ber folk holde seg innendørs:

Voldsom storm i nord – flere bygder isolert

Bodø/Bergen (TV 2) Stormen i nord skaper store utfordringer i trafikken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere fly- og fergeavganger nord i landet innstilles, og det er svært utfordrende kjøreforhold på en rekke veier, og vinden skal bare bli sterkere utover kvelden og natten.

– Nå blåser det godt i Nord-Norge. Enkelte plasser i Øst-Finnmark har det vært oppe i sterk storm i dag. Det er dårlig sikt og snøvær der. Det er liten storm i Nordland og Troms, sier vakthavende meteorolog Roar Inge Hasen til TV 2 klokken 14.

Vinden økte i styrke ved 20-tiden. Toppen skal nås ved midnatt.

Meteorologisk institutt har torsdag kveld økt farevarselet for Nordland fra gult til oransje: «Torsdag kveld og først på fredag ventes vestlig full storm utsatte steder med svært sterke vindkast, lokalt 35-40 m/s»

​Bygder isolert

Flere byer og bygder i Finnmark er isolert som følge av stengte veier og innstilte ferjer.

– Fra midnatt frem til midt på dagen i morgen kan vinden komme opp i full storm fra nord i Trøndelag og Nordland, sier Hansen.

Et tre har blåst ned i Bodø sentrum. Foto: Roy-Arne Salater/TV 2
Et tre har blåst ned i Bodø sentrum. Foto: Roy-Arne Salater/TV 2

Politiet advarer og ber folk holde seg inne om de ikke må ut, flere skoler holder stengt. Det kan fly gjenstander gjennom lufta, og det er utfordrende kjøreforhold.

I Bodø løsnet veggplater fra en fasade i sentrum. Veien var stengt mens brannvesenet sikret veggen, opplyser politiet.

Til tross for advarsler beveger mange seg ned til sjøen for å kjenne uværet på kroppen. Politiet melder sent torsdag kveld om en mann som sitter fast på flytebrygga på moloen i Bodø etter at gangbrua kollapset. En redningsskøyte trår til for å få ham trygt på land.

I Myre i Vesterålen ble veggen på et fjøs sugd ut, skriver Bladet Vesterålen på sine nettsider.

– Jeg skjønner ikke at dette skulle skje, siden den har stått i mange stormer som har vært kraftigere enn denne, men det var vel et par vinduer som sto oppe i fjøset og en kraftig kastevind som kom kastet over oss, sier Freddy Andreassen til Bladet Vesterålen.

Buss blåste av veien

I Valnesfjorden i Nordland blåste en buss med flere skoleelever av veien. Ingen ble skadd i hendelsen.

Flere skoleelever var om bord i bussen da den blåste av veien. Ingen ble skadet. Foto: Bodø Bilberging AS
Flere skoleelever var om bord i bussen da den blåste av veien. Ingen ble skadet. Foto: Bodø Bilberging AS

Ved 17-tiden meldte politiet i Nordland at et vogntog hadde kjørt av veien på E6 på Saltfjellet. Det var svært sterk vind på stedet.

E6 over Saltfjellet er nå stengt.

– Det er veldig dårlig veiforhold, og det er hovedsaklig tunge kjøretøy som sliter. Tre vogntog og en buss har kjørt utfor. Ingen kan klandres, det er bare veldig dårlige forhold, sier Jan Robert Want fra Bodø Bilberging til TV 2 torsdag kveld.

Stormen påvirker også flytrafikken. Flere avganger og ankomster fra Tromsø lufthavn, Harstad/Narvik lufthavn og Bodø lufthavn er kansellert torsdag kveld, ifølge Avinor.

Flere fly har fått problemer i den sterke vinden, og har måttet snu og lande lenger sør.

Krafige vindkast

Thomas Cooks fly fra Gran Canaria til Evenes måtte snu i lufta, ifølge Harstad Tidende. ​Det ble målt vindkast i 28 m/s i den ene enden av rullebanen.

Over Tjeldsundbrua ved Harstad har det blitt målt 36 m/s, og brua blir tidvis stengt. Også andre buer er stengt.

I tillegg til vinden vil høy vannstand og store bølger inn fra havet gi utfordringer i kystnære område.

I Tromsø havn ligger rundt 150 båter ved kai, mange av dem har søkt nødhavn på grunn av uværet til havs.

– I Troms og Vest-Finnmark vil vinden minke litt ut over kvelden. Der vil vinden øke på igjen fra fredag formiddag, og opp i liten storm igjen. Ny storm sent på ettermiddagen i morgen, sier storm-meteorologen.

Han peker på at det vil blåse godt i fjellet i Sør-Norge også.

– Vinden vil ta seg opp ut over kvelden og natten. Det blir kuling på fjellet med snøfokk og det vi vedvare frem til i morgen formiddag. Det kan bli problematisk å holde fjellovergangene åpne, mener Hansen.