BIL AV VEIEN: En bil blåste av veien på E10 i Lyngvær, fredag.
BIL AV VEIEN: En bil blåste av veien på E10 i Lyngvær, fredag. Foto: Politet

stormen i Nord:

Bil blåste av veien på E10

Det oransje farevarselet for Spitsbergen har blitt avsluttet, men det blåser fortsatt kraftig flere steder i Nord. På E10 i Lyngvær blåste en bil av veien. Det ble ikke meldt om personskader.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I løpet av ettermiddagen og kvelden skapte været i Nord-Norge store utfordringer for trafikken både i lufta og på veien.

Det var ventet at toppen skulle nås ved midnatt.

Rundt klokken 01.00 natt til fredag melder Meteorologisk institutt i en pressemelding at farevarselet på oransje for Nordenskiöld land på Spitsbergen var avsluttet.

– Stormsenteret som har gitt sterke vindkast fra øst på Nordenskiöld land på Spitsbergen vil nå bevege seg sørover og slå seg sammen med stormsenteret utenfor Nord-Norge, sier meteorologisk institutt.

– Rolig natt

På Isfjord radio har det blåst orkan med 34,7 m/s i middelvind med sterkeste vindkast på 40.7 m/s.

Det vil fortsatt være oransje farevarsel for Nordland frem til fredag ettermiddag for svært kraftige vindkast mellom 35-40 m/s.

I politidistriktene Troms, Finnmark og Nordland har det vært svært få hendelser knyttet til stormen i løpet av natten.

– Det har vært en rolig natt, og vi har bare hatt små hendelser. Det river fortsatt godt og er en god del vind, men det har vært mindre hendelser enn fryktet, sier operasjonsleder i Nordland politidistrikt, Odd Ivar Pettersen til TV 2.

I Troms har de kun hatt noen trafikale hendelser, men dette har vært knyttet til glatte veier.

– Det er vind og tett snødrev, men det har ikke vært noen store hendelser, sier Karl Erik Thomassen i Troms politidistrikt.

– Vant til dårlig vær

Også i Finnmark har det vært en rolig natt, og de har ikke fått en eneste melding om dårlig vær.

– Vi er brukbart vant med dårlig vær og stengte veier, så folk er flinke til å rette seg inn mot dette. Været nå er ganske rolig, sier operasjonsleder Eirik Pedersen.

Meteorolog i Storm Geo, Roar Teigen, sier til TV 2 at det ikke har vært noen store overraskelser på været i løpet av natten.

– Det har vært mest vind helt ytterst på Lofoten, og der har vært oppe i full storm, sier Teigen.

Ifølge meteorologen dreier vinden mot nordvest utover dagen, og utover dagen kan Trøndelag få opp til full storm i de nordlige strøkene. Det kan også komme opp mot full storm i Troms.

– Nordland er vant til å få mye vind, og da er naturen og infrastrukturen bygd til å tåle mye storm. Full storm i Oslo-området hadde vært noe helt annet, sier Teigen.

Like over klokken 10 fredag skriver Meteorologisk institutt på Twitter at det fortsatt blåser godt i Nordland, men at vinden vil avta utover ettermiddagen. Farevarslet vil da avsluttes.

– I Troms og Vest-Finnmark blir det mest vind fredag kveld og natt til lørdag, skriver de videre.