SAVNET: Familien til den forsvunne Anne-Elisabeth Falkevik Hagen (68) har ikke fått livstegn fra henne siden 31. oktober i fjor. Paret er bosatt i dette huset på Fjellhamar.
SAVNET: Familien til den forsvunne Anne-Elisabeth Falkevik Hagen (68) har ikke fått livstegn fra henne siden 31. oktober i fjor. Paret er bosatt i dette huset på Fjellhamar. Foto: Privat / Espen Heiestad / TV 2

forsvinningen i lørenskog:

Bevæpnet politi har vært i beredskap døgnet rundt

LØRENSKOG (TV 2): Et betydelig antall IP3-godkjente politifolk har i lang tid vært i døgnkontinuerlig beredskap, klare til å aksjonere mot mulige kidnappere, får TV 2 opplyst.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etterforskningen og håndteringen av den helt spesielle kidnappingssaken har krevd enormt med ressurser for politiet.

Selv med bistand fra Oslo politidistrikt, Kripos, Økokrim, Interpol og Europol, har Øst politidistrikt, som leder etterforskningen, måttet flytte på mye folk for å håndtere saken.

Også statsminister Erna Solberg har vært varslet om forsvinningen, nettopp fordi ressurssituasjonen er så krevende for Øst politidistrikt, opplyser hun selv til TV 2.

Blant annet har det vært satt av en gruppe IP3-godkjente politifolk på Lillestrøm, som i en turnusordning har vært klare til å aksjonere når som helst, dersom det skulle bli nødvendig. Flere av dem har gått kledd i sivilt.

IP3-godkjente politifolk er spesielt trente for skarpe oppdrag og har over 1000 treningstimer i året. TV 2 er ikke kjent med om en ekstraordinær beredskap fremdeles er på plass.

Politiinspektør Tommy Brøske vil ikke bekrefte TV 2s opplysninger.

– Det har underveis i disse ukene vært gjort ulike vurderinger av hva slags ressurser politiet har vært i behov av i etterforskningen, uten at jeg vil kommentere detaljer rundt hva slags kompetanse som har vært benyttet til ulike tider, sier han.

Har ikke betalt

Det siste sikre livstegnet fra Anne-Elisabeth Falkevik Hagen (68) var på Halloween, den 31. oktober i fjor.

Politiet mener at én eller flere gjerningspersoner kidnappet henne fra boligen hun deler med milliardærektemannen Tom Hagen på Fjellhamar i Lørenskog kommune. Dette skjedde trolig om morgenen eller på formiddagen, mens mannen var på jobb.

Politiet ønsker ikke å svare på når de ble varslet eller når de åpnet det de nå betegner som «en massiv og omfattende etterforskning», men etter det TV 2 kjenner til, fikk politiet meldingen via telefon til operasjonssentralen.

BOR HER: Ekteparet har bodd i et hus i en blindvei på Fjellhamar siden 1980-tallet. Foto: Google Earth / Espen Heiestad / TV 2
BOR HER: Ekteparet har bodd i et hus i en blindvei på Fjellhamar siden 1980-tallet. Foto: Google Earth / Espen Heiestad / TV 2

Da en patrulje reiste til adressen, fant de ifølge NRK flere ark, som de har bedt språkeksperter om å granske. Arkene inneholdt blant annet alvorlige trusler og et krav om ni millioner euro i løsepenger, får TV 2 bekreftet.

Tom Hagen var etter det TV 2 erfarer hjemme da første politipatrulje kom til adressen.

Politiet har rådet familien til ikke å innfri kravet om løsepenger. Det rådet har familien foreløpig valgt å følge, opplyser deres bistandsadvokat Svein Holden.

Familien har bedt kidnapperne om å vise tegn til at 68-åringen fremdeles er i live, og åpner deretter for å skape en dialog. Om det senere vil bli aktuelt å betale løsepenger, er det for tidlig for bistandsadvokaten å svare på.

Internt hemmelighold

I lang tid har politiet holdt forsvinningen skjult for offentligheten, blant annet ved å begrense hvor mange politifolk som har kjent til den.

– Det ligger polititaktiske vurderinger bak hvorfor vi ventet så lenge som vi gjorde. Det henviser særlig til de alvorlige truslene som er fremsatt i saken, sa politiinspektør Tommy Brøske i Øst politidistrikt på en pressekonferanse onsdag formiddag.

Han kan ikke utelukke at hemmeligholdet har ført til at politiet har gått glipp av viktig bevismateriale.

Først tirsdag kveld ble det besluttet å kalle inn til en pressekonferanse og informere offentligheten om saken, får TV 2 opplyst.

Etter det TV 2 kjenner til, lå oppdraget i en periode åpent tilgjengelig i politiets operative loggsystem, før det i løpet av kvelden 31. oktober ble fjernet. Deretter gikk det ut en beskjed om at de politifolkene som ikke jobber med saken, heller ikke skulle klikke seg inn på den i politiets systemer.

Politiet har varslet en ny pressekonferanse om saken klokken 11 torsdag formiddag.