GIR SEG IKKE: Donald Trump benyttet tirsdagens tale til argumentere for finansiering av en grensemur mot Mexico.
GIR SEG IKKE: Donald Trump benyttet tirsdagens tale til argumentere for finansiering av en grensemur mot Mexico. Foto: Saul Loeb

Sammenlikner Trumps mur med Berlinmuren:

– Et virkemiddel i strid med grunnleggende verdier

Donald Trump vil ikke gi seg før han får milliardene til en grensemur. Men mur eller ikke, folk vil alltid finne en vei inn, mener Pål Nesse i Flyktninghjelpen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det vil bli en stålbarriere i stedet for en betongmur, sa Donald Trump da han talte fra Det hvite hus natt til onsdag norsk tid.

Dette var presidentens første direktesendte tale fra det ovale kontor. Anledningen benyttet han til å argumentere for å bevilge midler til å bygge en grensemur mot Mexico.

Seniorrådgiver i flyktninghjelpen, Pål Nesse, sier til TV 2 at det er flere problemer med å bygge en slik mur.

Blant annet forteller han at det vil føre til liknende tilstander som man ser i Middelhavet.

– Menneskesmuglere overtar trafikken når lovlige kanaler stenges. Nettopp derfor bør man legge opp til at mest mulig av dette skjer i kontrollerte, men også i trygge former, sier han.

Rett til å styre politikken

Nesse sier at man ved å bygge en mur og å nekte å slippe folk inn i landet, kan bryte flyktningkonvensjonen.

– Du har rett til å søke asyl og beskyttelse hvis du er forfulgt. Bygger man en mur og slipper ikke folk gjennom, så fratar man dem den retten. Det er et grunnleggende brudd på flyktningkonvensjonens prinsipp om å søke beskyttelse, sier han.

Samtidig understreker han at hvert enkelt land i tråd med den nye FN-plattformen, har rett til å styre sin egen migrasjonspolitikk.

– Det å søke asyl handler om internasjonale konvensjoner man må respektere, men dersom migranter ikke søker beskyttelse har de ingen autentisk rett til å få komme inn. Å kontrollere det er helt rimelig, men da bør det gjøres på trygge måter, sier han.

– Effektivt virkemiddel

Uansett hva slags grensekontroller som venter i mottakerlandet, vil ikke folk slutte å ha behov for å flytte på seg. Nesse sier det er vanskelig å si hvordan en mur ville påvirket innvandringen til USA.

– Det er vanskelig å si om det har noe å si for tallene, for man finner ofte en annen vei, sier han.

Et eksempel på dette er at mange antakeligvis ville flyktet til USA gjennom Canada i stedet. Samtidig understreker seniorrådgiveren at murer er et effektivt virkemiddel.

– Når du bygger et høyt grensegjerde har du bedre kontroll. Vi så jo hvor effektiv Berlinermuren var i å hindre folk fra å forlate Øst-Europa.

– Det er et effektivt virkemiddel, men mange vil si at det er et virkemiddel i strid med grunnleggende verdier om å håndtere grenser på en litt mer sivilisert måte, legger han til.

Paralleller til Europa

Det er ikke bare Europas Berlinermur Nesse mener har likheter med Trumps eventuelle mur.

Han trekker frem at man sør i Europa, i likhet til USA, har høye antall ulovlige migranter som man vurderer amnesti for.

– Det er det man ser mellom Nord-Afrika og Spania, hvor det alltid har vært sesongmigrasjon til landbruket i Spania. Nå er ikke det lov lenger, så da tyr man til andre alternativer, sier han og legger til:

– Både USA og Europa tar fortsatt imot arbeidsmigranter i store tall, og mer av det bør skje i lovlige former, sier han.

Strengere i Europa

I Europa har vi åpnet grensene innad i kontinentet. Samtidig er yttergrensene blitt stadig strengere.

– Vi ser en stor styrking av grensepoliti i Europa, vi ser militarisering i Middelhavet, som med libysk kystvakt, og vi betaler Tyrkia ganske store beløp for å hindre folk i å dra til Hellas, sier han.

Samtidig understreker han at det i historisk sammenheng er veldig få migranter som kommer til Europa i dag.

– Det har å gjøre med at vi har skjerpet kontrollen. Blant annet i samarbeid med libysk kystvakt som returnerer mange til Libya, hvor de blir utsatt for brutale overgrep. Da har du spørsmålet om det er denne måten vi ønsker å løse det på. Er det virkelig oss som jublet over Berlinmurens fall, som bygger disse nye gjerdene?

– Det kan hende at balansen mellom kontroll, asylrett og det å sikre lovlig migrasjon, har tippet vel mye i kontrollretningen. Kanskje mer enn det vi synes er rimelig, legger han til.

Mot amerikansk tradisjon

Hvordan en eventuell mur ville påvirket beboerne i USA, er Nesse usikker på.

– Men man kan tenke at det går veldig mye imot amerikansk historie, som er et innvandrerland, å skulle bygge en mur mot resten av verden.

Dette er noe som speiles i den amerikanske befolkningen.

– Meningsmålinger man har sett så langt viser at et flertall av amerikanere er imot å bygge en slik mur. Dette er brudd på amerikansk tradisjon, det som har vært amerikanske verdier og som står inngravert på Frihetsgudinnen i New York.​