mener at frihetsberøvelsen og voldtekten fant sted. Foto: Privat / Margrethe Miljeteig / TV 2
Snart to og et halvt år har gått siden en ung kvinne skal ha blitt holdt fanget, mishandlet og voldtatt av en rapper. I to år har tiltalte vært på frifot. Statsadvokaten beklager tidsbruken.

På tirsdag begynner en straffesak mot en rapper i 20-årene.

Om kvelden den 25. august i 2016 skal han ha holdt en ung kvinne innesperret i en bolig på Østlandet. Frem til neste dag skal han sammen med to andre ha utsatt henne for grov vold.

Kvinnen skal blant annet ha blitt slått med en metallgjenstand, stukket med et hageredskap og fått sigaretter stumpet på huden. I tillegg skal trioen ha injisert sprøyter med opiater og luft i henne.

Statsadvokaten mener å kunne bevise at rapperen i tillegg skal ha voldtatt kvinnen.

Kom med beskyldninger

I løpet av timene i boligen ble kvinnen påført fysiske skader som gjorde at hun måtte behandles på sykehus i en uke.

– Dette må karakteriseres som en svært alvorlig tiltale, og det gjelder særlig hendelsene fant sted i boligen i august 2016. Hun ble frihetsberøvet, utsatt for ulike typer vold og en voldtekt, sier statsadvokat Andreas Schei, som er aktor i saken.

AKTOR: Statsadvokat Andreas Schei, her avbildet i en tidligere straffesak.
AKTOR: Statsadvokat Andreas Schei, her avbildet i en tidligere straffesak. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

Kvinnen skal i utgangspunktet ha blitt med til rapperens bolig frivillig, men der inne oppsto en situasjon, mener politiet.

– Han skal ha rettet beskyldninger mot henne, og dermed eskalerte situasjonen. Jeg vil komme tilbake til hva disse beskyldningene gjaldt, sier Schei.

Legger seg flat

– Hvorfor har det tatt to og et halvt år fra hendelsen skal ha funnet sted til den kommer opp for retten?

– Det er veldig beklagelig at det har tatt så lang tid. Saken ble sendt fra politiet til oss i fjor sommer, men da ønsket vi noen supplerende etterforskningsskritt. Beklageligvis ble saken liggende hos politiet grunnet kapasitetsproblemer, sier Schei.

Rapperen forsvares av advokat Torgeir Falkum. Han sier at klienten har opplevd ventetiden frem mot rettssaken som krevende.

FORSVARER: Torgeir Falkum er rapperens advokat. Han ønsker foreløpig ikke å kommentere hvordan klienten stiller seg til skyldspørsmålet.
FORSVARER: Torgeir Falkum er rapperens advokat. Han ønsker foreløpig ikke å kommentere hvordan klienten stiller seg til skyldspørsmålet. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix

– Han synes det har vært en belastning å vente så lenge. Det skal ikke ta to og et halvt år å få en sak opp for retten, sier han.

Falkum ønsker ikke å kommentere hvordan rapperen stiller seg til skyldspørsmålet. Det ønsker heller ikke Bjørn Aksel Henriksen som forsvarer den ene medtiltalte, som anklages for grov vold, men ikke for frihetsberøvelse. TV 2 har ikke lyktes med å komme i kontakt med Gisle Thorsen, som forsvarer den tredje tiltalte i saken.

I utgangspunktet ønsket ikke politiet å tiltale rapperen for voldtekt, men da Oslo statsadvokatembeter gikk gjennom etterforskningen, fant de grunnlag for å tiltale ham for dette.

Delte våpenvideo

Den tiltalte rapperen er tidvis aktiv på ulike sosiale medier. Her deler han blant annet musikken sin. På en konto har mannen også delt en video der han poserer med det som tilsynelatende ser ut til å være et maskingevær av typen AK47. Det er uklart om dette er et ekte våpen eller en replika.

Verken statsadvokaten eller mannens forsvarer er kjent med dette, opplyser de til TV 2.

Den fornærmede kvinnen gruer seg til rettssaken, sier bistandsadvokat Trine Rjukan. Hun ønsker at de tiltalte skal forlate rettssalen under hennes forklaring.

BISTANDSADVOKAT: Trine Rjukan representerer kvinnen som er fornærmet i saken.
BISTANDSADVOKAT: Trine Rjukan representerer kvinnen som er fornærmet i saken. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix

– Hun har det tøft og vanskelig nå fordi hun gruer seg veldig til å fortelle om hendelsene.

– Hvordan har hun opplevd ventetiden?

– Det har vært en tilleggsbelastning. Vi har forstått at det har vært noen etterforskningsmessige hindringer, men hun har vært redd og engstelig i hele perioden, sier Rjukan.

Fikk juling av drapsmann

Rapperen ble pågrepet i saken i slutten av august i 2016, kort tid etter at forholdet skal ha funnet sted. Han satt da varetektsfengslet i en periode utover høsten. I fengsel ble han utsatt for vold fra en mann som i fjor ble dømt for et parteringsdrap på Ammerud i Oslo.

Rapperen har imidlertid vært på frifot de siste to årene.

– Min klient har vært livredd for tiltalte, og det har hun vært lenge. Hun har sett seg over skulderen, sier bistandsadvokaten.

Påtalemyndigheten mener at det ikke var grunnlag for å holde rapperen fengslet lenger enn de gjorde.

– Høsten 2016 ble det besluttet at han skulle løslates fordi politiet ikke fant at det var fare for gjentakelse eller bevisforspillelse. Han er ikke tatt for nye alvorlige forhold siden løslatelsen, sier statsadvokat Andreas Schei.

I tillegg til frihetsberøvelse, vold og voldtekt, anklages rapperen for en hel rekke andre forhold. Det gjelder blant annet en knivstikking, trusler, bruk og oppbevaring av narkotika, ulovlig oppbevaring av ei hagle og kjøring i ruspåvirket tilstand.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook