KOMMER MED EN BØNN TIL FORELDRE: Fastlege Kaveh Rashidis verste mareritt er at han skal sende hjem et alvorlig sykt barn. Bildet av jenta til venstre er et illustrasjonsbilde.
KOMMER MED EN BØNN TIL FORELDRE: Fastlege Kaveh Rashidis verste mareritt er at han skal sende hjem et alvorlig sykt barn. Bildet av jenta til venstre er et illustrasjonsbilde. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix / Jorunn Valle Nilsen

Legens bønn til alle foreldre: – Dette er mitt verste mareritt

Fastlegen tar et oppgjør med foreldre som ikke vaksinerer barna sine.

Den profilerte fastlegen og ekspert i TV 2-programmet Helsekontrollen, Kaveh Rashidi, tar et oppgjør med foreldre som velger å ikke vaksinere barna sine.

Han frykter at han en dag skal oppleve det han karakteriserer som sitt største mareritt, og sende hjem en pasient som egentlig er alvorlig syk med meslinger.

«Jeg ser ofte barn på legekontoret med høy feber og utslett på kroppen. Vanligvis er det pga ufarlige virus. Mitt største mareritt er å overse noe og sende et av disse barna hjem, for så at dør. Så, vær så snill, vaksinér barna dine så vi ikke trenger å bekymre oss for meslinger», skrev han på Twitter i forrige uke.

Innlegget hans har fått stor respons med over 200 retweets og mer enn 1000 likes.

Frykter det verste

Overfor TV 2 utdyper han hvorfor han skrev innlegget.

– Når foreldre kommer med syke barn og er bekymret, så er det vårt ansvar å se til at den ungen blir frisk igjen på best mulig måte, og at foreldrene føler seg trygge i tiden mens barnet er sykt. Veldig mange foreldre oppsøker fastlege med barn som har feber og utslett på samme tid. Ofte er det vanskelig å si nøyaktig hvilken virusinfeksjon som har gitt barnet disse plagene, men hvis barnet er vaksinert mot meslinger kan vi i alle fall senke skuldrene og ikke måtte tenke på denne livsfarlige sykdommen, sier Rashidi til TV 2.

Hans største frykt er at et lite barn skal dø på hans vakt fordi det ikke er vaksinert mot meslinger.

– En tidligere sjef av meg fortalte meg at alle leger, etter et langt og yrkesaktivt liv, etterlater seg en gravlund med pasienter. Det er nok satt på spissen, men selvsagt gjør vi feil, det er helt uunngåelig. Men hvis feilen fører til at et lite barn dør, så kan jeg ikke tenke meg noe tyngre som lege. Det er en feil jeg vil påstå skjer mye oftere hvis vi har mange uvaksinerte pasienter.

Ut mot vaksineskepsis

Vaksinedebatten dukker opp i den norske offentligheten med jevne mellomrom, og på nettet finnes det flere artikler der foreldre oppfordres til ikke å vaksinere barna sine.

Rashidi mener dette er en svært uheldig.

– De aller fleste velger å vaksinere barna sine i Norge, og godt er det. Vi ser likevel, både i Norge og i Vesten for øvrig, at flere er skeptiske til vaksiner av forskjellige årsaker. Dette har for eksempel ført til meslingutbrudd i flere sammenliknbare land omkring i verden, og det er den store frykten og det vi må unngå i Norge.

– Det virker som om enkelte er redde for at vaksinasjonen er farlig eller unaturlig. Har de noe å frykte?

– Det er utvilsomt noe å frykte – og det er sykdommene man kan få ved å ikke vaksinere. Alle valg vil innebære en risiko, men risikoen for negative effekter ved å vaksinere er ubetydelig liten sammenliknet med å la være å vaksinere, fastslår legen.

Les også: Faktisk helt feil: «Dagens vaksiner er en helserisiko»

12 tilfeller i Norge

Ferske tall for Europa viser at det i perioden 1. november 2017 til 31. oktober 2018 ble meldt inn 13 144 tilfeller av meslinger til European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), skriver de i en rapport. Hellas, Frankrike, og Italia er verstinglandene – alle med over 2000 rapporterte tilfeller. Romania og Storbritannia hadde begge over 1000 tilfeller.

Norge står oppført med 10 rapporterte tilfeller i perioden. Overlege ved Folkehelseinstituttet (FHI), Tone Bruun, forteller at de registrerte 12 tilfeller her til lands i løpet av kalenderåret 2018.

Til sammenligning var det ett tilfelle i 2017 og null i 2016.

– Det er en betydelig økning. Det er naturlig at det svinger litt, men det har vært en stor økning av tilfeller i Europa de siste årene så det kan nok ha en sammenheng med dette. Alle tilfellene her i Norge er relatert til import, altså at de enten selv har vært i utlandet, eller blitt smittet av noen som har vært i utlandet, sier Tone Bruun til TV 2.

Hun er glad for at Rashidi retter fokus på hvor viktig det er å vaksinere barna sine.

– Vaksinemotstand er ikke et stort problem i Norge, men det er en utfordring som vi særlig har sett i en del andre land i Europa de siste årene. Vi synes det er godt at det rettes oppmerksomhet mot dette, da det også i Norge er grupper som er mer skeptiske til vaksine.

Antallet smittede av meslinger i Europa har vært synkende flere år på rad, men i 2017 snudde trenden. 35 personer døde av sykdommen i 2017, mot 13 døde i 2016, viser tall fra Verdens Helseorganisasjon (WHO).

Sverige fikk et utbrudd av sykdommen i fjor vinter, og 22 personer ble utredet for sykdommen i Göteborg. Flere av disse var smittet.

Så mange tar vaksinen

Alle norske barn har siden 1983 fått tilbud om MMR-vaksinen mot meslinger, kusma og røde hunder når det er 15 måneder og på nytt i sjette klassetrinn.

Tone Bruun ved FHI. Foto: Privat.
Tone Bruun ved FHI. Foto: Privat.

– De sist oppdaterte tallene vi har fra det nasjonale vaksinasjonsregisteret SYSVAK er fra 2016. Tendensen er oppadgående vaksinasjonsdekning. Den var rekordhøy i 2016. Dekningen for MMR-vaksinen hos 2-åringer var da på 96 prosent, sier Bruun til TV 2.

Kaveh Rashidi understreker at det er svært gode grunner til å vaksinere seg.

– Kort fortalt er det to hovedgrunner til å vaksinere. Den ene er å gjøre immunforsvaret beredt til å håndtere farlige, smittsomme sykdommer – som uten vaksinasjon kan være livstruende. Den andre årsaken er det vi kaller flokkbeskyttelse. Det vil alltid være en liten gruppe i samfunnet som av forskjellige årsaker ikke kan ta vaksinen eller står i spesiell risiko hvis de får sykdommer. For at disse ikke skal bli syke må vi unngå å ha sykdommen florerende i flokken, sier han til TV 2.

Les også: Jente (6) smittet av meslinger – aner ikke hvor smitten kommer fra

Skal du på reise med barn mellom 9 og 15 måneder til land med pågående meslingutbrudd, kan det være aktuelt å framskynde MMR-vaksinasjonen. Barn under ni måneder kan ikke vaksineres. Dersom barnet blir vaksinert to-tre uker før avreise vil dette i de aller fleste tilfeller gi god beskyttelse, skriver Folkehelseinstituttet. Les deres reiseråd om meslinger her.