VURDERER EVAKUERING: Longyearbyen på Svalbard ligger omringet av fjell langs Adventfjorden. Torsdag blir øya truffet av et voldsomt uvær.
VURDERER EVAKUERING: Longyearbyen på Svalbard ligger omringet av fjell langs Adventfjorden. Torsdag blir øya truffet av et voldsomt uvær. Foto: Meek, Tore / NTB Scanpix

100 evakueres på Svalbard – frykter orkan og skred

Sysselmannen på Svalbard besluttet evakuering etter hastemøte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er meldt heftig uvær på Svalbard og Longyearbyen fra torsdag. Det kan bli orkan styrke på vinden, opp til 45 sekundmeter.

I alt må hundre personer evakueres fra 29 boliger i Longyearbyen. 80 av disse er studenter som må flytte ut av hyblene sine.

– Evakueringen iverksettes torsdag morgen, opplyser kommunikasjonsrådgiver Terje Carlsen hos Sysselmannen på Svalbard til NTB.

Beslutningen ble tatt på et møte onsdag ettermiddag.

– De 29 boligene ligger i lia under fjellet Sukkertoppen, mens hybelhuset befinner seg i Nybyen. I tillegg evakueres gjestehus 102, sier Carlsen.

Husene på Svalbard er bygget på påler, og kan dermed være ekstra utsatt for den kraftige vinden.

Skole og barnehage stenges

Også skolen, SFO og kulturksolen i Longyearbyen blir stengt fra torsdag morgen.

Meteorologisk institutt sendte tirsdag ut oransje farevarsel for øya og dette kan bli hevet til rødt.

Les mer: Varsler ekstrem vind på Svalbard

Innbyggerne på har etter hvert fått god rutine i å evakuere etter dødsskredet i desember for tre år siden.

Det er den sterke vinden som gir store utfordringer.

– Det er sendt ut varsel til blant annet brannmannskaper og brøytemannskaper. Det vurderes nå om brannmannskapene skal overnatte på stasjonen fra torsdag til fredag mens uværet står på, sier Olsen.

​På torsdag er det meldt stor snøskredfare – farenivå 4 – på hele Svalbard.

Et stort synoptisk lavtrykk ventes å utvikle seg til et stormsenter øst for Grønland sent onsdag eller tidlig torsdag. I løpet av torsdagen ventes lavtrykket å legge seg mellom Nord-Norge og Svalbard, og det utvikles to senter i lavtrykket. Det nordlige senteret vil skape et kraftig østlig vindfelt over Spitsbergen.

På Nordenskiöld land på Spitsbergen er det i lavlandet ventet full til sterk storm med kraftige vindkast på 35-40 m/s, og lokalt svært kraftige vindkast over 40 m/s. Andre steder på Spitsbergen er det ventet orkan utsatte steder med vindkast over 45 m/s. Derfor er det sendt ut et oransje farevarsel for svært kraftige vindkast på Nordenskiöld land på Spitsbergen torsdag ettermiddag og kveld.

Farevarselet er sist oppdatert onsdag kl 10.00.

Kilde: Met.no

NVE har vært oppe i fjellsiden nedenfor sukkertoppen onsdag formiddag og sett nærmere på forholdene.

Orkan, snø og snøfokk

Vakthavende meteorolog i StormGeo, Roar Inge Hansen, forteller at det vil blåse opp til full storm på Svalbard allerede torsdag formiddag og at det bare blir verre ut over dagen.

– Det blir full storm fra øst og senere nordøst. Vindkastene vil komme opp i 40 sekundmeter på det meste, så det er fare for orkan i kastene. Samtidig blir det snø og snøfokk. Det øker på i løpet av morgendagen og er på sitt verste midt på dagen torsdag.

Hansen forteller at vinden vil minke noe i Longyearbyen sent på ettermiddagen. Det vil snø kontinuerlig, og vinden vil også blåse opp snø som allerede ligger på bakken.

– Hvorfor er det så stor snøskredfare?

– Det har skjedd ulykker før at snøen har blitt liggende på lesiden av fjellet i fjellskråningen og så blåser det ut. Det var vel det som skjedde under dødsskredet i 2015, sier den erfarne meteorologen.