Grafikken viser forventede vindforhold natt til fredag. Foto: Grafikk: StormGeo
Grafikken viser forventede vindforhold natt til fredag. Foto: Grafikk: StormGeo

Ekstremt kraftig vind og rødt snøskredvarsel

Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel for Svalbard. Det kan komme ekstremt kraftige vindkast på inntil 45 meter per sekund.

Farevarselet gjelder for Nordenskiöld Land torsdag og har oransje nivå.

Det kan hende farenivået endres til rødt innen torsdag, opplyser Meteorologisk institutt.

Varselet skyldes et lavtrykk som ventes å utvikle seg til et stormsenter øst for Grønland sent onsdag eller tidlig torsdag.

I løpet av torsdagen ventes lavtrykket å legge seg mellom Nord-Norge og Svalbard.

Det kommer til å utvikles to sentre i lavtrykket, og det nordlige sentret vil skape et kraftig østlig vindfelt over Spitsbergen som lokalt vil kunne gi sterk storm og kanskje orkan.

På utsatte steder kan vinden komme opp i 45 meter per sekund, som tilsvarer orkan i kastene.

Vurderer evakuering

Kommunikasjonsrådgiver Terje Carlsen ved Sysselmannen på Svalbard opplyser til NTB at de ser an situasjonen og vurderer fortløpende om det blir nødvendig å evakuere beboere i de skredutsatte områdene i Longyearbyen.

På Nordenskiöld Land, der de største bosetningene på Svalbard ligger, er snøskredfaren på faregrad 3 – betydelig for onsdag.

Rødt snøskredvarsel

​På torsdag er det meldt stor snøskredfare – farenivå 4 – på hele Svalbard.

Også i Nord-Norge kommer vinden til å merkes. Her ventes det storm fra sørvest med mulighet for svært kraftige vindkast.

STORM.NO: Sjekk være der du bor

Det er stor snøskredfare i store deler av Nord-Norge de neste dagene.

Det er varslet farenivå 4, som innebærer «stor snøskredfare», for regionene Svalbard øst og sør, Nordenskiöld Land, Lyngen, Tromsø, Sør-Troms, Indre Troms, Lofoten og Vesterålen, Ofoten, Salten, Svartisen og Helgeland.

Det er varslet farenivå 3, eller «betydelig snøskredfare» for Vest-Finnmark og Nord-Troms, mens det er farenivå 2, som er «moderat snøskredfare» for Indre Sogn.

Farenivået øker gjennomgående gjennom uken, og når den varslede toppen torsdag.

Fire personer er antatt omkommet etter et skred i Tamokdalen i Troms forrige uke. Politiets hovedteori er at de fire er skredtatt og ligger begravet i snømassene.

(©NTB/TV 2)