BLE SPREDT: Videoen av en 43 år gammel mann som går til angrep på en syk og skadd elg, skapte furore i Trøndelag i juni.
BLE SPREDT: Videoen av en 43 år gammel mann som går til angrep på en syk og skadd elg, skapte furore i Trøndelag i juni. Foto: Skjermdump/Snapchat
VIKTIG BEVIS: Videoen som dette bildet er hentet fra, er det viktigste beviset i straffesaken mot de to mennene, opplyser politiadvokaten til TV 2.
VIKTIG BEVIS: Videoen som dette bildet er hentet fra, er det viktigste beviset i straffesaken mot de to mennene, opplyser politiadvokaten til TV 2. Foto: Skjermdump/Snapchat
TYDELIG SKADD: Da han avlivet elgen dagen etter voldsepisoden, fant Viltnemnda en stygg bruddskade i høyre bakfot.
TYDELIG SKADD: Da han avlivet elgen dagen etter voldsepisoden, fant Viltnemnda en stygg bruddskade i høyre bakfot. Foto: Viltnemnda

Mishandlet elg med biljekk – trøndere må møte i retten

Mens 32-åringen filmet, instruerte og lo rått, hamret 43-åringen løs på den skadde elgen med en biljekk. Nå risikerer de to trønderne fengselsstraff.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Snapchat-videoen av en 43-åring som på en åker kliner til den tydelig skadelidende elgen gjentatte ganger, sirkulerte blant folk på Fosen i Trøndelag i sommer.

Samtidig satte politiet i gang en etterforskning av saken.

I videoen høres en manns instruerende stemme:

«Bare gå rett på hodet med en gang. Dryl til så det holder. Må bare slå. Stor jævel vettu!»

​Stemmen tilhører en 32-åring som i slutten av april må møte i Fosen tingrett. Der møter han og 43-åringen tiltalt for to lovbrudd, deriblant grov vold mot dyr.

Tre års fengsel

De to mennene nekter begge straffskyld for lovbruddene de er tiltalt for. Mens 43-åringen sier han er svært lei seg og at han forsøkte å avlive elgen på en effektiv måte, mener 32-åringen at hans instruerende ord ikke kvalifiserer til medvirkning i rettslig forstand.

Lovbruddene har en strafferamme på tre års fengsel.

«Verken metoden eller utførelsen var egnet til avliving, og handlingen medførte sterk frykt og smerte for elgen», heter det blant annet i tiltalen som statsadvokaten i Trøndelag har tatt ut.

– Vi ser svært alvorlig på denne saken, der et dyr blir påført grov vold mot hodet. De faktiske forholdene i saken fremstår mer eller mindre ubestridte, sier politiadvokat Amund Sand i Trøndelag politidistrikt til TV 2.

TV 2 har ikke klart å komme i kontakt med den 43 år gamle mannens forsvarer Tore Angen. 32-åringens forsvarer Jon Reidar Aae har ennå ikke mottatt dokumentene i saken eller snakket med sin klient.

Overlevde en dag

Hendelsen fant sted på kvelden mandag 28. mai i fjor, men først klokken 22.30 tirsdag ble elgen avlivet av Viltnemnda.

Knut Gøran Rødsjø i Viltnemnda forteller at elgoksen hadde tydelige smerter da han avlivet dyret med et skudd fra 10-15 meters hold.

– Elger er tykke i beinmassen og fronten av hodet, men det er klart det er smertefullt å bli slått på den måten, sier han til TV 2.

Voldshandlingene har trolig pågått i mer enn de 30 sekundene Snapchat-videoen varer, mener Rødsjø, som i politiavhør har anslått at elgen har dratt seg bortover åkeren i 40-50 meter.

Politiadvokat Sand opplyser til TV 2 at Rødsjø vil bli innkalt som vitne i straffesaken.

– Heldige som lever

Viltnemnda-jegeren mener elgen må ha vært blind ettersom den slet med å forsvare seg. Den reagerte heller ikke på hans bevegelser i forbindelse med avlivingen.

Elgoksen hadde dessuten uvanlig store «parykkhorn» – en hormonsykdom som fører til at dyret etter hvert mister synet og ikke klarer å finne mat.

PARYKKHORN: Elgens hormonsykdom har trolig gjort den blind. Foto: Viltnemnda
PARYKKHORN: Elgens hormonsykdom har trolig gjort den blind. Foto: Viltnemnda

I løpet av sine nesten 20 år som ettersøksjeger i Viltnemnda har Rødsjø aldri vært borti en lignende sak.

– Jeg har avlivet mange store dyr etter trafikkulykker, men aldri fordi folk har gått til angrep på dyr, sier Rødsjø, som mener mennene har vært heldige.

– De er heldige som lever. Når du går bort til en skadd elg, reiser den seg og sparker deg med forbeina. De har en voldsomt kraft og presisjon.

Voldsutøver beklager

Mannen som utførte volden, har i et intervju med Fosna-Folket i juni fortalt at han blir «regelrett syk» av å se på videoen av seg selv.

– Jeg er litt usikker på hva som foregikk. Jeg hadde drukket en del. Jeg vet ikke hva som skjedde, men plutselig fikk jeg opplyst at det lå en skadd elg i veikanten eller i åkeren. Jeg fikk høre at den plagdes. Jeg tenkte at den ikke kunne plages videre, sier mannen til Fosna-Folket.

TYDELIG SKADD: Da han avlivet elgen, fant Knut Gøran Rødsjø en stygg bruddskade i høyre bakfot. Foto: Viltnemnda
TYDELIG SKADD: Da han avlivet elgen, fant Knut Gøran Rødsjø en stygg bruddskade i høyre bakfot. Foto: Viltnemnda

Han sier han er lei seg for at han ikke klarte å slå elgen i hjel med en gang, og at han ikke var klar over at han ble filmet.

Politiet er usikre på om også en tredje person har vært til stede under voldshandlingene.

– Det er rus involvert, og noen av omstendighetene fremstår fremdeles litt uklare, sier politiadvokate.

Roser politiet

Kommunikasjonssjef Live Kleveland i Dyrevernalliansen sier hun ikke har sett en lignende sak i løpet av sine 20 års arbeid med dyrs rettigheter.

Hun har tidligere oppfordret politiet til å ta saken på alvor, og nå ser hun frem til å følge saken i rettssystemet.

– Vi vil gi ros til politiet i denne saken for å ha etterforsket og for at det kommer en tiltale. Det er viktig at det kommer en reaksjon ved grov kriminalitet mot dyr, sier Kleveland.