BRRRR: En iskald morgen med tåke over skogen rundt Mjøsa i Minnesund for ett år siden. Nå går det mot kjøligere dager igjen.
BRRRR: En iskald morgen med tåke over skogen rundt Mjøsa i Minnesund for ett år siden. Nå går det mot kjøligere dager igjen. Foto: Meek, Tore / NTB Scanpix

Langtidsvarsel:

Nå blir det beinkaldt

Meteorologen: – Kan ikke utelukke Sibir-kulde.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter fjorårets kjølige og ekstremt snørike vinter, har senhøsten og vinteren vært uvanlig varme så langt.

I november var det mellom 2 og 8 grader varmere enn normalen i hele landet, og i desember var det stort sett to grader over normalen i hele landet.

I helgen var det over 11 grader i Kristiansand, mens det på mandag var I går var 8-9 grader i Rogaland og vest i Agder.

I slutten av november varslet det Danske Meteorologiske Instituttet (DMI) at det kunne gå mot en kald vinter, særlig i siste halvdel av vinteren.

– Jeg tror det blir kaldest i slutten av januar og begynnelsen av februar, uttalte DMIs langtidsmeteorolog, Martin Lindberg, til Aftonbladet.

Nå blir det kaldere

Meteorolog i StormGeo Frode Håvik Korneliussen, presiserte da at prognosene var usikre, men at det var sannsynlig at desember ville være preget av mildere vær, og at kulden kunne la vente på seg til ut i januar.

Les mer: Derfor kan det bli en ekstra kald vinter

Desember-varselet hans må kunne sies å ha truffet blink så langt, og nå ser det ut til at også spådommen om januar-kulde vil slå til.

Det vil merkes i hele landet etter at det kraftige stormsenteret har passert Nord-Norge torsdag og fredag.

– Det blir generelt kaldere i hele landet fra helgen av. Etter at stormsenteret har passert inn over Skandinavia og svekkes på fredag, settes det opp nordvest-nordlige vinder over hele landet. Dette gir bygevær fra nordlige deler av Vestlandet til Finnmark og synkende temperaturer, sier vakthavende meteorolog i StormGeo, Beathe Tveita til TV 2.

KALDERE: Det kan bli kalde morgener til uka. Dette kartet viser temperatur-prognosen for onsdag morgen neste uke. Kart: StormGeo
KALDERE: Det kan bli kalde morgener til uka. Dette kartet viser temperatur-prognosen for onsdag morgen neste uke. Kart: StormGeo

Kan bli under 20 minus

Store deler av områdene sør for Stad og Dovre får imidlertid oppholdsvær, og det blir mye fint vær i neste uke, særlig på Sør- og Østlandet.

– Dette betyr igjen da synkende temperatur, og særlig da nattetid på nattestid. Sørover på Østlandet kan nattetemperaturen fint krype under ti minus, sier Tveita.

Hun forteller at også kyststrøk vil få minusgrader i neste uke, mens det i Finnmark og Troms blir synkende temperaturer fra neste mandag og tirsdag med mellom fem og ti minusgrader.

– Det er de indre strøk av Nord-Norge og Midt-Norge samt fjellet i Sør-Norge og på indre Østlandet som får det kaldest med 15 til 20 minusgrader, kanskje enda lavere de kaldeste stedene fra midten av uken. Det vil generelt være kaldt på Østlandet med 5 til 10 minusgrader sørover mot Oslo-området.

Mildest blir det i ytre strøk av Nordland og sørover til ytre strøk av Trøndelag og Vestlandet der man først vil få minusgrader et godt stykke ut i uken.​

Kulden vedvarer

Energimeteorolog Frode Håvik Korneliussen har som oppgave å se på værmeldingen enda lenger frem i tid.

ENERGIMETEOROLOG: Frode H. Korneliussen har klar en fersk prognose som tyder på at vi har en kjølig periode i vente. Foto: StormGeo
ENERGIMETEOROLOG: Frode H. Korneliussen har klar en fersk prognose som tyder på at vi har en kjølig periode i vente. Foto: StormGeo

Han sier at vær-modellene gir sterke signaler om at det kjølige været vil holde seg til et godt stykke ut i februar.

– Det er tydelige signaler om en kald utvikling fra og med rundt 20. til 25. januar og to til fire uker fremover. Man kan da vente seg en kaldere og tørrere værtype i hele landet, og det vil i vare et godt stykke ut i februar. Deretter kan det nok normalisere seg med noe mildere vintervær, sier Korneliussen til TV 2.

– Hva er årsaken til dette?

– Det er hovedsakelig et høytrykk som ligger nordvest for oss ved Island, kombinert med at lavtrykkene ser ut til å gå mye lenger sør, inn på kontinentet. Det vil føre til et generelt tørt og kaldt vær i store deler i landet og du får et nordlig eller østlig luftstrøm fra Russland som trekker inn over landet, sier meteorologen.

Utelukker ikke Sibir-kulde

Han utelukker ikke at vi kan få besøk av den såkalte Sibir-kulda på enkelte dager i denne perioden.

– Vi kan ikke utelukke Sibir-kulde, men det avhenger av hvor langt sør lavtrykkene går og hvordan vindretningen blir. Det kan hende at vi får noen dager med beinkalde temperaturer, sier Korneliussen.

Selv om det blir kaldere, kan ikke meteorologen love mye snø i langtidsperioden, men slik det ser ut nå, er sjansene er størst for snøfall på Østlandet.

– Jeg tror det vil primært være tørt og kaldt, men dersom lavtrykkene i Europa trekker titt lenger nord, blir det fort en del snø på Østlandet i denne perioden, mens det kan være tørt i andre deler av landet.

Han legger til at det kjølige været trolig også vil gjøre seg gjeldende nedover i Europa, og at snøbonanzaen i Alpene bare vil fortsette.

​– Det vi være muligheter for kaldt vær nedover i Europa og enda mer snø fremover i perioden. Det blir en snørik vinter i Alpene, avslutter han.