TILTALT: Christer Tromsdal er en kjent mann i det kriminelle miljøet. Nå står han tiltalt for å ha bestilt et anslag mot en dommer.
TILTALT: Christer Tromsdal er en kjent mann i det kriminelle miljøet. Nå står han tiltalt for å ha bestilt et anslag mot en dommer. Foto: NTB scanpix

Tiltale:

Bestilte angrep på dommer – torpedoene kan ha valgt feil hus, ble jaget av eldre mann med pistol

ASKER OG BÆRUM TINGRETT (TV 2): Politiet mener at finansakrobat Christer Tromsdal og et tidligere gjengmedlem bestilte torpedoer for å ta en dommer. Hensikten skal ha vært å stoppe en rettssak.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag morgen møtte Christer Tromsdal (49) og det tidligere gjengmedlemmet (33) i Asker og Bærum tingrett.

Tromsdal smilte og hilste vennlig på pressen da han ankom retten. Han oppga på dommer Nils Ole Bays spørsmål å være selvstendig næringsdrivende.

Begge de tiltalte nektet i retten straffskyld etter alle tiltalens poster.

Politiet mener at 49-åringen på forsommeren i 2012 ga 33-åringen i oppdrag å skade en fagdommer i en pågående straffesak der Tromsdal var tiltalt.

Ifølge påtalemyndigheten rekrutterte det tidligere gjengmedlemmet to torpedoer for å gjennomføre et anslag mot fagdommeren.

Dette skjedde ifølge tiltalen ved 23.30-tiden den 17. Juni i 2012. Torpedoene tok seg inn i et bolighus i Asker ved å knuse verandadøra med ei slegge.

Politiet mener at hensikten var å ramme fagdommeren for å få stoppet den pågående straffesaken mot Tromsdal, men at de innleide mennene gikk inn i feil hus.

Denne slegga ble brukt av torpedoene da de slo seg inn i huset. (Foto: Politiet)
Denne slegga ble brukt av torpedoene da de slo seg inn i huset. (Foto: Politiet)

I stedet for å ta seg inn til fagdommeren, gikk de inn til et eldre ektepar.

Bistandsadvokat Vibeke Hein Bæra representerer ekteparet og fagdommeren som politiet mener at skulle angripes. Ingen av de tre ønsker å uttale seg i forbindelse med rettssaken.

Jaget på dør med pistol

Torpedoene brukte slegga til å slå inn døra til soverommet der ekteparet lå og sov. Ofrene ble skremt og søkte dekning på badet. Der inne satte mannen i huset sammen et håndvåpen som han brukte til å true de ubudne gjestene.

Trusselen var effektiv, og de to torpedoene rømte på dør. Politiets etterforskning har ikke lyktes med å avdekke hvem de to torpedoene var.

Slik så soveromsdøra ut etter at den hadde blitt truffet med flere sleggeslag.
Slik så soveromsdøra ut etter at den hadde blitt truffet med flere sleggeslag.

– For ekteparet var det uforståelig å bli utsatt for et slikt angrep, der det tydelig ikke var et innbruddsforsøk eller et ran, men tilsynelatende et målrettet angrep mot mannen i huset. De visste imidlertid at naboen var meddommer i en sak i Oslo tingrett, og det ble fort en teori at dette hang sammen, sa aktor Stein Vale i sitt innledningsforedrag.

Han betegner saken som et «alvorlig anslag mot rettsstaten».

Vil ikke filmes

Før retten ble satt tirsdag, gjorde en representant for tingretten det tydelig at meddommerne i saken ikke ønsker å la seg avbilde. Dette er ikke vanlig i straffesaker, og tingretten har ikke opplyst hva som er årsaken.

I tillegg til å være tiltalt for å ha bestilt dommerangrepet, anklages Christer Tromsdal også for å ha truet to vitner i forbindelse med en straffesak i juli i 2016.

Straffesaken i Asker og Bærum tingrett er ventet å vare i fem uker. På den 40 navn lange vitnelista står en rekke advokater.

Blant annet er aktor i selve saken, statsadvokat Stein Vale, en av elleve statsadvokater og advokater som er stevnet, melder Budstikka. Også den bedrageridømte eks-journalisten Geir Selvik Malthe-Sørenssen er innkalt.

I RETTEN: Statsadvokat Stein Vale og Christer Tromsdals forsvarer Mette Yvonne Larsen i Asker og Bærum tingrett tirsdag morgen.
I RETTEN: Statsadvokat Stein Vale og Christer Tromsdals forsvarer Mette Yvonne Larsen i Asker og Bærum tingrett tirsdag morgen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Straffedømt flere ganger

Christer Tromsdal ble på 90-tallet en kjent mann i finansmiljøet da han slo seg opp med kjøp og salg av aksjer. Han har imidlertid vært i politiets søkelys en rekke ganger.

I 2004 ble han dømt til seks måneders fengsel for et ulovlig tingsinnskudd. Året etter ble 49-åringen på ny dømt til seks måneders fengsel for påvirkning av vitner i den såkalte ABI-saken.

I kjølvannet av NOKAS-saken ble det via NRK Brennpunkt at Tromsdal jobbet som hemmelig politiagent i jakten på ransutbyttet. I samme tidsrom ble Tromsdal skutt i kneet mens han satt i en bil på Frogner i Oslo.

I 2015 ble Tromsdal dømt til seks års fengsel i en bedragerisak. Her ble han dømt med en eiendomsmegler og en kunsthandler. Denne dommen settes i sammenheng med angrepet på fagdommeren i 2012, som han nå står tiltalt for.