Rasende ulvemotstandere utenfor Stortinget: – Grensen er nådd!

7000 demonstranter fra hele landet har samlet seg foran Stortinget tirsdag. De raser mot regjeringens ulvepolitikk, som de mener overkjører Stortinget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Erna må bli fjerna!

– Regjeringen glemmer at Stortinget bestemmer!

Det er to av slagordene folkemengden ropte utenfor Stortinget.

Det er Folkeaksjonen ny rovdyrpolitikk som sammen med Naturbruksalliansen står bak demonstrasjonen i Oslo tirsdag kveld.

Klokken 18 gikk fakkeltoget fra Youngstorget til Stortinget. Hele 7000 demonstranter har samlet seg i Oslo sentrum tirsdag kveld.

– Det må skytes mer ulv

En av de som var til stede på demonstrasjonen er Halvor Sveen, best kjent fra Farmen på TV 2.

– Hvorfor er det så viktig å få skutt flere ulv?

– Det har aldri vært så mye ulv som det er nå. Kanskje på hundre år, sa Sveen til TV 2.

– Det er viktig å få gjennomført vedtaket fra Stortinget. Det at det skal skytes flere ulv er det bestanden som bestemmer. Nå er det flere ulv enn det som er bestandsmålet, og da må det tas ut ulv, sa Sveen.

Til tross for de steile frontene:

Tap av sau til rovvilt er mer enn halvert i siden toppåret 2007. I fjor ble det erstattet 15.000 sauer og lam mot nærmere 40.000 for elleve år siden, skriver NTB. De fleste tas riktignok av jerv, og ikke ulv.

Blant annet har 16 busser fra Hedmark ankommet hovedstaden for å vise sin misnøye med regjeringens ulvepolitikk.

– Stortinget bestemmer. Regjeringen glemmer, ropte ulvemotstanderne i kor på bussen.

– For to år siden ble det vedtatt et forlik i Stortinget om hvor ulv vi skal ha i landet. Nå opplever vi en situasjon med mye mer ulv, og regjeringen vil ikke regulere ned bestanden, sa en av deltakerne på bussen til TV 2.​

Vedum: – Nok er nok

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum holdt appell foran ulvemotstanderne.

– Grensen er nådd. Nok er nok, sa Sp-lederen.

Vedum mener at engasjementet kommer av at folk opplever at regjeringen overprøver Stortingets vedtak, og at dette igjen går ut over deres livskvalitet.

– Det burde vært unødvendig å måtte demonstrere for Stortingets vedtak. Vi har rekordmange ulv. Det handler om hverdagslivet til folk. Kjære Erna, Ola Elvestuen og Siv: Grensen er nådd. Nok er nok! Regjeringen overser folket, sa Vedum.

«Alle» er misfornøyd

Stridens kjerne er at regjeringen 17. desember vedtok å tillate ulvejakt innenfor ulvesonen for første gang etter at denne ble etablert i 2004. Det dreier seg om inntil tre dyr i den såkalte Slettås-flokken. I alt 29 ulv ble vedtatt felt.

Rovviltnemndene hadde foreslått å skyte 43 ulver i årets lisensjakt, blant dem tre flokker innenfor ulvesonen.

– Det er veldig mange som er opprørte over at vi behandler de kritisk truede rovdyrene slik, sier Siri Martinsen, leder for NOAH, til TV 2.

Hun mener ulvemotstanderne får for mye plass i mediene, og peker på at rundt 1.600 av 100.000 døde dyr skyldes ulv.

Dyrevernorganisasjonen har tatt klima- og miljødepartementet til retten på grunn av vedtaket om å felle ulv innenfor ulvesonen.

SINNE: 16 busser med demonstranter er på vei til Oslo.
SINNE: 16 busser med demonstranter er på vei til Oslo.

– Det mest tragiske her er at det å skyte rovdyr ikke er det beste tiltaket for å unngå beiteskader. Forskning viser at andre forebyggende tiltak, som for eksempel beskyttelse av dyrene er mer effektivt, sier Martinsen.

– Blir brukt på et symbol på alt som er galt

Hun mener det er kritikkverdig av regjeringen å skyte ulv «på grunn av misnøye og for å dempe konflikten».

– Vi ser at ulven blir brukt som et symbol på alt som er galt i distriktet. Det er et dyr vi bør lære og leve sammen med, sier Martinsen.

Martinsen møtte Senterpartiets Emilie Enger Mehl til debatt hos TV 2. Sp-politikeren mener regjeringen bryter ulveforliket.

– Vi har ikke hatt ulv i Norge de siste hundre årene, men ulven har kommet inn i områder hvor det er landbruk og reetablert seg, sier Enger Mehl.

– Det er blitt så mye ulv at ulven går inn i beiteområder og tar sau der hvor det egentlig skal være område prioritert for sau.

Sp-politikeren reagerer på at antallet ulv vedtatt felt er lavere en anbefalingen fra rovviltnemnda, og mener det er nødvendig å avlive ulv i ulvesonen for å komme ned mot det bestandsmålet Stortinget har satt.

Bestandsmålet ble satt til på 4-6 ynglinger per år. Av disse skal tre være helnorske ynglinger.