KAN JAKTES: Den omstridte ulvejakten på Slettås-flokken i Trysil er godkjent.
KAN JAKTES: Den omstridte ulvejakten på Slettås-flokken i Trysil er godkjent. Foto: Ole Martin Norderhaug

Stanser ikke ulvejakten

Oslo byfogdnemd har bestemt at jegere får jakte på Slettås-flokken i Hedmark.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Retten har i kjennelse av i dag kommet til at vilkårene for forføyning ikke er til stede. Retten kom til at departementet har tolket loven riktig, skriver Oslo byfogdembete i en kommentar i forbindelse med mandagens kjennelse.

Det var NRK som først omtalte kjennelsen.

Dyrevernorganisasjonen NOAH tok Klima- og miljødepartementet til retten på grunn av vedtaket om å felle ulv innenfor ulvesonen. Slettås-flokken befinner seg innenfor sonen, og NOAH mener vedtaket om å felle dyrene er ugyldig.

NOAH ba samtidig byfogden i Oslo om å sette foten ned for ytterligere jakt i ulvesonen inntil domstolen har vurdert om vedtaket er gyldig. Det var dette byfogden avviste mandag.

Tillatt for første gang

To ulver i Slettås-flokken ble felt 1. januar, samme dag som jakta startet. Det er usikkert om det er flere ulver i flokken, men jakta kan bli tatt opp igjen om det blir oppdaget spor.

Vedtaket fra 17. desember innebærer at norske myndigheter for første gang har tillatt jakt innenfor ulvesonen. Begrunnelsen var at Slettås-flokken var belastende å leve med for folk i området, og hensikten med å skyte flokken er å dempe konflikten rundt ulv.

Samtidig sa miljøminister Ola Elvestuen (V) nei til å skyte to andre flokker innenfor ulvesonen, nemlig Mangen i Akershus/Hedmark og Hobøl i Østfold. Rovviltnemndene ville at de to flokkene skulle tas ut.

– Vedtaket er ugyldig

Leder i NOAH, Siri Martinsen, sier til TV 2 at de ikke kommer til å anke kjennelsen, siden ulvene i Slettås-reviret allerede er borte. To ulver ble skutt allerede tidlig den første jaktdagen, 1. nyttårsdag. Mens det foreløpig ikke er funnet spor etter en tredje ulv som skal ha hørt til i reviret.

NOAH går i stedet videre med å kreve en rettslig prøving av lovligheten av regjeringens vedtak om å tillate jakt i ulvesonen.

– Vi mener vedtaket er ugyldig og vi ønsker derfor en rettslig behandling av det, sier Martinsen til TV 2.

– Det sentrale er at de tillater skyting av kritisk truede dyr i en sone hvor terskelen for skyting skal være høy. Vi ser ikke at det har vært noen høy terskel i dette tilfellet.

NOAH varsler at de vil levere prosesskriv om saken innen få uker.