Russland har fått frist på seg til 2. februar å trekke tilbake de landbaserte krysserrakettene som NATO kaller SSC-8 «Screwdriver».
Russland har fått frist på seg til 2. februar å trekke tilbake de landbaserte krysserrakettene som NATO kaller SSC-8 «Screwdriver». Foto: Russlands forsvarsdepartement

Stoltenberg til TV 2: – Russland senker terskelen for atomangrep i Europa

– En helt ny verdensorden i forhold til rustningskontroll, advarer NATOs generalsekretær.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi kan ikke la det gå uten reaksjoner. Det kan ikke være risikofritt for Russland å bryte en avtale og utplassere nye atomraketter, sier Jens Stoltenberg til TV 2.

Han vil ikke spekulere i hva responsen fra NATO vil bli om Russland fortsetter å bryte INF-avtalen med USA, men bekrefter at forsvarsalliansen allerede er i gang med å se på ulike scenarioer.

– Det er så alvorlig at vi ikke kommer til å spekulere i ulike alternativer før vi har analysert og sett på dem. Det arbeidet er startet, sier NATOs generalsekretær til TV 2.

Krever at raketter trekkes tilbake

I desember slo NATO slo fast at Russland har brutt INF-avtalen ved å utplassere en ny type landbaserte krysserraketter som forsvarsalliansen kaller SSC-8 «Screwdriver».

Ifølge USAs nasjonale etterretningsdirektør Dan Coats har Russland utplassert flere rakettbataljoner med disse presisjonsvåpnene, som beskrives som både en direkte konvensjonell og kjernefysisk trussel mot store deler av Europa.

Fra talerstolen på NHOs årskonferanse onsdag sa Stoltenberg at han er overrasket over at Russlands brudd på INF-avtalen ikke får større oppmerksomhet.

I et intervju med TV 2 beskriver NATOs generalsekretær INF-avtalen som en av de viktigste nedrustningsavtalene verden har hatt.

I forrige uke sa Stoltenberg at Russland har fått en siste sjanse.

President Vladimir Putin har nå frist på seg til 2. februar å trekke tilbake de nye rakettene som skal være utplassert i Kaliningrad, på Krim og i Luga, vest for St. Petersburg.

– Den var veldig viktig på 80-tallet, da den ble inngått. Det var store demonstrasjoner som blant annet bidro til at vi fikk denne avtalen. Nå er det nesten ingen oppmerksomhet, på tross av at denne hjørnesteinen i internasjonal rustningskontroll er i ferd med å bryte sammen og forvitre, sier Jens Stoltenberg.

– En helt ny verdensorden

NATOs generalsekretær sier at de åtte meter lange krysserrakettene som kan bære atomstridshoder, senker terskelen for en atomkonflikt i Europa.

SSC-8-missilene avfyres fra mobile utskytingsramper, og kan nå en hastighet på opp til 2100 meter i sekundet.

– De kan nå europeiske byer, de er lette å gjemme og de reduserer varslingstiden for bruk av atomvåpen. Dermed reduserer de også terskelen for å bruke atomvåpen, sier Jens Stoltenberg.

– De reduserer terskelen for atomangrep i Europa?

– Ja, de gjør det mer sannsynlig at atomvåpen vil brukt i en konflikt. Derfor er forbudet så viktig, og derfor er det så alvorlig at Russland bryter avtalen og utplasserer disse rakettene, sier Stoltenberg.

Russland nekter for avtalebrudd, og hevder at rakettene har en rekkevidde som er like under den som forbys av INF. Hvis Russland ikke trekker tilbake de nye rakettene innen fristen, truer USA med å trekke seg fra avtalen.

– USA, støttet av NATO, har gitt Russland en frist: Hvis Russland ikke innen 2. februar overholder avtalen på en kontrollerbar og åpen måte, vil USA trekke seg fra avtalen. Da har vi en helt ny verdensorden i forhold til rustningskontroll. Da er en av de viktigste avtalene ikke lenger til stede, sier Jens Stoltenberg.