Produktplassering:

Berits sorte bønnegryte og eplegrøt med tørkede epler

Få oppskriftene fra Bra godt her.

Berits sorte bønnegryte.
Berits sorte bønnegryte.

Ingredienser:

  • 10 skiver bacon, finhakket 

  • 2 medium rødløk, hakket 

  • 6 pressede hvitløksfedd 

  • 5 dl kylling/okse kraft (5 dl vann + 1 øko buljongterning) 

  • 3 dl øko hakkede tomater fra eske/boks 

  • 2 ss tomatpuré 

  • 2 ts Worcester saus 

  • 2 ts chilipulver 

  • 5 dl kokte sorte bønner 

  • 0.5 ts havsalt 

  • kværnet pepper 

  • 1 bunt fersk koriander 

  • saften av en halv sitron

Maistortilla

Rømme - ikke lettrømme.

Slik gjør du:

Berits sorte bønnegryte

Skjær bacon i småbiter og stek det i 1 ss smør i en dyp jernpanne eller en jerngryte. Stek på medium temperatur i 5 minutter, til baconet begynner å slippe fett ut i pannen.

Tilsett hakket løk og surr videre under omrøring i 5 minutter.

Tilsett hakket hvitløk og surr videre i 2 minutter.

Løs opp 1 buljonterning i 5 dl kokt vann, om du ikke har kraft. Slå kraften, hakkede tomater, tomatpure, Worcestersaus og chilipulver oppi gryten. Rør inn bønnene og varm opp til kokepunktet.

La gryten småkoke i 5 minutter.

Smak til med salt og pepper og rør inn grovhakket, fersk koriander og sitronsaft ved servering.

Garnityr: Finhakket vårløk, rødløk, rømme, revet hard hvitost f.eks. parmesan

De sorte bønnene ser ut til å bremse et enzym (alfa-amylase) som kutter opp stivelse til oppsugbart sukker. Det betyr at kroppen din suger opp litt mindre sukker fra stivelse, når du inkluderer bønner i måltidet ditt. Ikke værst! Sist, men ikke minst, så bidrar de med B-vitaminarbeidere (B9 til B-gjengen B6-9-12), med blodtrykkssenkende kalium, jern for en konsentrert hjerne og magnesium-verktøy til all verdens produksjon av lykkekjemi i hjernen. Bytt ut hvit ris og pasta med bønner, og prøv denne spennende bønnegryten. Kanskje den blir en av dine middagsfavoritter også?

Eplegrøt med tørkede epler

6 syrlige friske epler

2 ss godt smør

1 ts kanel

2 dl eplejuice (rå)

4 ss gresk yoghurt

Tørkede epler

*Kutt eplene i grove biter. Fjern kjernehuset.

*Fres eplebitene og kanel i smøret til de er gyllne. Det tar 2-3 minutter.

*Ha på eplejuicen og la koke til eplene er myke.

*Kjør eplebitene til tykk grøt med en stavmikser. Smak til med sitronsaft og evt mer kanel. Avkjøl.

*Topp grøten med gresk yoghurt og litt tørkede epler før servering.