Impotente Kjetil (54): – Har aldri hatt det så godt i et forhold som nå

Da Kjetil Nerland ble impotent som følge av hormonbehandling, måtte han og kona Kikki Aardalsbakke finne nye måter å dyrke nærheten og intimiteten på.

For ti år siden traff Kjetil Nerland (54) kvinnen i sitt liv, Kikki Aardalsbakke (51). Da de hadde vært kjærester i fem år, fikk han en aggressiv form for prostatakreft.

– Hvordan var det å få den beskjeden?

– Det var et sjokk, en voldsom beskjed å få. Så må en forholde seg til mange flere nye beskjeder. Hva skal en gjøre, og hvordan blir behandlingsløpet. Det var ikke mye tid for å sette seg ned å tenke. Jeg gikk inn i en boble, sier Kjetil til God morgen Norge.

Prostatakreft

Rundt 5000 menn får prostatakreft i Norge hvert år. En av behandlingsmulighetene er operasjon. Ettersom Kjetil var så ung mente legene at det var det beste alternativet for ham.

Et annet alternativ var stråling, men ifølge legene ville det da være vanskelig å operer om kreften kom tilbake. Kjetil mener selv det var et forholdsvis enkelt valg. Operasjon først, og eventuelt stråling senere.

Kjærlighetstur til Venezia, Italia. Foto: Privat
Kjærlighetstur til Venezia, Italia. Foto: Privat

Konsekvenser etter operasjon – Snakket du med legen om konsekvensene en operasjon ville medføre?

– Vi snakket om å fryse ned sæd i tilfelle vi ville ha flere barn. Det var ikke aktuelt for oss. Ellers var det lite snakk om konsekvenser da min operasjon var nervebesparende kirurgi, sier Kjetil.

Nervene som sørger for ereksjon blir forsøkt reddet, men dette avhenger av hvor svulsten sitter.

På sykehuset, like før operasjonen, fikk han beskjed om at det var mulig å spare nervene på den en siden. Men det var ikke hvordan sexlivet ville bli i etterkant Kjetil var mest opptatt av da de trillet ham til operasjonssalen.

Ingenting blir som før var beskjeden de fikk fra kirurgen. Foto: Privat
Ingenting blir som før var beskjeden de fikk fra kirurgen. Foto: Privat

– Da var jeg mest opptatt av om jeg kom til å overleve turen ned til operasjonsbordet, sier Kjetil.

Ny livssituasjon

Ingenting kommer til å bli som før.

Det var beskjeden paret fikk av kirurgen rett før operasjonen.

– Kirurgen hadde helt rett, ingenting ble som før, sier Kikki.

Forandringen gav dem en helt ny livssituasjon. Kjetil hadde aldri vært syk før, og han følte seg helt frisk frem til operasjonen – på tross av diagnosen. Da han kom ut fra sykehuset var han preget. Han var sår etter operasjonen og han måtte ta det med ro. Sex var ikke det de tenkte på der og da.

Impotent

​Under operasjonen måtte legene likevel ta nerven som sørger for ereksjon. Dermed ble Kjetil impotent. I dag finnes det imidlertid flere hjelpemidler for ereksjonssvikt. En mulighet er piller, og de virker for noen. Andre muligheter er medisiner som settes med en sprøyte i penis. Videre finnes det også er det mekaniske hjelpemidler som pumper, men Kjetil mener dette tar bort noe av spontaniteten ved å ha sex. Lysten til å ha sex forsvant ikke, det var muligheten for ereksjon som forsvant.

Bryllupsbilde fra 2015. Foto: Privat
Bryllupsbilde fra 2015. Foto: Privat

Det var først da han begynte med hormonbehandling at sexlysten hans forsvant helt.

Kikki forteller at for henne handlet dette i starten om en form for avvisning. Ereksjonssvikt kan skje alle i løpet av livet, og for henne handlet dette om noe annet enn at nervene til penis var operert bort. Hun måtte gå inn i det, for å se og forstå de endringene som faktisk hadde skjedd. Dette handlet ikke om henne. Det andre var at hormonbehandlingen tok lysten til Kjetil. Da tenkte hun at han ikke har lyst på henne lengre.

Fordelen deres har vært at de alltid har vært fysisk nær hverandre. Hver morgen starter de dagen med en klem. De stryker på hverandre og liker å leie når de er ute å går.

– Det er så mye oksytocin (naturlig velvære-hormon red. anm.) rundt oss, både med og uten klær, sier Kikki.

– Mann med stor M

Kjetil har tenkt på hvorfor menn ønsker seg sex og hvorfor. Videre har han tenkt på dette med nytelsen, at det er morsomt, det er kjekt og det er godt. Alt dette er fullstendig borte hos han. Han har gjort seg tanker om det å være mann i et forhold.

– Mannen skal på en måte beskytte kvinnen, være den store og sterke. Det å være mann med stor «M» og med stort lem er der ikke lengre. Da er man tilbake til dette å ha sex for å få bekreftelse. At det er en som en kjenner såpass mye at en vil være så tett på som mulig, sier han.

Videre forteller Kjetil at det er annen ting han har kjent på. At livet deres handler nå om å kjenne på den tryggheten som er i et forhold.

Kjetil og Kikki har alltid vært god på å klemme hverandre. Foto: Privat
Kjetil og Kikki har alltid vært god på å klemme hverandre. Foto: Privat

– Jeg har aldri hatt det så godt i et forhold som jeg har hatt det de siste årene.

Han forklarer det med at han ikke har savnet sex. Kikki mener også at livet har gitt dem en utfordring. De har valgt bort tekniske hjelpemidler. De har fått plass til enda mer nærheten. De kjenner begge på den kjærligheten som ligger i bunnen – og det er godt.

Tabu

​Kjetil og Kikki har valgt å stå fram med sin historie av flere grunner. Den ene er for å spre kunnskap om prostatakreft og få frem viktigheten av at menn går til lege og sjekker seg.

Det andre er at de ønsker å vise andre par og single menn at det er fullt mulig å oppleve kjærlighet, på tross av impotens. Det er mulig å få samme ro og nærhet som det de har fått og det er fullt mulig å ha et godt kjærlighetsliv uten sex.

I dag er ikke fraværet av sex en katastrofe for dem. Kjærlighet og intimitet er så mye mer enn sex. Å ta imot fysisk nærhet, gi og få kjærtegn uten at det skal ende opp i sex, er også ekte kjærlighet.

– Kjetil er fortsatt både varm, leken, klok og følsom. Alt det jeg falt for med han sier Kikki.