FRUSTRASJON: Christer Tromsdals forsvarere Mette Yvonne Larsen og Petter Mandt, her i samtale med aktor Stein Vale (t.v.), sa tidlig fra om hva de synes om lekkasjen i VG dagen før rettssaken.
FRUSTRASJON: Christer Tromsdals forsvarere Mette Yvonne Larsen og Petter Mandt, her i samtale med aktor Stein Vale (t.v.), sa tidlig fra om hva de synes om lekkasjen i VG dagen før rettssaken. Foto: Terje Bendiksbye / NTB scanpix

Volds- og trusselsak mot finansmann:

Forsvarer raser mot pressen og anmelder politilekkasje

ASKER OG BÆRUM TINGRETT (TV 2): Trusseltiltalte Christer Tromsdals (49) forsvarer Mette Yvonne Larsen ber Spesialenheten for politisaker om å etterforske navngitte politifolk hun mener kan ha lekket bevismateriale til VG.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Som forsvarer er jeg mektig lei av at sentrale bevis presenteres i media før det blir lagt frem i retten, sa Larsen før statsadvokat Stein Vale fikk begynne på sitt innledningsforedrag tirsdag.

Hun snakket direkte til meddommerne i saken da hun oppfordret til ikke å legge vekt på det de har lest i media i forkant av saken.

Særlig var hun opptatt av en artikkel publisert i VG mandag, der flere sentrale lydopptak kan spilles av.

– Jeg håper ikke meddommerne har lest Verdens Gang, og jeg kommer til å levere en politianmeldelse på denne lekkasjen, der sentrale bevis blir presentert. Vi vil be Spesialenheten om å undersøke navngitte politifolk som kan tenkes å ha lekket dette materialet, sa hun.

TILTALT: Christer Tromsdal (49), her avbildet i 2007, smilte også da han ankom retten tirsdag.
TILTALT: Christer Tromsdal (49), her avbildet i 2007, smilte også da han ankom retten tirsdag. Foto: Morten Holm / NTB scanpix

Overfor TV 2 opplyser hun at anmeldelsen vil bli levert allerede tirsdag kveld. Samtidig går hun hardt ut mot VG.

– Det er ikke ennå klart at retten skal få høre dette lydopptaket, for det foreligger prosessuelle innvendinger. Da er det feil at allmennheten skal få høre opptaket. Jeg har bedt VG om å la være, men de er mer opptatte av sine klikk enn å respektere hvordan en rettssak skal avvikles, sier hun.

Støtte fra dommer

Dommer Nile Ole Bay opplyste i retten at han deler Larsens frustrasjon. I helgen holdt han en telefonkonferanse med sine meddommere, der han ba dem ikke å legge vekt på det de kunne lese og høre i VG-saken.

Videre uttalte Larsen at hun, til tross for at det er svært uvanlig i en slik sak, vil vurdere å be om lukkede dører.

– Jeg vil følge med i pressen, og dersom det publiseres detaljer som kan påvirke personer som senere skal vitne i saken, må vi be om at dørene lukkes, sa hun.

Leder i VGs nyhetsavdeling Trond Olav Skrunes betegner kritikken fra Mette Yvonne Larsen som en «overreaksjon».

– Min vurdering er at dette er godt journalistisk håndverk der vi bringer frem det som er helt vesentlige opplysninger i en straffesak med stor offentlig interesse. Det er jobben vår, sier han.

Svarte på beskyldninger

Skrunes sier at han forstår at Larsen har en oppgave som handler om å forsvare sin klient.

– Den jobben skal hun få ivareta på sin måte, og så skal vi gjøre vår jobb. Pressen skal være frie og uavhengige, og vi skal drive med kritisk journalistikk på det vi mener er vesentlige forhold.

– Så får vi ha tiltro til at domstolen gjør gode og selvstendige vurderinger av bevisene som legges frem i retten, sier Skrunes.

Da statsadvokat Vale i sitt innledningsforedrag skulle omtale lydopptakene som VG har publisert, valgte han å svare på beskyldningene fra Larsen.

– Jeg ser at forsvarer ser hardt på oss over bordet her og beskylder oss for en lekkasje. Jeg kan forsikre at noe slikt ikke har skjedd fra vår side, sa Vale, som videre bemerket at det er flere aktører som sitter på lydopptaket.

Det aktuelle lydopptaket er tatt opp av et tidligere gjengmedlem og stammer fra et møte med Tromsdal i 2015. Opptaket, somvarer i 56 minutter, ble politiets gjennombrudd i etterforskningen.

– Vi deler for så vidt forsvarers syn på at bevismateriale skal legges frem i retten. Jeg ble varslet om at VG kom til å publisere materialet og ga uttrykk for vårt ønske om at beviset først føres for retten, sa Vale og la til at VG «selvfølgelig er i sin fulle rett til å publisere opptaket».

Det oppsto følgelig en ordveksling mellom Larsen og Vale, der Vale ga uttrykk for at han hadde behov for å svare på de alvorlige beskyldningene.

Nekter straffskyld

Tromsdal er i Asker og Bærum tingrett, sammen med et tidligere gjengmedlem (33), tiltalt for å ha gitt i oppdrag til to ukjente torpedoer å true en fagkyndig meddommer mens han sto tiltalt i en rettssak i 2012.

Torpedoene bommet imidlertid på adressen og slo til mot nabohuset der et par uforstående ble truet med slegge inne på sitt eget soverom. Saken ble først henlagt i 2014, men etter at to sentrale lydopptak ble funnet, kunne påtalemyndigheten gjenoppta etterforskningen og reise sak mot Tromsdal og 33-åringen.

Både Tromsdal og 33-åringen nekter straffskyld i saken til tross for de nye bevisene. Saken er berammet til å gå for retten helt til 15. februar.