«De gule vestene» har protestert mot de franske myndighetene i flere måneder. De mener skatter, avgifter og arbeidsreformer bare tjener de rike. Foto: AFP
«De gule vestene» har protestert mot de franske myndighetene i flere måneder. De mener skatter, avgifter og arbeidsreformer bare tjener de rike. Foto: AFP

Demonstranter har ødelagt over halvparten av landets fotobokser

Over halvparten av Frankrikes 3200 automatiske fartsmålere er vandalisert av «De gule vestene».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De omfattende protestene begynte 17. november, og brer om seg til nye områder.

Vandalisert

Ifølge radars-auto.com, kan det dreie seg om så mange som 65 prosent av landets fartsbokser som er ødelagt eller skadet. Mange av dem er totalskadet av brann.

Franske myndigheter har ikke ønsket å gå ut med statistikken før nå.

Grasrotbevegelsen vokste fram som en protest mot planlagte økninger i drivstoffavgifter, men utviklet seg videre til krav om høyere lønninger, skattekutt og en grunnlovsendring som kunne gi velgerne mulighet til å foreslå folkeavstemninger.

Denne fartsboksen står ved Domalain vest i Frankrike. AFP)
Denne fartsboksen står ved Domalain vest i Frankrike. AFP) Foto: Damien Meyer

Demonstrantene er en bevegelse uten organisasjon som koordieneres på sosiale medier, og flere av demonstrasjonene har endt i voldelige sammenstøt.

Men demonstrantene også brukt andre virkemidler, som for eksempel å vandalisere de automatiske fartsradarene.

– Kan føre til dødsfall

– Jeg så noen idioter på sosiale medier som poserer ved siden av ødelagte fartsbokser. Jeg ønsker ikke at de en dag får erfare hvordan det er å bli drept i trafikken, sier innenriksminister Christophe Castaner til CNN torsdag.

Lederen for Frankrikes trafikksikkerhetsmyndighet, Emmanuel Barbe, mener vandalisme trolig vil føre til flere dødsfall i trafikken

«De gule vestene» beskylder president Emmanuel Macron for å drive «en regjering for de rike». Mange er sinte på regjeringen. Blant annet har myndighetene frosset strøm og gasspriser, og de har innført skatte- og arbeidsreformer.

En av de ødelagte boksene står ved Saint-Jean-sur-Vilaine, vest i Frankrike. (Photo by Damien MEYER / AFP)
En av de ødelagte boksene står ved Saint-Jean-sur-Vilaine, vest i Frankrike. (Photo by Damien MEYER / AFP) Foto: Damien Meyer

En meningsmåling utført av Odoxa i desember viste at 54 prosent av befolkningen støtter nye aksjoner fra «De gule vestene», mens 46 prosent sier at de er imot.

Krever Macrons avgang

Macrons regjering har som følge av de kraftige demonstrasjonene droppet den planlagte avgiftsøkninger på drivstoff og lovet skattelettelser og økt minstelønn, men dette har ikke stilnet «De gule vestenes» krav om presidentens avgang.

Italias visestatsminister Luigi Di Maio og landets innenriksminister Matteo Salvini har uttrykt støtte til gule vester-bevegelsen i Frankrike.

– Jeg støtter ærlige borgere som protesterer mot en president som regjerer mot sitt folk, sa innenriksminister Matteo Salvini i en uttalelse. Han understreket at han sterkt fordømmer voldsbruken som har forekommet i demonstrasjonene den siste tiden.