TAR DRONE: En kongeørn fanger en drone under en militærøvelse på en base i Frankrike.
TAR DRONE: En kongeørn fanger en drone under en militærøvelse på en base i Frankrike. Foto: GEORGES GOBET/AFP/NTB scanpix

i konflikt med luftfartøy:

Ulovlig dronebruk skyter i været – rammer også norsk luftfart

Britene har vurdert om rovfugl, missiler og elektroniske våpen kan få ned droner som flyr ulovlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alle fly ble tirsdag kveld satt på bakken i mindre enn en time, etter en mulig droneobservasjon ved flyplassen Heathrow.

– Vi stenger av sikkerhetshensyn, og beklager til alle reisende, sier en talsperson for flyplassen til BBC.

Hendelsen fant sted bare uker etter at rundt 1.000 fly ble kansellert eller omdirigert fra Gatwick, landets nest største flyplass.

Over 100.000 passasjerer ble enten sittende fast eller forsinket da ukjente dronepiloter lekte katt og mus med britisk politi, som ikke hadde våpen eller utstyr som kunne brukes til å tvinge ned droner som flyr ulovlig.

En mann og en kvinne ble pågrepet, og senere løslatt uten siktelse. Politiet klarte ikke å finne den eller de som forårsaket førjulskaoset

De fleste flyplasser er uten systemer som oppdager droneaktivitet, og dermed klarer man heller ikke å lokalisere droner eller dronepiloter.

Trente opp ørner

Ifølge Financial Times er det brukt rundt 55 millioner kroner på sikkerhetstiltak på Gatwick etter dronekaoset før jul.

Mandag innførte Storbritannias transportminister Chris Grayling strengere droneregler, som gir politiet mer makt til å fjerne droner og hente ut elektroniske data som er lagret på enhetene. Det er også innført utvidet sikkerhetssone for droneflyging ved flyplasser, til en radius på 5 kilometer.

Det finnes flere måter å tvinge ned en drone som utgjør en trussel. I Frankrike og Nederland har luftforsvaret og politiet trent opp ørner til å se på dronen som et bytte, skrev Washington Post i 2017.

Av forarbeidet til Storbritannias nye droneregler fremgår det at det er sett på ulike lav- og høyteknologiske løsninger:

Antidroneutstyr ble tatt i bruk på Gatwick etter droneproblemene.
Antidroneutstyr ble tatt i bruk på Gatwick etter droneproblemene. Foto: Gareth Fuller/AP/NTB scanpix
  • Å trene opp rovfugler til dette formålet.
  • Å bruke droner som kan fange ulovlige droner med garn.
  • Skytevåpen eller missiler.
  • Elektroniske våpen som hindrer droner i å utføre et oppdrag, for eksempel ved å «jamme» frekvenser eller forstyrre GPS-signalet.

Norge: Økning i 2018

Også i Norge utgjør uforsvarlig og ulovlig bruk av droner et økende problem.

Nyttårsaften ble flytrafikken i Tromsø stanset etter tips om flyvning ved rullebanen. Politiet rykket ut, men dronepiloten hadde forlatt området før de kom frem.

Ferske tall fra norske luftfartsmyndigheter viser at ulovlig dronebruk utgjør et økende problem, og også rammer luftfarten.

Luftfartstilsynet innførte flyforbudssone for droner i en radius av 5 kilometer rundt norske lufthavner fra 2017, slik britene nå også innfører, sier kommunikasjonsdirektør Frank Gøran Nordheim i Luftfartstilsynet til TV 2.

– Det har vært flere tilfeller i 2018 og 2017 hvor droner har flydd ulovlig nært norske flyplasser. Brudd på lovgivning om droneflyvning kan få store konsekvenser både for flytrafikken og for dronepiloten selv. En kollisjon mellom drone og fly kan få fatalt utfall, og i verste fall føre til dødsulykker, sier Nordheim.

Han sier at det i 2017 var 25 tilfeller der det var konflikt med luftfartøy, og at antallet økte i 2018:

– Det var 37 tilfeller i 2018 hvor det var konflikt med luftfartøy, opplyser kommunikasjonsdirektøren i Luftfartstilsynet.

Luftfartstilsynet vil vurdere å anmelde alle lovbrudd til politiet.

– Droneføreren risikerer bot og fengselsstraff. Droneføreren kan også bli stående som erstatningsansvarlig for tap som private og kommersielle aktører måtte få, sier Frank Gøran Nordheim.