Marit Bjørgen og Wenche lager barnevennlig laks

Wenche og Marit Bjørgen slår et slag for laks.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvordan skal Marit Bjørgen få sønnen Marius (3) til å spise fisk? Hør Wenches forslag til en barnevennlig laksetaco.

Hjemmelaget taco krydder (med mindre salt):

Lag gjerne en stor porsjon, oppbevar i tett (helst mørk) boks/glass med lokk

  • 2 ss paprika
  • 1 ss oregano
  • 1 ss hvitløkspulver
  • ½ ts salt
  • 2 ss fennikelfrø
  • 2 ss spisskummen frø
  • 2 ss korianderfrø

Ha alt i en morter og støt sammen til et fint krydder «pulver».

Laksetaco:

Til ca 4 personer

  • Ca 600 gram laksefilet uten skinn og ben, bruk gjerne vakumpakket laks
  • Skjær laks i tynne strimler, stek i olje og krydre med tacokrydder
  • Smør, steke margarin eller olje til steking
  • Tacolefser, potetlomper eller tacoskjell
  • Salat
  • Strimlet slangeagurk
  • Mais

Tomatsalsa:

  • 1/4 rødløk
  • 1 fedd hvitløk
  • ½ rød chili
  • Saften av ½ sitron eller lime
  • 3-4 tomater
  • Frisk koriander
  • ½ ts spisskum (kan sløyfes)
  • 1 ss olivenolje
  • 2-3 ss sweet chilisaus ev ketchup
  • Salt, pepper

Finhakk løk, hvitløk og chili uten frø. Tilsett saft fra sitron eller lime og la stå og trekke i 20-30 minutter. Del tomatene i biter og finhakk. Bland inn løk og chiliblandingen, eventuelt malt spisskum eller tacokrydder. Tilsett hakket koriander og smak til med salt.

Guacamole:

  • 1-2 fedd hvitløk
  • ¼- ½ chili
  • Saften av 1 lime
  • 1-2 spisemodne avocado
  • Frisk koriander, pluss eventuelt knuste korianderfrø
  • 1-2 ss olivenolje
  • Salt

Finhakk hvitløk og chili (fjernt frø hvis du ikke vil ha den sterk). Tilsett limesaft. Skrell og finhakk avocado (ta vare på steinene, se tips). Bland sammen alle ingrediensene, smak til med hakket koriander og salt.

Tips: Legg avokadosteinene i den ferdige guacamolen. Det hindrer oksidering, dvs at grønnfargen vil holde seg.

Mangosalsa:

  • 1 mango
  • ½ slangeagurk
  • 1 rød paprika
  • ½ rød chili
  • 1 ts frisk hakket mynte eller koriander
  • 1 ss olivenolje
  • 1 ts lime eller sitronsaft
  • 2-3 ss sweet chilisaus

Rens og skjær mango, slangeagurk og paprika i små treninger. Finhakk chili. Bland inn mynte, olje og sitronsaft. La salsaen stå og trekke 20-30 minutter før servering.

Annet godt tilbehør:

Rømme smakt til med litt av tomatsalsaen, revet ost, diverse grønnsaker i små biter, for eksempel agurk, paprika, salat og mais.

LAKSETACO: Wenches laksetaco med salsa, guacamole og mangosalsa. Foto: Wenche Andersen
LAKSETACO: Wenches laksetaco med salsa, guacamole og mangosalsa. Foto: Wenche Andersen