Tidligere rusmisbruker siv (50) frykter krf i regjering:

– Det vil få store konsekvenser om rusreformen vrakes

HÅPER: Siv Løvland er tidligere rusmisbruker. Hun håper ikke rusreformen røres under regjeringsforhandlingene.
HÅPER: Siv Løvland er tidligere rusmisbruker. Hun håper ikke rusreformen røres under regjeringsforhandlingene. Foto: Privat
Hvis KrF går inn i regjeringen er det flere som frykter at rusreformen står i fare. Tidligere rusmisbruker Siv Løvland frykter livsfarlige konsekvenser.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det forhandles om flere kjernesaker når KrF etter alle solemerker skal inn i regjering. En av disse er den mye omtalte abortloven.

En annen er den omfattende rusreformen.

Siv Løvland, medarbeider i proLAR nett, har vært rusmisbruker i nesten 30 år. Hun frykter store konsekvenser dersom rusmisbrukere vil fortsette å møtes med straff.

Hjelp som ung

Siv Løvland satt sitt første skudd med heroin da hun var 17 år gammel. I nesten 30 år var hun rusmisbruker, før hun endelig fikk hjelp og gikk over til medisinen metadon.

– Jeg hadde sluppet unna mange år med lidelse om rusreformen hadde kommet da jeg var ung. Kanskje hadde jeg hatt en utdannelse, kanskje hadde jeg hatt kontakt med familien min, forteller Siv.

Hun mener rusreformen handler om skadereduksjon og å gi rusmisbrukere et mer verdig liv. For henne er det viktig å hjelpe andre rusmisbrukere mens de er unge og fortsatt har kontakt med det virkelige livet.

– Sånne som meg som har ruset seg hele livet havner i en boble. Plutselig var jeg nykter, men jeg kunne ikke skrive selvangivelse engang.

– Hjelpemidlene er der

I 2018 ble rusreformen lansert, og det er opprettet et rusreformutvalg som skal utrede og foreslå en modell for å oppnå formålet med reformen, innen 31. desember 2019.

Siv mener politikerne bruker lang tid på å få igang reformen, og er redd for at det nå kan ende opp som «bare snakk».

– Det kan ikke fortsette slik det er nå, hvor de som sliter må kjempe for få medisiner. Ting vil bli mye vanskeligere om rusreformen vrakes, mener Siv, som håper reformen kan bidra til at de som ikke klarer å slutte med rus kan få et bedre liv.

– Hjelpemidlene er der, vi må bare bruke dem.

Stort stigma

Hun håper reformen i tillegg vil hjelpe med å fjerne stigmaet rundt rusmisbruk i dagens samfunn.

– Jeg føler man i det siste har begynt å se at vi er helt vanlige mennesker vi også, vi har bare tråkket litt feil, sier Siv.

Selv merker hun å bli mer og mer godtatt, og at det er mer åpenhet enn tidligere. Rusreformen kan forhåpentligvis føre til at flere rusmisbrukere føler seg mer humant behandlet.

– Det er sykt hvis én Bollestad skal velte alt dette. Jeg tror det er viktig at politikerne i de andre partiene står sammen nå, sier Siv.

– Ville vært en skuffelse

For mange er partiet Venstre ansett som forkjemperen for rusreformen. Allerede på starten av 2000-tallet ba Venstre-politiker Odd Einar Dørum politiet om å slutte med forfølgelsen av småbrukerne på gata, og tok senere til orde for sprøyterommene.

Venstres helsepolitiske talsperson Carl-Erik Grimstad håper rusreformen er så forankret i Stortinget at KrF ikke kan rokke ved den.

SKUFFELSE: Venstres helsepolitiske talsperson, Carl-Erik Grimstad, mener det er en stor skuffelse om rusreformen vrakes. Foto: Venstre
SKUFFELSE: Venstres helsepolitiske talsperson, Carl-Erik Grimstad, mener det er en stor skuffelse om rusreformen vrakes. Foto: Venstre

– Det er et stort flertall i Stortinget, også inkludert opposisjonen, som er tilhenger av denne reformen. Skulle noe skje med rusreformen vil det være en skuffelse for Venstre, sier Grimstad.

Talspersonen mener rusreformen er med på å kvitte seg med en 50 år gammel feilslått strategi i kampen mot rus, og mener det er viktig å flytte perspektivet fra kriminalitet til helse.

– Å gjøre noe med reformen nå, vil være å skru klokka veldig tilbake. Selv om vi er uenige med KrF om virkemidlene, så er vi alle enige om at vi ønsker mindre rus, sier Grimstad.

Viktig med hjelp

Også helsepolitisk talsperson i Høyre, Sveinung Stensland, mener det skal mye til for å stoppe rusreformen som nå er i gang.

– Det er et solid flertall for reformen, så jeg håper at regjeringen vil holde på det de har vedtatt, sier Stensland og fortsetter:

– Det at de kommer inn i regjering betyr ikke at de kan snu opp-ned på ting. Vi får se hva som skjer, men det ville vært uklokt.

Han er ikke særlig bekymret for de mulige konsekvensene av at KrF kommer inn i regjering, og poengterer at det viktigste er at rusmisbrukere får hjelp.

– Litt for lenge har rusmisbrukere blitt behandlet som spedalske, men de er bare folk som trenger hjelp.

TV 2 har vært i kontakt med KrF, som ikke har mulighet til å kommentere rusreformen under de pågående regjeringsforhandlingene.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook