Kuldemyten: Kan man bli syk av kulde?

Legen bekrefter og avkrefter kuldemyter.

Kuldegradene kryper godt under null de fleste steder i vintermånedene. Hva gjør egentlig kulden med oss? Blir vi syke av selve kulden?

– Det er mange myter rundt kulde. Av kulden i seg selv blir du ikke syk. For å bli syk må du ha en infeksjon i kroppen, sier allmennlege i Aleris, Johan Edvard Tellum, til God morgen Norge.

Det var først Klikk.no som omtalte saken.

Vinterforkjølelsen

At vi er mer forkjølet på vinteren skyldes nok mye at vi endrer adferd, ifølge Tellum.

– Vi er mer innendørs, tettere på hverandre og får en tørrere luft når vi varmer opp husene, noe som gjør vi er mer utsatt for smitte, sier han og legger til:

– Det er gjort mye forskning og det er ikke funnet noen gode sammenhenger mellom kaldt klima og forkjølelse. Derimot ser vi at virus formerer seg og sprer seg raskere i kaldt og tørt klima.

Den sure trekken

Mange av oss har kanskje vinduet på gløtt på natta, eller er opptatt av å beskytte halsen mot trekk. Tellum opplyser at man derimot ikke blir syk av å sitte i trekk, dersom du i utgangspunktet er frisk.

– Har du en smitte i deg og får trekk i tillegg, kan det være en medvirkende faktor, forteller han.

Urinveisinfeksjon

Nordmenn elsker å gå på tur, og tar som regel med seg sittelaget hvor enn de går. Men får man egentlig urinveisinfeksjon av kaldt underlag?

– Ingen fagfolk vil nok anbefale deg å sitte på en kald stein, men det er ingen forskning som viser at du får urinveisinfeksjon av å gjøre det, sier Tellum.

Det forskning derimot har vist er at damer som er utsatt for å få urinveisinfeksjon, fikk det utløst av å være våt og kald på beina.

Unngå sykdom

For å unngå sykdom, anbefaler Tellum først og fremst å ta i bruk sunn fornuft.

– Du kommer et godt stykke med sunn fornuft. Det gjelder å styrke immunforsvaret gjennom å trene regelmessig, spise sunt og variert. Det hjelper også å sove nok. Det er mye viktig som skjer om natten når du sover, avslutter han.