«Overnight oats» med eple og sitron, grytebrød og kakao

Få oppskriftene fra Bra godt her.

Denne retten er superenkel å lage, og er perfekt for de med en travel hverdag som trenger å få i seg noe næringsrikt i farten. Oppskriften har jeg fått av min datter, Karoline, som studerer italiensk i Firenze frem til sommeren 2018, og som er opptatt av budsjettvennlig, god og næringsrik mat.

Bruk gjerne det du har i kjøleskapet og prøv deg frem med dine egne smaker.

Ingredienser

Porsjoner:

"Over night oats"

 • 2 sitroner 

 • 2 epler 

 • 250 g havregryn 

 • 500g x 2 gresk yoghurt 

 • Valgfri topping (f.eks blåbær/bringebær)

Slik gjør du

"Over night oats"

 1. Fjern eplenes kjerne, og riv dem med et rivjern. Sørg for at du gjør det på en overflate som gir deg muligheten til å ta vare på eplesaften som også kommer ut av eplene.

 1. Ha eplesaft, eplene du har revet, saften av to sitroner og havregrynene i en boks med lokk.

 1. Rør om, sett på lokket, og sett boksen i kjøleskapet over natten.

 1. Om morgenen er det bare å ta omtrent halvt om halvt med havregrynblanding og gresk yoghurt i en skål. Dersom en ønsker det, kan en også tilsette ulike typer bær og frukt.

Grytebrød

Dette er et luftig og saftig brød med sprø skorpe, rustikt utseende og god smak

Dette er et fantastisk godt grytebrød. Det er helt vanlig fremgangsmåte på brødlagingen bortsett fra at brødet blir stekt i en oppvarmet gryte på høy temperatur. Grytebrød og tilsvarende kan man med sikkerhet dokumentere langt tilbake til 1950-tallet og antakeligvis enda lengre tilbake i tid, så nå har du sjansen til å drømme deg litt tilbake i tid.

Resultatet blir uansett strålende; du får et luftig og saftig brød med sprø skorpe, rustikt utseende og god smak. Oppskriften gir 1 brød.

Ingredienser

Grytebrød

 • 600 g finmalt landhvete eller øko-spelt 

 • 0.5 ts tørrgjær 

 • 1 ts mineralsalt 

 • 2 dl havregryn eller en blanding av diverse frø (sesamfrø, solsikkefrø, gresskarkjerner og malte linfrø) 

 • 1 ss honning, røres ut i 1 dl lunkent vann 

 • 4.5 dl kaldt vann

Slik gjør du

Grytebrød

Bland sammen alt det tørre.Løs opp honningen i 1 dl lunkent vann, og bland det deretter sammen med 4,5 dl kaldt vann.

Bland væsken sammen med de tørre ingrediensene. Elt deigen i 2-3 minutter, gjerne for hånd.

Dekk til deigen med plast, og la den heve i cirka 8 timer (natten over, eller mens du er på jobb)

Dryss litt mel på bakebordet og brett deigen cirka 10 ganger inn mot midten. Formes til et rundt brød.

La brødet etterheve i 1,5 time på et godt melet bakeunderlag. Strø gjerne mel på et bakepapir og hev deigen på dette, som du senere bare kan løfte forsiktig over i gryta. Hvelv bakebollen over mens brødet hever, for å beskytte mot trekk og uttørking.

Sett den tomme gryta (4 liters gryte) inn i ovnen på 250 grader en halvtime før brødet skal stekes. (Dette er for å hindre at deigen setter seg fast i gryta.) Ta deretter ut gryta.

Løft bakepapiret forsiktig opp, og flytt brødet over i den varme gryta ved å senke bakepapiret ned i gryta så papiret kler bunnen av gryta. NB! Husk at gryta er glovarm! Dryss gjerne litt mel over brødet til pynt.

Stek brødet med lokk i 35 minutter på 250 grader.Ta deretter av lokket og sett ned temperaturen til 200 grader, og stek i ytterligere 15 minutter.Hvelv brødet ut av gryta og avkjøl på en rist.

Kakao med chili

Når høstmørke kvelder nå nærmer seg så er det godt med litt varmende drikker foran peisen. Hva er vel ikke bedre da enn en drikk som bidrar med gode smaker og byggeklosser fra både mandel, havre, kakao, vanilje og krydder. Den lages i foodprosessoren på 1-2-3 og kan like godt nytes kald som varm.

 1. 2,5 dl havremandel melk/ evt bruk annen form for melk

 2. 3 ss kakaopulver (gjerne rå kakao)

 3. ½ - 1 ss kokossirup/lønnesirup/agavesirup

 4. ¼ ts kanel (gjerne Ceylonkanel)

 5. ¼ ts havsalt

 6. ¼ ts keyennepepper

 7. 1 myk daddel (uten stein)

 8. Ha alle ingrediensene i en foodprosessor/blender og kjør på full hastighet et par minutter til kakaoen har fått jevn og fin konsistens. Kakaoen blir lunken mens maskinen kjører. Smak til med krydder så du får den passe sterk. Du kan drikke den lunken eller varme den forsiktig opp mot 42-49 grader,- i allefall ikke varmere enn 70 grader om du vil beholde det meste av gode smaker og plantestoffer.

 9. et krm chilipulver

Her kan du fint tilsette tran uten smak. Pass på at tranen ikke har harsknet.