Lena (42) oppsøkte stefaren hun hadde som barn: – Jeg trodde han dro på grunn av meg

Lena Beate Hamborg Pedersen oppsøkte stefedrene sine igjen som voksen for å forstå minnene fra barndommen.

Noe av det Lena Beate Hamborg Pedersen (42) husker best når det kommer til hennes første stefar, var den dagen han forlot moren. Pedersen var seks år, og plutselig sto hun midt mellom et savn etter stefaren og en mor med kjærlighetssorg.

Hennes første tanke var at det var hennes feil.

Den opplevelsen er inspirasjonen til Pedersens radiodokumentar «Barndom i bruddstykker». Der oppsøker hun to av stefedrene sine for å få deres side av saken.

– Jeg var fem-seks år den gangen, og trodde umiddelbart at han hadde dratt på grunn av meg. At jeg var for masete. Det var et av spørsmålene jeg gjerne ville ha svar på, sier Pedersen.

Fokus på barnas opplevelse

Hun forteller at begge foreldrene hennes har vært gift tre ganger, og at hun gjennom oppveksten opplevde flere brudd og forskjellige familiekonstellasjoner. Derfor ønsker hun å sette fokus på barnas opplevelse ved et samlivsbrudd mellom foreldre og steforeldre.

Lena Beate Hamborg Pedersen som barn. Foto: Privat
Lena Beate Hamborg Pedersen som barn. Foto: Privat

– Som barn er man jo bare mottaker av det livet foreldrene serverer. Mange forstår ikke den omkostningen det er for barna, og hva det gjør med et menneske å være med på foreldrenes reise.

Ingen skurker

Hun presiserer at det er viktig for henne å fortelle historien uten at det er noen skurker og ofre. Hennes fokus er å vise hvilke følelser som er involvert fra barnas side.

– Det flytter en ny kjæreste inn, vedkommende blir en del av familien, og alt er fint. Men så skjer det ting i kulissene blant de voksne som gjør at det en dag er slutt, og plutselig er det mennesket borte. Det mennesket som kjørte deg til skolen, lagde mat til deg, kanskje hjalp deg med tannpuss og var en del av hverdagen din.

Hun beskriver en ambivalent følelse hvor det kanskje er litt godt, fordi du kan ta mer plass, men at det likevel blir et savn etter personen som har dratt.

– Så kommer det kanskje en ny partner inn og da er det et nytt «vi» som skal skapes. Plutselig er det en del man ikke kan snakke om.

Pedersen vil sette fokus på de følelsene et slikt brudd genererer hos barnet og hvordan det påvirker relasjonen det har til foreldrene sine.

De fleste mister kontakten

Psykolog Eva Tryti berømmer Pedersens dokumentar og at hun tar opp følelsene som mange skilsmissebarn kan kjenne seg igjen i. Samtidig er det de færreste som klarer å holde kontakten.

– Vi blir veldig opptatt av våre egne følelser. Og barn er ekstremt lojale. Hvis de enser at mor eller far ikke ønsker at de skal ha kontakt med den det har vært brudd med, så vil de ofte følge det, forklarer Tryti.

Kvinner og menn som blir sittende lenge i en situasjon som blir steforeldre har ingen rettigheter den dagen det blir slutt. Man har fått innpass i en familie, men har ingen krav på videre kontakt med barna.

Lena Beate Hamborg Pedersen sammen med sin mor. Foto: Privat
Lena Beate Hamborg Pedersen sammen med sin mor. Foto: Privat

Hvordan tar man best vare på barnas følelser?

– Det er ikke noe fasitsvar. Det vi ser at fungerer, det er når barna er i fokus. Det er veldig lett å la egne følelser og bitterhet gjøre at vi bruker barna mot den andre uten å ville det. Og det må vi unngå, sier Tryti.

Moren var skeptisk

Den som kanskje var mest skeptisk til radiodokumentaren var moren til Pedersen. Det var tross alt hennes fortid og kjærlighetsliv som skulle under lupen. Men i etterkant har det vært en en positiv opplevelse.

– Mamma tok det ganske fint. Da hun fikk se hele bildet, forstår hun mye bedre hvordan jeg hadde det, sier Pedersen.

Da hun oppsøkte den første stefaren var hun usikker på om han visste hvem hun var. Selv om han ble glad for å høre stemmen hennes, og kunne bekrefte at han hadde hørt henne på radio, var han litt skeptisk til prosjektet i starten.

– Han forteller om hvordan det var å være mann på 24 år og komme inn i en setting du er litt uforberedt på. Forelsket seg i en dame, og så er det et barn der som du bare må forholde deg til. For det barnet står der med åpne armer og vil ha en bit av deg, men vil ikke at du skal ta en for stor del av mammaen din.

Pedersen har selv opplevd å ha en kjæreste med barn.

– Det gjør at det ble veldig viktig for meg å fortelle denne historien. Jeg og var veldig uforberedt på hvor glad man kunne bli i en toåring.

I dag er denne jenta 22 år, og Pedersen forteller at hun fortsatt har varme følelser for henne. Og at det er noe av det som gjør det så komplisert, når man blir glad i et barn, men skjønner at parforholdet ikke er riktig.