I SØK: Det har vært søkt flere ganger etter de savnede turistene, men været har skapt utfordringer.
I SØK: Det har vært søkt flere ganger etter de savnede turistene, men været har skapt utfordringer. Foto: Egil Pettersen

snøskredet i tamokdalen:

Har lokalisert alle de fire savnede

Nødetatene lyktes i natt med å lokalisere posisjonen til ytterlige to personer etter snøskredet i Tamokdalen forrige onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For én uke siden la finske Mikael Sten (29), Niklas Nyman (36), André Stenfors (32) og svenske Disa Bäckström (29) ut på en topptur til Blåbærfjellet i Tamokdalen.

De ble sist observert i 14-tiden forrige onsdag. Etter noen timer ble en femte person i turfølget bekymret og meldte fra til politiet.

Politiet konkluderte med at de fire skiløperne var blitt tatt av et snøskred, og det er nå ikke lenger håp om å finne de savnede i live.

Det har vært søkt flere ganger etter turistene, men været har skapt store utfordringer.

Søkte i natt

Natt til onsdag ble det iverksatt nye forsøk med hjelp fra Luftforsvarets 330-skvadron.

Da TV 2 snakket med operasjonsleder i Troms politidistrikt, Kåre Munkvold, like før klokken 05.00 sa han at helikopteret hadde vært i luften i rundt én time.

– Været var bra, og vi ønsket å benytte oss av det, sier Munkvold.

Det ble i natt gjennomført elektroniske søk i håp om å få en posisjon på alle de fire savnede. Fra før har letemannskapet lykkes i å få en posisjonering på to av de savnede.

Helikoptersøket ble avsluttet onsdag morgen etter et par timers søk.

Det bekrefter politiet i Troms på Twitter klokken 6.30. I en pressemelding onsdag bekrefter politiet at de har gjort funn av ytterligere to skredsøkere.

Politiet regner det nå som sikkert at alle de fire savnede ble tatt av skredet ved Blåbærtinden.

– Vi mottar ikke lenger signal fra de to skredsøkerne som ble lokalisert fredag. Dette funnet er markert, men det er behov for å posisjonere funnet så nøyaktig som mulig, sier politiet.

Det er ikke planlagt å sette inn mannskaper i skredområdet i dag.

Kamp mot klokka

Søket skulle egentlig starte onsdag, men forbedrede værforhold gjorde at politiet valgte å iverksette søket på nattetid – med bistand Luftforsvarets 330-skvadron og et Sea King redningshelikopter.

Ettersom det har gått så mange dager, er letemannskapene klar over at søket er en kamp mot klokka. Hvor lang tid søket vil ta er usikkert.

Innsatsleder Roald Berntsen sier til TV 2 at de ønsker å avgrense søkområdet i skredet ytterligere, og nå vil ta i bruk et helt nytt instrument utviklet av Recco og som aldri før har vært utprøvet i skredsøk i Norge.

— De har med seg en enhet som kan søke opp Recco-brikker, metall eller elektroniske signaler uavhengig av batterikapasitet på det personlige utstyret vi vet de hadde på seg.

Med denne teknologien og bruk av helikopter håper man å få signaler som med stor nøyaktighet vil bekrefte posisjonen til de fire omkomne inne i skredet.

— Etter det jeg forstår er det første gang vi kommer til å bruke det på den her måten i Norge. Det er nytt, sier Berntsen til TV 2.