– Pappa pushet oss ekstremt hardt

Skavlan (TV 2): Ada Hegerberg (23) har ligget i hardtrening siden hun var 13-14 år gammel.

Fotballspiller Ada Hegerberg var tidenes første kvinnelige vinner av den prestisjetunge prisen Gullballen (Ballon d'Or) i desember i fjor.

I lørdagens avsnitt av Skavlan kan hun fortelle at selvdisiplin og hardtrening ikke har kommet helt av seg selv.

Se Skavlan på TV 2 lørdag kl. 22:30 og TV 2 Sumo nå.

Den tidligere landslagsspilleren sier foreldrene har hatt en stor og viktig rolle i oppveksten og treningen.

– Jeg trengte drahjelp, men også litt pushing underveis, og de var en ekstrem støtte, forteller 23-åringen.

Likevel mener hun det er utøveren selv som sitter på drivkraften til å bli god, og at foreldrene hennes ikke hadde pushet på hvis hun selv ikke ville det.

– Du må vite at all jobben ligger hos deg selv. Jeg har alltid fått spørsmål om: Er det dette du vil? Og da har jeg selvfølgelig sagt: «Ja, det er dette jeg vil». Og da har jeg vært med på det hundre prosent. Men hadde jeg sagt at «nei, nå orker jeg ikke mer», da hadde de skygget banen.

Målrettet 10-åring

Den 23 år gamle toppspilleren sier hun fant den målrettede personen i seg allerede tidlig i tenårene, og at foreldrene pushet henne og søsknene hardest da Ada Hegerberg var rundt 13-14 år gammel.

– Da pusha pappa oss ekstremt hardt for å få vite hvordan vi var da vi var på bunnen. Det testet oss så mye mentalt at veien derfra bare gikk oppover. Vi fikk veldig mye selvtillit, for vi visste vi var godt trent, og da var det egentlig bare å kjøre på. Så da lå vi jo egentlig ett steg foran allerede.

Hegerberg forteller blant annet om en treningstur drevet av et sterkt ønske om å vinne.

– Vi var på treningsleir i Tyrkia da vi skulle på Norway Cup. Da var det opp klokka seks-sju om morgenen før sola sto opp for å kjøre intervaller. Det handler nok om å tenke litt annerledes, og om å ha veldig troen på det man driver med.

Fotball-familie

Helt siden Hegerberg var liten, har hun vært omgitt av idrett, og det var kanskje ikke helt tilfeldig at det var fotballspiller hun skulle ende opp med å bli.

– Mamma og pappa spilte, broren min spilte, og Andrine spiller i PSG, så det var jo ikke noe valg. Jeg kom jo fra håndballtrening og ski og alt mulig, men det var liksom fotball som var greia, smiler hun.

Storesøster Andrine Hegerberg spiller for Paris Saint-Germain FC, og de to spilte mot hverandre i mai 2018. 23-åringen innrømmer at hun, på tross av sitt nære søskenforhold, kan kjenne på konkurransen.

– Når man står på banen, så handler det om å vinne, og da er det ingen ting som står imellom. Hvis jeg kan ta en finte på Andrine, så gjør det meg glad, men takling tør jeg ikke. Selv om det kan være at hun gjør det på meg for det, ler hun.

Kampen endte i 0-0, noe som Hegerberg konkluderer med at var et godt familieresultat.