Foto: Jim Watson

President Donald Trump ser igjen ut til å ha glemt hva det er som får migrantene til å strømme til USA – mulighetenes land

For å skape frykt og støtte for sin politikk, bruker presidenten tall som det passer ham, skriver TV 2s USA-korrespondent, Fredrik Græsvik.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Donald Trump har bestemt seg. Det skal bygges en mur, eller et gjerde som han nå kaller det, langs grensen mellom USA og Mexico. Dette vil, i følge presidenten redde tusenvis av amerikanske liv. For det første ved at kriminelle ikke lenger kan snike seg inn i USA, og ved at en barriere stanser narkotikatrafikken.

Begge deler blir pekt på som naivt av Trumps politiske motstandere. Kriminelle vil fortsatt kunne ta seg inn i USA, selv om det bygges et 12 meter høyt gjerde ved grensen. Og, narkotikatrafikken vil fortsette så lenge det er etterspørsel etter narkotiske stoffer som heroin.

Frykt

For å skape frykt og støtte for sin politikk, bruker presidenten tall som det passer ham. Donald Trump sier at i år vil flere amerikanere dø av overdoser (over 70 00) enn antall amerikanske soldater som døde under hele Vietnamkrigen (cirka 58 000). Det han ikke sier noe om er at de aller fleste overdosedødsfallene skyldes bruk av lovlige medisiner som selges over disk i USA.

Muren Mexico skulle betale

I følge faktasjekkerne til storavisen Washington Post, har presidenten fortalt amerikanerne over 200 ganger at det er Mexico som skal betale for muren, ikke amerikanske skattebetalere. Etter å ha forstått at Mexico ikke kommer til å betale for så mye som en spiker eller stålstang, hevder Trump nå at betalingen vil skje indirekte, gjennom den nye handelsavtalen som han har forhandlet frem med Mexico.

En ting er at avtalen ennå ikke er godkjent, og kanskje heller ikke blir det. Noe annet er at flere ledende amerikanske økonomer peker på at avtalen ikke nødvendigvis vil gi USA større inntekter fra handel med Mexico en handelsavtalen NAFTA, som president Trump har valgt å skrote. Det er heller ikke slik at en eventuell høyere inntekt i handel med Mexico kan brukes på grensesikkerhet fordi Trump vil det. Budsjettene må fortsatt godkjennes av kongressen. Slik er maktfordelingsprinsippet i USA.

Høyt spill i DC

President Donald Trump spiller et høyt politisk spill, som både han selv og republikanerne i kongressen kan komme til å tape. Selv om han nå gir demokratene skylden for nedstengingen (shutdown) av 800 000 føderale arbeidsplasser, sa han før budsjettkrisen var et faktum at han ville ta ansvaret for dette selv. I forrige uke truet han med at nedstengingen kunne vare i måneder og år om ikke demokratene gir etter for hans krav. Folk som går måneder og år uten lønn, kan føle at de har stor grunn til å straffe presidenten ved neste valg.

Donald Trump har truet med å erklære en nasjonal krise, fordi det kan gi ham større handlingsrom for å endre allerede godkjente budsjett slik at han kan ta penger fra for eksempel forsvarsbudsjettet for bygging av en grensemur. Men gjør han det, vil demokratene trekke avgjørelsen for domstolene. Det er langt fra sikkert at Donald Trump vil komme seirende ut av en slik prosess.

Forhandlinger

I sin tale, inviterte president Trump demokratenes ledere i kongressen til et møte i Det hvite hus onsdag. Målet er å finne en løsning slik at ikke 800 000 føderale arbeidere må gå lenge uten lønn, kontorer kan gjenåpne og muren bygges. Det siste har han jo lovet sine velgere.

Nå er mye opp til kongressen. Onsdag starter demokratene en prosess der de vil gå gjennom budsjettpost for budsjettpost som de tror de kan få republikanerne i senatet til å godkjenne, selv om det vil irritere Donald Trump kraftig. Et tverrpolitisk samarbeid i kongressen kan være løsningen på å få gjenåpnet føderale myndigheter, selv uten at en løsning for bygging av grensemur foreligger. Det vil svekke presidenten.

Mikrofonstativ

Etter mye frem og tilbake, landet de store amerikanske TV-stasjonene at de ville kringkaste nattens rundt ti minutter lange tale fra president Donald Trump. Det var en kontroversiell avgjørelse å la presidenten få taletid uten at journalister ble gitt muligheten til å stille oppfølgingsspørsmål. Men vi vet at han misliker både journalister og pressekonferanser.

Seansen ble fulgt opp med at demokratenes ledere i kongressen, senator Chuck Schumer og representant Nancy Pelosi fikk komme med et slags motsvar til presidentens tale. De hevdet at de er opptatt av god grensesikkerhet, men at de vil at pengene skal brukes til andre tiltak enn en mur. Som patruljering, elektronisk overvåking og et bedre system for behandling av de som søker om asyl.

«Frihetsgudinnen bør være symbolet på Amerika, ikke en ti meter høy mur,» sa Schumer.

Mulighetenes land

President Donald Trump ser igjen ut til å ha glemt hva det er som får migrantene til å strømme til USA – mulighetenes land. Det er håpet om en bedre fremtid som driver dem vekk fra vold og fattigdom. Som straff for at land som Honduras, El Salvador og Guatemala ikke nekter egne borgere utreise, vil presidenten kutte i bistanden til nettopp disse landene. Det vil naturlig nok ikke gjøre situasjonen bedre for mennesker som er på desperat jakt etter litt lykke i livet.