FUNNET: Jayme Closs (13) ble natt til fredag norsk tid funnet i live, etter å ha vært savnet siden oktober.
FUNNET: Jayme Closs (13) ble natt til fredag norsk tid funnet i live, etter å ha vært savnet siden oktober. Foto: Barron County Sherrifs department

Jayme (13) har vært savnet siden oktober – nå er hun funnet i live

13-åringen Jayme Closs, som har vært savnet siden foreldrene hennes ble funnet drept i oktober, har blitt funnet i live.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jayme Closs (13) ble meldt savnet 17. oktober etter at hennes foreldre ble funnet skutt og drept i deres eget hus.

13-åringen har aldri vært mistenkt for drapene, og politiet mente at hun hadde blitt kidnappet av én eller flere gjerningspersoner.

Letingen har pågått med full styrke siden hun ble meldt savnet, og det har vært lite som har tydet på at politiet har nærmet seg å finne jenta.

Men natt til fredag norsk tid kunne altså amerikanske myndigheter fortelle i en pressemelding at jenta fra Wisconsin er funnet i live.

Mistenkt pågrepet

Det bekrefter Barron County Sheriffs department på Facebook. Én mistenkt har blitt pågrepet.

Funnet av jenta skjer kun timer etter at sherriff Chris Fitzgerald var ute på Twitter og avkreftet rykter om at jenta var funnet.

Fitzgerald forteller at sheriffkontoret i Douglas County, omkring 110 kilometer fra Barron hvor jenta bodde, fant jenta. Uttalelsen forteller ikke hvor jenta ble funnet eller noe om den mistenkte.

Sheriffkontoret har varslet en pressekonferanse fredag morgen lokal tid.

Etterforskere har fulgt tusenvis av tips, sett mange overvåkningsvideoer, og gjort mange søk i letingen etter jenta. Nå er hun altså funnet.

Funnet av turgåer

Ifølge Star Tribune ble Jayme funnet da en turgåer var ute og luftet hunden sin. Kvinnen vil være anonym, men forteller at en jente kom bort til henne og ba om hjelp.

Kvinnen følte seg ganske sikker på at det var Jayme Closs som ba om hjelp, og all tvil ble borte da Jayme fortalte hva hun het.

Kristin Kasinskas, en lokal lærer, forteller at turgåeren banket panisk på døren hennes rundt klokken fire torsdag ettermiddag lokal tid. Sammen med henne stod en tynn, skitten jente, med for store sko.

– Dette er Jayme Closs! Ring 911!, sa naboen til Kasinskas.

Peter Kasinskas forteller at Jayme var stille, og virket emosjonelt flat. Jayme var i huset i rundt 20 minutter, men ville verken ha mat eller vann da hun ble tilbudt det.

Jayme fortalte at hun ikke visste hvor hun var. Paret forstod det som at hun hadde vært samme sted mesteparten av tiden hun har vært forsvunnet.

– Det føles som jeg drømmer akkurat nå. Det var som å se et spøkelse. Det var skummelt og utrolig samtidig. Jeg stod der og måpte, forteller Peter Kasinskas til avisen.

Takket familien

Sherrif Fitzgerald bruker også uttalelsen til å takke Jaymes familie for støtte og tålmodighet mens letingen har pågått.

– Vi vil spesielt takke familien for deres støtte og tålmodighet mens denne saken har pågått. Vi lovet å få Jayme hjem, og i kveld har vi klart det, sier Fitzgerald i uttalelsen.

Til CBS forteller Jaymes tante, Sue, at det er utrolig at hun nå er funnet.

– Jeg hørte rykter tidligere i dag, og jeg ba og ba og det viste seg at ryktene ikke var sanne. Jeg tenkte at i dag kom til å bli dagen, og så fant jeg ut to timer seinere at hun er funnet. Jeg kan ikke tro det, sier tanten til CBS.

– Utrolig

Også ordføreren i den lille byen er meget lykkelig over at Jayme nå er funnet i live.

– Det har vært vanskelig å holde motet oppe, siden det har tatt så lang tid, sier ordfører Ron Fladten.

– Mange har bedt daglig, som meg selv. Det er et fantastisk resultat vi fikk i kveld. Det er utrolig. Det er som å fjerne en stor, mørk sky fra himmelen, så solen kan skinne igjen.

Ordfører sa videre at han håper det står bra til med Jayme.

– Hun har utvilsomt vært gjennom en forferdelig prøvelse. Jeg tror alle ønsker henne god bedring og et lykkelig liv i fremtiden.

Jaymes bestefar, Robert Naiberg, forteller til Star Tribune at han gleder seg til å se barnebarnet igjen.

– Jeg skal klemme henne. Jeg har vært langt nede i tre måneder, forteller bestefaren.