DREPT: Maren Ueland (28) og Louisa Vesterager Jespersen (24) ble drept da de var på fjelltur i Atlasfjellene i Marokko 17. desember.
DREPT: Maren Ueland (28) og Louisa Vesterager Jespersen (24) ble drept da de var på fjelltur i Atlasfjellene i Marokko 17. desember. Foto: Privat

nye detaljer om dobbeltdrapet:

Overvåket Maren (28) og Louisa (24) i flere timer før de gikk til angrep

Nye detaljer har blitt offentliggjort etter dobbeltdrapet på norske Maren Ueland (28) og danske Louisa Vesterager Jespersen (24) i Marokko, 17 desember.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De to venninne ble funnet brutalt drept i Atlasfjellene i Marokko, 17 desember.

Den norske og danske kvinnen hadde overnattet alene i et telt i det avsidesliggende fjellområdet da de ble funnet drept.

Omkring 150 meter fra venninnes telt sto et annet telt forlatt. Det har i ettertid vist seg å tilhørt de fire gjerningspersonene.

I forbindelse med den omfattende etterforskningen har marokkansk politi kartlagt hendelsesforløpet i dagene før dobbeltdrapet.

La plan

Det marokkanske magasinet TelQuel og flere andre britiske medier melder nå om nye detaljer i saken.

Den 12. desember skal de fire terroristene ha møttes for å legge en plan for en mulig terrorhandling. Ifølge marokkansk anti-terror politi hadde mennene møttes flere ganger i desember for å bli enige om hva de skulle gjøre.

Målet var myndighetene i landet eller turister. Det skriver TV 2 Danmark.

Dagen etter sverget de fire mennene troskap til terrororganisasjonen IS. Denne videoen ble i ettertid av drapet offentliggjort på sosiale medier.

Tidlig om morgenen den 14. desember barberte de fire mennene seg, og tok deretter taxi fra storbyen Marrakech og mot landsbyen Imlil i Atlasfjellene.

Stoppet av politiet

På vei mot Imlil ble bilen deres stoppet av politiet. De hadde på forhånd blitt enige om at de skulle gå til angrep om de ble kontrollert eller ransakt. Politiet ba kun om å se terroristenes papirer, og de fikk dermed fortsette.

Da de ankom fjelllandsbyen Imlil, bestemte terroristene seg for å fortsette til fots til Sidi Chamharouch, som ligger rundt 5,5 kilometer fra Imlil. Her gikk de rundt og speidet etter ofre, og et sted hvor de kunne begå den planlagte terrorhandlingen.

Men det var for mange mennesker til stede, og terrorhandlingen ble derfor utsatt.

Mennene var opptatt av å gå etter vestlige turister. Men før de fikk øye på Maren Uealand og Louisa Vesterager Jespersen, var de i kontakt med en britisk turist.

Lot britisk turist gå

Tidlig på morgenen den 16. desember snakket de med den britiske turisten, som de planlagte å slå ihjel. Det sier kilder tett på etterforskningen til marokkanske TelQuel.

Men da briten forklarte at han var muslim, valgte terroristene å la ham gå. Det har de selv forklart til marokkanske etterforskere, opplyser etterforskningsleder Abdelhak Khiam, ifølge britiske medier.

Etterforskerne vet enda ikke om den britiske mannen faktisk var muslim, eller om han løy for å slippe unna.

Ifølge TV 2 Danmark fikk terroristene i 19-tiden den 16. desember øye på Maren og Louisa. De slo opp teltet sitt cirka 150 meter fra de unge kvinnene, og satte ifølge etterforskningslederen alarmen til midnatt.

Vekket venninnene

Da alarmen gikk, og terroristene hadde sikret området, begynte de å bråke utenfor teltet til de to venninnene for å få de til å våkne. Da de kom ut av teltet slo gjerningsmennene til, og drepte de to kvinnene.

Omkring klokken ett på natten forlot terroristene åstedet, og dro videre mot Marrakech. Men i farten glemte én av gjerningspersonene identitetspapirene sine i teltet, og politiet kom raskt på sporet av de.

De ble senere pågrepet på en buss i Marrakech.

I alt 22 personer er pågrepet under mistanke for å være involvert i drapene, og rettsprosessen mot flere av de er allerede igang.