Trump og Trudeau kaller Kinas fengsling av to canadiere for «vilkårlig»

President Donald Trump og Canadas statsminister Justin Trudeau hadde mandag en telefonsamtale hvor de diskuterte Kinas fengsling av to canadiske statsborgere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Statsministeren takker presidenten for støtten fra USA etter den vilkårlige fengslingen av to canadiske statsborgere i Kina, sier en talsmann for Trudeau.

Han sier statslederne vil fortsette å jobbe for å få den tidligere diplomaten Michael Kovrig og konsulenten Michael Spavor løslatt.

Statslederne snakket også om USAs arrestordre mot Huaweis finansdirektør Meng Wanzhou, som 1. desember ble pågrepet under en mellomlanding i Vancouver. Hun er etterlyst i USA for bankbedrageri og brudd på landets sanksjoner mot Iran. Kovrig og Spavor ble pågrepet ni dager etter at Meng ble pågrepet i Canada.

Siden pågripelsen av Meng er totalt 13 canadiere blitt arrestert i Kina. Minst åtte av dem skal ha blitt sluppet fri igjen.

Kinesiske myndigheter anklager Kovrig og Spavor for å drive med aktiviteter som truer rikets sikkerhet.

Canadas utenriksminister Chrystia Freeland har tidligere sagt at hun er bekymret for at arrestasjonene kan danne en ny norm i det internasjonale samfunnet. Også Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU har uttrykt sin bekymring.

(©NTB)