SAVNET: Politiet har foreløpig ingen mistenkte etter at Anne-Elisabeth Falkevik Hagen (68) forsvant på halloween i fjor.
SAVNET: Politiet har foreløpig ingen mistenkte etter at Anne-Elisabeth Falkevik Hagen (68) forsvant på halloween i fjor. Foto: Privat / NTB Scanpix

milliardærkone FORSVUNNET:

Dette vet vi – og her er spørsmålene politiet nekter å svare på

FJELLHAMAR (TV 2): Politiet vet ikke om Anne-Elisabeth Falkevik Hagen (68) er i live, og de aner heller ikke hvem som står bak det de mener er en kidnapping.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det siste sikre livstegnet fra 68-åringen var på Halloween, den 31. oktober i fjor.

Politiet mener at én eller flere gjerningspersoner kidnappet henne fra boligen hun deler med milliardærektemannen Tom Hagen på Fjellhamar i Lørenskog kommune. Dette skjedde trolig om morgenen eller på formiddagen.

Politiet sa under en pressekonferanse torsdag at de ble varslet om saken samme dag, og at de fra da av satte i gang en etterforskning.

På bakgrunn av trusler som sto skrevet på et brev som ble funnet i boligen, valgte de å holde politietterforskningen sivilt, altså gjorde de ikke åpenlyse undersøkelser knyttet til saken.

I beskjeden som ble funnet i boligen var det også fremsatt et krav om løsepenger i form av en kryptovaluta.

Samtidig skriver NRK at det ble funnet flere mystiske ark som politiet har bedt språkeksperter om å granske.

TV 2 får bekreftet at det dreier seg om et krav på ni millioner euro, slik VG tidligere har skrevet.

Har hatt dialog

Politiet ønsker ikke å uttale seg om hvor mye penger det skal være snakk om, men de har anbefalt familien ikke å innfri kravet. Familien har foreløpig bestemt seg for å følge denne anbefalingen.

BLE TROLIG BORTFØRT: Politiet mener at Anne-Elisabeth Falkevik Hagen ble bortført fra sitt eget hjem på Fjellhamar. (Foto: Espen Heiestad / TV 2)
BLE TROLIG BORTFØRT: Politiet mener at Anne-Elisabeth Falkevik Hagen ble bortført fra sitt eget hjem på Fjellhamar. (Foto: Espen Heiestad / TV 2)

– Dersom de får et livstegn fra Anne-Elisabeth, vil de sette i gang prosessen med å få henne hjem, sier familiens bistandsadvokat Svein Holden.

I mange uker har politiet drevet en etterforskning, som til og med skal ha vært hemmelig internt i politiet.

I denne perioden mener politiet å ha vært i kontakt med den eller de som står bak bortføringen.

Kommunikasjonen skal ha skjedd på en digital plattform, som gjør muligheten for gjensidig dialog vanskelig, sier politiinspektør Tommy Brøske i Øst politidistrikt.

LEDER ETTERFORSKNINGEN: Politiinspektør Tommy Brøske på en pressekonferanse onsdag.
LEDER ETTERFORSKNINGEN: Politiinspektør Tommy Brøske på en pressekonferanse onsdag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

Politiet vil imidlertid ikke si hvor mange ganger de har vært i kontakt, hva de har snakket om, eller når den siste kontakten fant sted. Det er heller ikke kjent hvordan kontakten ble etablert.

Politiet sier de ikke har noen mistenkte i saken, og at de forventer at det vil ta tid før saken eventuelt oppklares.

Politiet har ikke hatt direkte kontakt med kvinnen, og de vet dermed ikke om hun er i live eller ikke.

Her er politiets hovedteori

På en pressekonferanse onsdag forklarte politiet hva som er deres hovedteori: At 68-åringen ble bortført fordi hun er gift med en milliardær.

Ektemannen hennes, Tom Hagen, er god for godt over én milliard kroner. Han har tjent seg rik på kraft og eiendom.

Politiinspektør i Øst politidistrikt, Tommy Brøske, betegner kidnappingssaken som «unik» i norsk sammenheng.

– Dette er et bilde på at kriminaliteten forandres. Jeg er ikke kjent med lignende saker i Norge. Vi kjenner ikke til forhold der familiemedlemmer til forretningsfolk har blitt bortført. Saken har også andre unike elementer, for eksempel at løsepengene ønskes innkrevd i kryptovaluta. Dette har vi kun eksempler på fra utlandet, sier han.

Politiet ber folk som var i nærheten av Sloraveien på Halloween den 31. oktober i fjor, melde seg hvis de har gjort interessante observasjoner.

Politiet håper at det faktum at det skjedde på Halloween kan hjelpe folk til å huske detaljer fra dagen.

Lørdag, bare noen dager etter at forsvinningen ble kjent, har politiet fått inn over 500 tips, som de sjekker ut fortløpende. Blant annet har de fått konkrete tips om hvor skjulestedet til kidnapperne kan være.

Har frigitt overvåkningsvideo

På en pressekonferanse torsdag viste politiet videoovervåkningsbilder av personer de ønsker å komme i kontakt med.

Bildene er tatt utenfor ektemannen Tom Hagens arbeidsplass klokken 07.36 den 31. oktober, samme dagen som politiet mener Falkevik Hagen ble bortført.

I videoen politiet viste går en person langs en vei utenfor arbeidsplassen til ektemannen.

I en video 24 minutter senere sykler en syklist forbi en person som går langs veien. Syklisten meldte seg for politiet fredag ettermiddag. Han er blitt avhørt og sjekket ut av saken.

De to andre personene har politiet ikke kommet i kontakt med.

Etterforsker forretningsforbindelser

Øst politidistrikt har ved minst én anledning bedt Økokrim undersøke om det finnes koblinger mellom forsvinningen av Anne-Elisabeth Falkevik Hagen (68) og en aksjebedragerisak som ble behandlet i Oslo tingrett i fjor.

Politiinspektør Tommy Brøske i Øst politidistrikt bekrefter overfor TV 2 at Hagens forretningsforbindelser er et sentralt element i etterforskningen.

– Vi kan ikke utelukke at dette er motivet bak. Dette er jo ikke et ukjent fenomen i utlandet, sier politiinspektøren.

Økokrim mener at det ikke finnes noen holdepunkter for at det er en kobling mellom bedragerisaken og forsvinningen, men politiinspektøren avviser ikke at politiet undersøker ektemannens forretningskrets.

​Politiet har også bekreftet at det ble funnet et skriftlig dokument med krav og trusler i huset i Sloraveien.​