VAKTE OPPSIKT: Det var under en konsert i fjor sommer at Kaveh sa
VAKTE OPPSIKT: Det var under en konsert i fjor sommer at Kaveh sa "Fuck jøder" fra scenen. Her fra en annen konsert under Øyafestivalen i fjor. Foto: Braastad, Audun/NTB Scanpix

Statsadvokaten: «Fuck jøder» er ikke en hatefull ytring

Statsadvokaten henlegger saken mot rapperen Kaveh. Han ble anmeldt for brudd på rasismeparagrafen etter å ha sagt «fuck jøder» under en konsert i sommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter å ha gjennomgått hendelsen foreslo politiet å henlegge saken, skriver avisen Dagen.

– Måten den er fremsatt på, gjør at den faller innenfor ytringsfrihetsrommet artister og utøvende kunstnere har til å fremsette provoserende og satiriske uttalelser eller lignende, står det i forslaget fra politiet.

Statsadvokat Trude Antonsen er enig i politiets vurdering. I beslutningen om å henlegge saken skriver hun at uttalelsen er sterkt nedsettende, krenkende og usann, men at den ikke rammes av straffeloven.

På konsert

Fredag 15. juni opptrådte den norske rapperen Kaveh Kholardi på Haugenfestivalen på St. Hanshaugen i Oslo. Etter først å ha hilst muslimer «eid mubarak», fulgte han opp med å spørre om det var noen kristne og deretter om det var noen jøder til stede. Etter en kort pause skal han ha fulgt opp med «Fuck jøder … Neida, bare kødda».

Forstander Ervin Kohn i Det Mosaiske Trossamfund anmeldte artisten for brudd på rasismeparagrafen.

Han er uenig i henleggelsen, og varsler at Antirasistisk Senter kommer til å klage saken inn for Riksadvokaten i håp om at saken skal bli tatt opp for en domstol.

Kohn er nestleder i Antirasistisk Senter, men har uttalt at han anmeldte hendelsen som privatperson.

– Tatt ut av kontekst

Kaveh skrev en Facebook-post dagen etter konserten, hvor han mente at sitatet var tatt ut av kontekst og fremsto som feil.

– Jeg er ikke rasist, og jeg er ikke jødehater, skrev han.

– Dersom det var noen av de yngre barna som virkelig ble støtt eller følte noen form for ubehag, så vil jeg veldig gjerne møte dem personlig på tomannshånd og beklage, skrev han videre.

(©NTB/TV 2)